Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δένδιας: Υπήρξε τουρκική κινητικότητα στον ‘Εβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους

Δένδιας: Υπήρξε τουρκική κινητικότητα στ...

Τι είπε ο υπουργός Εξωτερικών

Ανοησία χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά ο Νίκος Δένδιας τα περί κατάληψης Ελληνικών εδαφών στον Έβρο από τον Τουρκικό στρατό και την Τουρκική στρατοχωροφυλακή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ωστόσο πως υπήρξε μια κινητικότητα στον Έβρο, καμία όμως κατάληψη εδάφους. Η ιστορία αυτή όπως είπε ξεκίνησε από ένα ξένο δημοσίευμα το οποίο αναπαρήγαγε εδώ ελληνικό ακροδεξιό κόμμα.

Όπως είπε, για το θέμα αυτό υπερακόντισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι η είδηση αναπαράχθηκε χωρίς να είναι αλήθεια. Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό όπως και καμία κυβέρνηση.

Ανέφερε επίσης πως ο φράχτης στον Έβρο συνεχίζεται κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί.

 

«Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν παιχνίδι μικροκομματικών συμφερόντων τα εθνικά ζητήματα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που έδωσε το πρωί της Κυριακής στον ΣΚΑΪ.

Εξηγώντας αναλυτικά τα όσα έγιναν στον Έβρο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες και μετρήσεις, για την κατασκευή-προέκταση του φράκτη στον Έβρο. Η Τουρκία θέλησε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες του φράκτη και η Ελλάδα -ως όφειλε- απάντησε αρνητικά και ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά εντός ελληνικού εδάφους, καθώς δεν έχουμε λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε. Κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα, σε μία απο τις περιοχές που είχαν ξεκινήσει εργασίες και έπειτα η Αθήνα έστειλε δεύτερη διακοίνωση στον Πρέσβη της Τουρκίας απαιτώντας να μην υπάρχει η παραμικρή τουρκική ενέργεια επ’ αυτού».

«Η αγγλική εφημερίδα Sun υιοθέτησε τον ισχυρισμό περί "κατάληψης ελληνικού εδάφους 16 στρεμμάτων από την τουρκική πλευρά". Αυτόν τον ισχυρισμό τον υιοθέτησε επίσης, ελληνικό ακροδεξιό κόμμα και τον αναπαρήγαγε, ενώ υπερακόντισε την ανοησία αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά δεν παίζει κανείς, ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσω στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων. Το εθνικό συμφέρον δε μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για μικροκομματικά συμφέροντα, για λόγους επιβίωσης κάθε ακροδεξιού κόμματος και για δημοσκοπικούς λόγους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για μικροκομματικούς και δημοσκοπικούς σκοπούς, Να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Και πρόσθεσε: «Η τουρκική πλευρά επιδιώκει ένταση και στρατικοποίηση των εντάσεων. Η Ελλάδα δεν πέφτει σε αυτή την παγίδα. Το έχουμε διαμηνύσει στους Τούρκους. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Όχι στον 19ο αίωνα και στις λογικές των κανονιοφόρων. Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη χώρα και να έρθει να συζητήσει με την Ελλάδα ως πρέπει στον 21ο αιώνα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

«Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για τον τουρισμό, καθώς είναι βασικό κομμάτι της βιομηχανίας μας. Ο πρωθυπουργός είναι σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία, αλλά και τη Σερβία για να αποφασιστεί οι πολίτες ποιων χωρών είναι ασφαλές να φτάσουν στην πατρίδα μας. Βρισκόμαι σε επαφή και με άλλους υπουργός, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας σχετικά με τον τουρισμό και την τουριστική περιόδο που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διεθνείς επαφές τις οποίες θα έχει το επόμενο διάστημα και, όπως τόνισε και ο ίδιος, «έχουν συσσωρευτεί ταξίδια τριών μηνών» γεγονός που σημαίνει πως η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος συνεχλων επαφών.

Πρώτο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών θα είναι στο Παρίσι, ενώ στις 5 Ιουνίου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα μας ο Ιταλός ομόλογός του. Θα ακολουθήσουν ταξίδια σε Τυνισία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βέλγιο, Βιετνάν, Ινδονησία και Αργεντινή.

Διπλωματικές πηγές: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», τόνισαν νωρίτερα σήμερα διπλωματικές πηγές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις