Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Οκτώ Πολιτείες επωφελούνται από τα μέτρα της πανδημίας για να περιστείλουν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση

ΗΠΑ-κορωνοϊός: Οκτώ Πολιτείες επωφελούντ...

Καταγγέλλουν ειδικοί του ΟΗΕ

Οκτώ αμερικανικές Πολιτείες επωφελούνται από την πανδημία του κορωνοϊού για να περιορίσουν την πρόσβαση των γυναικών στις αμβλώσεις, κατήγγειλαν σήμερα ειδήμονες του ΟΗΕ.

Οι εν λόγω Πολιτείες εργαλειοποιούν τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία-- που επιτρέπουν την αναστολή ιατρικών επεμβάσεων που δεν κρίνονται επείγουσες ή ζωτικής σημασίας-- προκειμένου να περιορίσουν την πρόσβαση στον εθελούσιο τερματισμό της κύησης, υποστηρίζει η Ομάδα Εργασίας για τις Διακρίσεις ενάντια σε γυναίκες και κορίτσια, η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Η Ομάδα αναφέρει στον κατάλογό της τις Πολιτείες της Αλαμπάμα, του Άρκανσο, της Αϊόβα, της Λουιζιάνα, του Οχάιο, της Οκλαχόμα, του Τενεσί και του Τέξας.

«Λυπούμεθα που (αυτές) οι Πολιτείες, οι οποίες έχουν μία μακρά ιστορία περιοριστικών πρακτικών όσον αφορά τις αμβλώσεις, κατ'επίφαση χειρίζονται την κρίση, αλλά με στόχο να περιορίσουν δραστικά τα δικαιώματα στην αναπαραγωή», τόνισε η αντιπρόεδρος της Ομάδας Ελίζαμπεθ Μπρόντερικ.

Οι ανεξάρτητοι αυτοί ειδικοί δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, αλλά έχουν την εντολή του να διερευνήσουν τα θέματα που θίγουν και κατόπιν να υποβάλουν την έκθεσή τους στα όργανα του ΟΗΕ. Η Ομάδα, αποτελούμενη από πέντε εμπειρογνώμονες, ιδρύθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2010.

"Για πολλές γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η απαγόρευση των αμβλώσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μεταθέσει χρονικά τον τερματισμό της εγκυμοσύνης πέρα από το νόμιμο όριο" ή θα καταστήσει την άμβλωση "εντελώς απρόσιτη", πρόσθεσε η Μπρόντερικ.

Κατά συνέπεια, οι γυναίκες θα αναγκασθούν να μεταβούν σε άλλες Πολιτείες, αγνοώντας τις οδηγίες για την υγεία τους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, για τους οποίους "οι διαδικασίες που σχετίζονται με τις αμβλώσεις εντάσσονται στη βασική υγειονομική φροντίδα και θα πρέπει να παραμείνουν προσιτές και κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19."

Ο περιορισμός της πρόσβασης σε πληροφορίες και υπηρεσίες που σχετίζονται με την αντισύλληψη και την άμβλωση "συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και "εγγενή διάκριση" ενάντια στις γυναίκες.

Τη θέση της Ομάδας υποστηρίζουν άλλοι δύο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ: ο Ειδικός Εισηγητής για το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική υγεία και ο αντίστοιχος Εισηγητής για τη βία κατά των γυναικών.

Οι αρχές του Τέξας, ακολουθούμενες κι από πολλές άλλες συντηρητικές Πολιτείες, αποφάσισαν να απαγορεύσουν όλες τις αμβλώσεις προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμες νοσοκομειακές κλίνες και προστατευτικός εξοπλισμός για τους ασθενείς Covid-19 και τους φροντιστές τους.

Μολαταύτα, ένα ομοσπονδιακό εφετείο αποφάνθηκε πως το Τέξας δεν μπορούσε να συμπεριλάβει τις αμβλώσεις στον κατάλογο των «επεμβάσεων μη έκτακτης ανάγκης» που απαγορεύθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Κι άλλα ομοσπονδιακά δικαστήρια απέτρεψαν με τις αποφάσεις τους την Αλαμπάμα, ή την Οκλαχόμα, κυρίως από το να αναστείλουν το δικαίωμα των γυναικών να διακόψουν την κύησή τους κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Η χώρα εξακολουθεί να παραμένει βαθιά διχασμένη πάνω σε αυτό το θέμα, σχεδόν 50 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ενώ οι Πολιτείες της ανατολικής και της δυτικής ακτής εγγυώνται σχετικά εύκολη πρόσβαση στις αμβλώσεις, οι πιο θρησκευόμενες Πολιτείες στον νότο και τα κεντρικά έχουν πολλαπλασιάσει τις περιοριστικές νομοθεσίες, εξαναγκάζοντας πολλές ανάλογες κλινικές να κλείσουν.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις