Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άρση των μέτρων: Αναλυτικά το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα- Τα εφτά στάδια

Άρση των μέτρων: Αναλυτικά το σχέδιο επι...

Πότε ανοίγει κάθε τομέας

Σε εφτά στάδια θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη νέα κανονικότητα, αρχίζοντας από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς Άκη Σκέρτσο (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ), Γιάννη Κεφαλογιάννη (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκο Χαρδαλιά (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκο Παπαθανάση (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλη Κοντοζαμάνη (υφυπουργός Υγείας) και Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών).

Αναλυτικά, τα εφτά στάδια:

Το πρώτο στάδιο: 4 Μαΐου

Στην πρώτη φάση, δηλαδή στις 4 Μαΐου, θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – πλην της μετακίνησης σε άλλο νομό εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας – και η υποχρέωση αποστολής SMS ή των γραπτών βεβαιώσεων.

Επίσης τότε επανεκκινούν βιβλιοπωλεία, καταστήματα πώλησης αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα πώλησης φυτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών και παροχής υπηρεσιών, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ.

Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα συν 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα συν 1 άτομο ανά 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Η προσέλευση πελατών θα είναι επιτρεπτή μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Το δεύτερο στάδιο: 11 Μαΐου

Στις 11 Μαΐου, θα μπουν ξανά στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εξετάζεται αν αυτό θα ισχύσει άμεσα και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, διαφορετικά αυτό θα γίνει μαζί με το Γυμνάσιο μία ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Επαναλειτουργούν επίσης όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, πλην των εμπορικών κέντρων με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Θα επανέλθουν τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές.

Οι σχολές Οδηγών, όπου θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας και αντισηπτικού.

Το τρίτο στάδιο: 18 Μαΐου

Στις 18 Μαΐου, αίρονται πλήρως οι περιορισμοί στην κυκλοφορία –ενδεχομένως θα διατηρηθούν ως προς τη μετάβαση σε νησιωτικές περιοχές – ενώ εξετάζεται το άνοιγμα των εκκλησιών προκειμένου οι πιστοί να συμμετέχουν στις λειτουργίες, αλλά με συγκεκριμένους κανόνες

Επιπλέον, επαναλειτουργούν: Βιολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κηποι, όπου θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας και να τηρείται απόσταση δύο μέτρων, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, χωρίς όμως καθήμενους πελάτες.

 

Το τέταρτο στάδιο: 1 Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, όχι όμως τα καταστήματα εστίασης ετος αυτών. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε προσωπικό και πελάτες. Επίσης το προσωπικό πρέπει να φορά γάντια. Επίσης 1 πελάτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν οι κανόνες των ατόμων εντός των καταστημάτων

-Εστιατόρια και καφετιέρες σε εξωτερικούς χώρους. Ελάχιστη απόσταση τραπεζιών στα 2 μέτρα. Μάσκες, γάντια και χρήση αντισηπτικών από εργαζόμενους. Όριο τα 4 άτομα ανά τραπέζι.

Τότε είναι, επίσης, που θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία, ενώ παραμένει υπό συζήτηση εάν αυτό θα συμβεί και με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς – με τους τελευταίους να εκφεύγουν, μάλιστα, της αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και ν’ ανήκουν σ’ αυτή του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά τους δήμους.

Το πέμπτο στάδιο: έως 15 Ιουνίου

Στην πέμπτη φάση, έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα ξενοδοχεία ετήσιας λειτουργίας. Στα εστιατόρια τους θα τηρούνται οι κανόνες που τηρούνται στην εστίαση.

Ανοίγουν επίσης οι θερινοί κινηματογράφοι. Η απόσταση ανά καθισμα θα είναι στο 1,5 μέτρο και θα λειτουργούν με 60% πληρότητα ως ανώτατο όριο.

Έκτο και έβδομο στάδιο: εντός του Ιουνίου

Στο έκτο στάδιο χωρίς να προσδιορίζεται η ημερομηνία, θα επαναλειτουργήσουν θεματικά πάρκα, παιδότοποι κοκ

Τέλος, το έβδομο και τελευταίο στάδιο προβλέπει την επαναλειτουργία των εστιατορίων, μπαρ, νυχτερινών καταστημάτων σε κλειστούς χώρους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις