Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ματωμένα σύνορα: Ο αγώνας για την κατάρρευση των συρματοπλεγμάτων ξυραφιών στην Ευρώπη

Ματωμένα σύνορα: Ο αγώνας για την κατάρρ...

Η Ισπανία αφαιρεί τα θανατηφόρα συρματοπλέγματα με ξυράφια από τα σύνορά της στη Βόρεια Αφρική, αλλά αλλού, η αμφιλεγόμενη αυτή μέθοδος ‘’προστασίας’’ παραμένει

Με τα βίας μπορούσες να δεις ότι αυτό κάποτε ήταν δάχτυλο. «Η πληγή ήταν μεγάλη, με αρκετά βαθιά κοψίματα στη σάρκα. Είχε προσπαθήσει να ανέβει το φράχτη και ήταν εκεί όταν συνελήφθη από την αστυνομία στη μέση της νύχτας », λέει ο András Léderer, υπεύθυνος υπεράσπισης της Hungarian Helsinki Committee, μια ΜΚΟ με έδρα τη Βουδαπέστη.

«Έχασε την ισορροπία του. Η πληγή ήταν τόσο τρομερή γιατί καθώς έπεσε, προσπάθησε να πιαστεί από το σύρμα ξυραφιού - και επίσης, είπε, άγγιξε το δεύτερο στρώμα του φράχτη, το οποίο ήταν ηλεκτροφόρο. "

Ο ανώνυμος Πακιστανός πρόσφυγας στα 30 του είχε προσπαθήσει να διασχίσει το φράχτη κοντά στο Sombor της Σερβίας, για να μπει στην Ουγγαρία το 2016. Τα μεταλλικά σπιράλ που ακρωτήριασαν το δάχτυλό του βρίσκονται παντού στις περιμέτρους των συνόρων της Ευρώπης και μπορούν να βρεθούν σε συνοριακούς φράκτες στη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την πΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Το συρματόπλεγμα με ξυράφια κόβεται από γαλβανισμένο χάλυβα και σε αντίθεση με τα απλά συρματοπλέγματα, σχεδιάστηκε για να μπερδευεται και να εμποδίζει την κίνηση, έχει σχεδιαστεί για να ακρωτηριάζει.

Είναι ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της οχύρωσης των συνόρων της ΕΕ. Χιλιάδες μετανάστες έχουν ήδη πληρώσει με τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν από αυτά, τα σύνορα: καθώς σέρνονται μέσω σωλήνων, ασφυκτιώντας στο πίσω μέρος των φορτηγών ή με το να πνιγούν στη Μεσόγειο.

Τον Σεπτέμβριο του 2005, ένας άντρας από την Σενεγάλη σημειώθηκε ότι πέθανε από αιμορραγία από τραύματα που προκλήθηκαν από τα θανατηφόρα σπιράλ από ξυράφι που βρίσκονταν στην κορυφή του φράχτη στη Θέουτα, έναν από τα δύο αποκλεισμένα σημεία της Ισπανίας στις ακτές της Βόρειας Αφρικής.

Οι μετανάστες από αφρικανικές χώρες προσπαθούν τακτικά να να προσπεράσουν τα φράγματα ύψους έξι μέτρων που χωρίζουν αυτές τις παράκτιες πόλεις από το Μαρόκο. Το κάνουν με μεγάλο προσωπικό κίνδυνο. Μετά από μαζικές προσπάθειες διέλευσης, το ισπανικό ιατρικό προσωπικό περιθάλπτει τακτικά ανθρώπους με βαθιές περικοπές, από σύρμα ξυραφιού, από το οποίο τα ματωμένα ρούχα των μεταναστών μερικές φορές να κρέμονται ως απομεινάρια.

Όπως και η υπόλοιπη Ισπανία, η Θέουτα και η Μελίγια βρίσκονταν υπό καθεστώς καραντίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά τους αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα του Μαρόκο δεν εμπόδισαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να έρθουν: 1.140 άτομα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Οι ισπανικές αρχές άρχισαν να αφαιρούν το συρματόπλεγμα ξυραφιού από αυτούς τους φράκτες τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο της επισκόπησης της ασφάλειας των συνόρων. Το συρματόπλεγμα εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά το 2005, αφαιρέθηκε δύο χρόνια αργότερα και αποκαταστάθηκε από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Mariano Rajoy το 2013. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Pedro Sanchez είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για μια πιο ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική μετά τον Ιούνιο του 2018. Και καθ 'όλη τη διάρκεια του 2018 και του 2019, οι Ισπανοί αξιωματούχοι δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να αφαιρέσουν το συρματόπλεγμα ξυραφιού και, σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, να ξεπεράσουν αυτές τις «αιματηρές μεθόδους» του ελέγχου των συνόρων.

Η ανθρωπιστική πολιτική της Ισπανίας έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό περιττή, δεδομένου ότι οι μαροκινές αρχές έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν σύρμα ξυραφιού κατά μήκος του δικού τους συνοριακού φράχτη με τη Θέουτα. Και ο Grande-Marlaska ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι φράκτες γύρω από τις δύο ισπανικές πόλεις θα αυξηθούν κατά 30 μέτρα για να αποτρέψουν τους εισερχόμενους.

Αυτά τα προφανή διπλά πρότυπα είναι μέρος ενός προτύπου, λέει ο Karl Kopp, της Γερμανικής ΜΚΟ Pro Asyl.

«Το ευρωπαϊκό στιλ είναι η εξωτερική ανάθεση αυτού του πιο φαύλου, παλαιότερου στυλ ελέγχου των συνόρων με το σύρμα ξυραφιού και πολλών περιφράξεων σε τρίτες χώρες. Κατά βάση, πρόκειται για drone, επιτήρηση και τεχνική συνεργασία για τον εντοπισμό μεταναστών που πλησιάζουν τα σύνορα της ΕΕ πριν φτάσουν ακόμη σε αυτά. Εν τω μεταξύ, η βίαιη αστυνόμευση των συνόρων επεκτείνεται: από την όραση, από το μυαλό. Έτσι, οι Μαροκινοί χτίζουν έναν «άσχημο» φράχτη που μπορεί να επικριθεί, ενώ οι Ισπανοί δημιουργούν μια πιο «ανθρωπιστική» εναλλακτική », λέει ο Kopp.

Η δημόσια πίεση αλλού οδήγησε ορισμένες κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τη χρήση του συρματοπλέγματος ξυραφιού καθώς οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν τόσο απάνθρωπο όσο και αναποτελεσματικό. Άλλοι αναρωτιούνται ακόμη και για τη νομιμότητα της χρήσης του.

«Από τη μία πλευρά, η νομοθεσία για τα σύνορα δηλώνει ότι η διέλευση οπουδήποτε εκτός από ένα επίσημο σημείο ελέγχου είναι παράνομη. Από την άλλη πλευρά, η έννοια της παράνομης διέλευσης των συνόρων συνήθως ακυρώνεται βάσει του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες εάν υποβάλει αξίωση ασύλου», λέει ο Bernd Kasparek, ερευνητής στο Border Monitoring, μια γερμανική ΜΚΟ που παρακολουθεί τις ροές των προσφύγων. «Άρα υπάρχει νομική ένταση στα σύνορα της ΕΕ. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να διασχίσετε τα σύνορα παράνομα για να υποβάλετε αίτηση ασύλου. Οχυρωμένα σύνορα όπως αυτά παρεμβαίνουν σε αυτό το νομικό δικαίωμα, ιδίως σε μέρη όπου είναι κοινό μυστικό ότι το 99% των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται σε συνοριοφύλακες απορρίπτονται », προσθέτει ο Kasparek.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης

Οι πρόσφατες επιτυχημένες προσπάθειες απομάκρυνσης του συρματοπλέγματος ξυραφιού από τα σύνορα της Ευρώπης δεν προκλήθηκαν από νομικές ή ανθρωπιστικές ανησυχίες αλλά από οικολογικές. Στη Σλοβενία, οι φόβοι των περιβαλλοντολόγων για την επίδραση του ξυραφιού στην άγρια φύση οδήγησαν το 2016 στην αφαίρεση των σπιράλ από τμήματα των συνόρων της με την Κροατία. Λαμβάνοντας υπόψη τους νομικούς περιορισμούς σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την ανάπτυξη σπιράλ ξυραφιών σε αγροτικές περιοχές, ορισμένοι κατασκευαστές αναφέρουν ακόμη και τα φιλικά προς την άγρια ζωή διαπιστευτήρια του σπιράλ ξυραφιού τους.

Μία δυσκολία στην αντιμετώπιση μιας πρόκλησης είναι η σχεδόν αδυναμία να διαπιστωθεί η πραγματική κλίμακα των τραυματισμών που προκαλούνται ειδικά από το σύρμα ξυραφιού στα σύνορα. Σύμφωνα με την Kate Dearden, αξιωματικός του έργου του Διεθνούς Οργανισμού για τους Μετανάστες ‘’Αγνοούμενοι Μετανάστες’’, πολλές κυβερνήσεις διατηρούν αρχεία μόνο για τους θανάτους στα σύνορα, παρά για τους θανάτους που συμβαίνουν αργότερα ως αποτέλεσμα τραυματισμών κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να τους διασχίσουν.

Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να ανακαλυφθεί ακριβώς ποια τμήματα των φρακτών της Ευρώπης καλύπτονται από σύρμα ξυραφιού και ποιος το προμήθευσε · Τα τελευταία χρόνια πολλές κυβερνήσεις έχουν ταξινομήσει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους φράκτες ως ζητήματα ασφάλειας του κράτους.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένοι κατασκευαστές αρνήθηκαν να πουλήσουν συνοριακούς φράκτες για ανθρωπιστικούς λόγους. Το 2015, ο Talat Deger, διευθυντής της εταιρείας Mutanox με έδρα το Βερολίνο, αρνήθηκε να συνάψει συμφωνία με την ουγγρική κυβέρνηση. Σε μια συνέντευξη πέρυσι, ο διάδοχος του Deger, Efekan Dikici, δήλωσε ότι αυτός και το προσωπικό του τηρούν αυτή την αρχή.

«Θέλουμε να πουλάμε συρματοπλέγματα, φυσικά, αλλά μόνο για τους σωστούς σκοπούς: για την ασφάλεια περιουσιών, εργοστασίων, φυλακών ή για παράδειγμα στα κιγκλιδώματα των πλοίων για την αποτροπή της πειρατείας. Για τους σκοπούς αυτούς είναι δικαιολογημένο. αλλά όταν χρησιμοποιείται εναντίον ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, αυτό είναι περίεργο », είπε ο Ντίτσι. «Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους μας προέρχονται από άλλες χώρες, οπότε νομίζω ότι όλοι το συναισθανόμαστε λίγο πολύ.»

Αυτή η αντιμετώπιση είναι δαπανηρή. Ο Dikici τόνισε ότι μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο για τους προμηθευτές συρμάτων ξυραφιών να καθορίσουν την τελική χρήση του προϊόντος τους, δεδομένου ότι συχνά συναλλάσσονται με μεσάζοντες και οργανισμούς προμηθειών. "Αν πουλάτε σε μια κυβέρνηση, το σύρμα ξυραφιού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για φυλακή ή σύνορα. Αλλά αν προκύψει ένα αίτημα για ένα τεράστιο ποσό, αναρωτιόμαστε αν πρόκειται για περίφραξη συνόρων. Ακόμη και μεγάλα ιδιωτικά ακίνητα χρειάζονται μερικές εκατοντάδες μέτρα, όχι χιλιόμετρα. Αναρωτιέμαι, εάν λαμβάναμε ένα αίτημα από τις ΗΠΑ για τα σύνορα του Μεξικού, θα τους δίναμε μια προσφορά; "

Άλλες εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν αυτά τα προβλήματα – γιατί εν τέλει, υπάρχει το εμπόριο που πρέπει να γίνει, το οποίο δεν πρέπει να συγχέεται με τα συρματοπλέγματα. Το σύρμα ξυραφιού κόβεται από μεμονωμένα φύλλα γαλβανισμένου χάλυβα και συνήθως πωλείται σε πτυσσόμενα σπιράλ γνωστά στη βιομηχανία ως ‘’concertinas’’. Τα αιχμηρά ξυράφια διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Τα περισσότερα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε τέσσερις ευρωπαϊκούς συνοριακούς φράκτες είναι των ποικιλιών BTO-22, BTO-20 και BTO-10 - ευθείες άκρες ξυραφιού τοποθετημένες σε μεταλλικό σπιράλ.

Υπάρχουν ακόμη πιο σκληρές επιλογές: το CBT-60 περιλαμβάνει γάντζους με κεφαλές ξυραφιού τύπου «καμάκι» που μπορούν να ενσωματωθούν στη σάρκα εκείνων που προσπαθούν να τα διασχίσουν. Μερικοί κατασκευαστές συρμάτων ξυραφιών φαινομενικ;vw επιδεικνύουν τα αποτελέσματα στα φυλλάδια τους. Για παράδειγμα, ο κινέζος κατασκευαστής Hebei Jinshi διαφημίζει το μακρύ λεπτό CBT-65 του ως «μοχθηρό προϊόν» του οποίου τα «ξυραφάκια μακράς διάρκειας παράγουν τρομακτικό αποτέλεσμα».

Ωστόσο, ορισμένοι ευρωπαίοι παραγωγοί ανακάλυψαν ότι η πώληση συρμάτων ξυραφιού σε φράχτες συνόρων προκαλεί δυσφήμιση, ακόμη και σε περιόδους αυξανόμενου ξενοφοβικού αισθήματος.

Όταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, αποφάσισε το 2015 να ανεβάσει ένα φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, ο κατασκευαστής με έδρα τη Μάλαγα, European Security Fencing (ESF) προμήθευσε το σύρμα ξυραφιού. Το ESF, μια υποδιαίρεση της Mora Salazar, έχει παραδώσει σπιράλ για περιφράξεις στην Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία, και με υπερηφάνεια παρουσιάζεται ως ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές συρμάτων ξυραφιού στην Ευρώπη.

Ωστόσο, μετά την εγκατάσταση του ξυραφιού στα ουγγρικά σύνορα, οι εκπρόσωποι του ESF δήλωσαν στον ισπανικό τύπο ότι δεν γνώριζαν την τελική χρήση του προϊόντος από τους Ούγγρους πελάτες. Τον Σεπτέμβριο του 2015, η εταιρεία διέγραψε τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter μετά την αντίδραση που προκλήθηκε από ένα tweet που έδειχνε την εταιρεία ESF να καυχιέται για τον ηγετικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ξυραφιών.

Σήμερα, η ESF φαίνεται να έχει ανταγωνισμό με την πολωνική εταιρεία GC Metal, η οποία τώρα αναφέρεται ως ο κορυφαίος πωλητής ξυραφιών στην Ευρώπη. Ο ιστότοπος της εταιρείας δηλώνει ότι ενδέχεται να έχει εμπλακεί στην προμήθεια καλωδίων ‘’concertinas’’ για τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Ούτε η ESF ούτε η GC Metal ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την τελική χρήση των προϊόντων τους ή τις ανθρωπιστικές τους συνέπειες.

Τα οχυρωμένα σύνορα της Ευρώπης είναι εδώ για να μείνουν, ακόμα κι αν τα σύνορα τις επόμενες δεκαετίες μπορεί να μην είναι αναγνωρίσιμα σε σύγκριση με τους σημερινούς ‘’βάναυσους’’ φράκτες. Το σύρμα ξυραφιών, όπως και τα οχυρωμένα σύνορα γενικά, είναι τόσο απάνθρωπα όσο και αναποτελεσματικά, καταλήγει ο Kopp, αν και η αφαίρεσή του μπορεί να μην αποτελεί απαραίτητα ένα καμπανάκι για μια πιο ανθρωπιστική μεταναστευτική πολιτική. Οι σεισμικοί αισθητήρες, οι κάμερες νυχτερινής όρασης και τα αεροσκάφη παρακολούθησης έχουν έρθει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αστυνόμευση των συνόρων - με λύσεις υψηλής τεχνολογίας όπως αυτές, θα είναι περιττό το σύρμα ξυραφιού;

"Υπάρχει υψηλή συμβολική αξία για το σύρμα ξυραφιού, όπως οι φράκτες », λέει ο Mark Akkerman, ερευνητής στο Διακρατικό Ινστιτούτο και συγγραφέας μιας πρόσφατης έκθεσης σχετικά με το σύνορο-βιομηχανικό συγκρότημα της Ευρώπης. Με απλά λόγια, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να δείξουν στο κοινό, στον Τύπο, στους ψηφοφόρους τους και στον κόσμο ότι «κάνουν κάτι» για τη μετανάστευση. »

 

Πηγή: TheGuardian

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις