Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με άδεια πιάτα και… στομωμένα μαχαίρια οι μάγειρες της Αχαΐας

Με άδεια πιάτα και… στομωμένα μαχαίρια ο...

Αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες λόγω της πανδημίας

Σε δεινή θέση έχουν περιέλθει τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εκατοντάδες Αχαιοί μάγειρες οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών δεν έχουν πάρει ούτε καν το βοήθημα των 800 ευρώ.

Μάλιστα το εργασιακό τους μέλλον παραμένει αβέβαιο καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο Σύλλογος Μαγείρων Αχαΐας αρκετές επιχειρήσεις εστίασης δεν αναμένεται να ανοίξουν ακόμα και όταν τους επιτραπεί.

Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκεται και η τουριστική περίοδος με την σεζόν και κατά συνέπεια η απασχόλησή τους, να μην έχει ξεκινήσει ακόμα. Κανείς δε δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει ότι θα έχουν δουλειά με δεδομένο ότι ακόμα και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, σε πολλές περιπτώσεις, θα κάνουν λιγότερες προσλήψεις από άλλες χρονιές.

Όπως εξηγεί η εκπρόσωπος των μαγείρων του Νομού, Βασιλική Αλυκού: «όσες επιχειρήσεις εστίασης ανοίξουν θα έχουν σαφώς λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, κατά συνέπεια θα απασχολήσουν λιγότερο προσωπικό, ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα των εποχιακά εργαζόμενων συναδέλφων. Και τούτο γιατί πολλά ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν, ενώ και η σεζόν θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περίπου 300.000 συνάδελφοι που απασχολούνταν στον τουρισμό, φέτος θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Πέραν της τεράστιας αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί εκ των μαγείρων κι εργαζομένων στον επισιτιστικό κλάδο της Αχαΐας όλο αυτό το διάστημα που παραμένουν ουσιαστικά άνεργοι δεν έχουν λάβει ούτε το επίδομα των 800 ευρώ με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσής τους. Σύμφωνα με την κυρία Αλικού, όσοι δικαιούνταν ταμείο ανεργίας, δεν έχουν πάρει το επίδομα, όπως και όσων το ταμείο έληξε τον Δεκέμβριο. Όπως επισημαίνεται έγινε μια μικρή διεύρυνση του ταμείου για ορισμένους εργαζόμενους όμως αυτό δεν έγινε για όλους.

«Έπρεπε να υπάρχει φροντίδα για όλους, γιατί εμείς δουλεύουμε 5 μήνες το καλοκαίρι για να ζήσουμε όλο τον χρόνο», σχολιάζει η κυρία Αλυκού. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι πρόσφατες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης δεν είχαν καμία αναφορά τους εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού οι οποίοι αυτή την στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. «Η φετινή σεζόν έχει σχεδόν χαθεί. Ο χειμώνας που θα έρθει είναι ακόμα πιο δύσκολος», τονίζει η κυρία Αλυκού.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο των μαγείρων της Αχαΐας πρέπει να υπάρξει μέριμνα για το ταμείο ανεργίας καθώς δουλεύουν κανονικά για 5 μήνες και μετά μπαίνουν για τρεις μήνες στο ταμείο. Τώρα τα ένσημα δεν θα τα συμπληρώσουν, εάν πάνε για δουλειά 2-3  μήνες μόνο. Έτσι ζητούν να υπάρξει επέκταση του ταμείου και να μην είναι 3 μήνες μόνο γιατί και η επόμενη χρονιά ενδεχομένως να είναι δύσκολη όπως και ο χειμώνας.

«Πολύς κόσμος θα μείνει στην ανεργία. Μιλάμε στην Αχαΐα για 15.000 με 20.000 εργαζομένους στον επισιτισμό και τον τουρισμό, με τους μισούς να κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι. Κυρίως στο επισιτισμό η κατάσταση είναι τραγική», υπογραμμίζει η κυρία Αλυκού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις