Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

«Οι περιορισμοί στα εστιατόρια και τις καφετέριες θα φέρουν μόνιμα λουκέτα»

«Οι περιορισμοί στα εστιατόρια και τις κ...

Τι λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς

Τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό στην εστίαση θεωρούνται επιβεβλημένα για λόγους υγείας αλλά ταυτόχρονα απειλούν με μόνιμο κλείσιμο αρκετά εστιατόρια και καφετέριες. 

 Η αρχή θα γίνει την 1η Ιουνίου, που θα επιτραπεί η εξυπηρέτηση πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών τα 1,5-2 μέτρα και το πολύ 4 άτομα σε κάθε τραπέζι. «Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του κλάδου να μην ανοίξει, λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευτεί τους 2,5 μήνες που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις», εκτιμά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς.  

Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» εξηγεί πως ο περιορισμός των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα εστιατόριο (1 πελάτης ανά 3 τ.μ.) θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να λειτουργούν, κατά μέσο όρο, στο 1/3 της δυναμικότητάς τους. Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού, η δυναμικότητα μιας επιχείρησης εστίασης υπολογιζόταν με βάση τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα. Εάν π.χ η σάλα ενός εστιατορίου ήταν 60 τ.μ., η δυναμικότητα ήταν 50 άτομα. Όμως με τα νέα μέτρα θα περιοριστεί μόλις 20 άτομα.  

Το σχέδιο θεωρείται εν πολλοίς μη βιώσιμο από τον κλάδο της εστίασης, παρότι οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν την ανάγκη των μέτρων προστασίας που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου. Με δεδομένο ότι σε πρώτη φάση θα λειτουργούν μόνο οι εξωτερικοί χώροι των χώρων εστίασης, στην αναμενόμενη τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα θα τεθεί οπωσδήποτε το θέμα του ύψους των ενοικίων που επιβάλλουν οι δήμοι για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για τα τραπεζοκαθίσματα.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕ σκοπεύουν να ζητήσουν την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, επιδότηση για το μη μισθολογικό κόστος και ελαστικότερα κριτήρια δανειοδότησης, καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν πληρούσαν τους όρους για την επιστρεπτέα προκαταβολή ή τη λήψη δανείων με επιδότηση επιτοκίου.  

Αρκετοί από τους επιχειρηματίες περίμεναν ότι ο κλάδος θα ανοίξει πολύ νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και τώρα εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τον «χαμένο» Μάιο. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος ζήτησε να επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης νωρίτερα από την 1η Ιουνίου. 

  Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) επισημαίνουν ότι εξαιτίας της μερικής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης δεν θα απαιτείται όλο το προσωπικό και προτείνουν αφενός την ένταξη των υπόλοιπων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, αφετέρου την δυνατότητα ευέλικτης εργασίας όταν παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες.   Φλέγον ζήτημα παραμένει και το ύψος του ενοικίου, για το οποίο η ΕΠΟΕΣ προτείνει μείωσή ανάλογη με τη μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις