Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Παπανδρέου: Συνεχίζει τις επαφές με φορείς της Αχαΐας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Γ. Παπανδρέου: Συνεχίζει τις επαφές με φ...

Βρέθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΟΕΒΕΣΝΑ και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας

Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνεχίζοντας στις επαφές του με τους τοπικούς και κοινωνικούς φορείς της Αχαΐας, για τα θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τους Προέδρους της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας, Παναγιώτη Σκέντζο και του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα, λόγω της πανδημίας, η εκτίμηση των προβλημάτων και των αναγκών που έχουν προκύψει καθώς και η συμβολή στην αντιμετώπισή τους.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΕΒΕΣΝΑ, αναφέρθηκαν από τον κ. Σκέντζο, αναλυτικά τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα της κρίσης από τον covid -19, καθώς επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην αγορά. 

Μεταξύ άλλων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη πραγματικής ενίσχυσης της ρευστότητας, την αναστολή πληρωμών και την εκ νέου ύπαρξη ρυθμίσεων, "το πάγωμα" των κατασχέσεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, και την ανάγκη ύπαρξης διαφανών διαδικασιών. Επίσης, συζητήθηκε η αναγκαιότητα ουσιαστικής συμβολής του κράτους με στόχο  την επανεκκίνηση της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην "υποχρέωση πραγματικής  και ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με θαρραλέα μέτρα και προοπτική". Επίσης, αναγνώρισε τη "δίκαιη απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου για ένα κράτος αρωγό" στον πολίτη και στον επιχειρηματία.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα κρίσιμα ζητήματα των μελών του αλλά και γενικότερα αυτά της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος εξέθεσε τις προτάσεις του κλάδου και έθεσε ζητήματα αναφορικά με την λήψη επιπλέον μέτρων. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ενοικίων, της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, της επείγουσας ανάγκης για παροχή ρευστότητας ανά επιχείρηση, της προστασίας της πρώτης κατοικίας, της ενίσχυσης του ακατάσχετου λογαριασμού, της αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και της δημιουργίας νέων προγραμμάτων από τον ΟΑΕΔ που θα χρηματοδοτούν απευθείας τον απασχολούμενο. Επίσης, έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των συγκοινωνιακών υποδομών.

Ο Πρώην Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην "ανάγκη γρήγορης και αποτελεσματικής προστασίας από το κράτος αλλά και την ΕΕ με την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις". 

Επεσήμανε ότι, η καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών παρεμβάσεων εντείνει την αβεβαιότητα και αυτό ενισχύει τα προβλήματα.

Έμφαση έδωσε, στη "μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ενός λειτουργικού, αποτελεσματικού και όχι σπάταλου κράτους, το οποίο θα είναι σε θέση να αξιοποιεί με τον βέλτιστο τρόπο τους οικονομικούς πόρους", και στην "υποχρέωση ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με την ανυποχώρητη εφαρμογή της διαύγειας που συνιστά κομβική θεσμική υποχρέωση της πολιτείας και που δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη".

Με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο για θέματα Υγείας Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπο Μπονάνο, σχετικά με την πανδημία και την πολιτική προστασία, αντάλλαξαν απόψεις και για μια σειρά άλλα ζητήματα που είτε εκκρεμούν, είτε απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Όσον αφορά τα έργα υποδομής και τα ειδικά προβλήματα της περιοχής, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών για το Φυσικό Αέριο, αλλά και σε εφαρμογές σύγχρονων τεχνικών αξιοποίησης των ΑΠΕ, στην ενεργειακή δημοκρατία, στην ολοκλήρωση των συγκοινωνιακών αξόνων στην περιοχή και τη λειτουργία του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου. 

Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη αξιοποίησης θεσμών όπως το PATRASIQ και την ενίσχυση των δράσεων καινοτομίας.

Και, όλα αυτά, αναδεικνύοντας την σημασία της αποκέντρωσης των αποφάσεων και της στήριξης των αυτοδιοικητικών θεσμών. 

Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στη γενικότερη υστέρηση της περιοχής, όπως εμφανίζεται και στο δείκτη της υψηλής ανεργίας. 

Έμφαση έδωσε στην αντοχή που επέδειξε ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή αλλά και στην ανάγκη νέου σχεδιασμού - ενός πλάνου για την επόμενη μέρα. 

Τέλος, επισήμανε την άμεση ανάγκη για ολοκλήρωση των έργων με την οριοθέτηση κρίσιμων ημερομηνιών τα επόμενα έτη, ώστε να μη χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωσή τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις