Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να «εξαλείψει» τον κορωνοϊό

Πώς η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να «εξαλείψε...

Η χώρα δεν γιορτάζει ακόμα

Μετά από lockdown εβδομάδων η Νέα Ζηλανδία φαίνεται πως πέτυχε τον μεγαλεπήβολο στόχο της να «εξαλείψει» τον κορωνοϊό, αλλά η χώρα δεν το γιορτάζει ακόμα. 

Τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα μόλυνσης υποχώρησαν σε μονοψήφια νούμερα και χθες αναφέρθηκε μόλις ένα νέο θετικό τεστ. «Αυτό μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι καταφέραμε τον στόχο της εξάλειψης, που ποτέ δεν σήμαινε το απόλυτο μηδέν, αλλά σημαίνει πως γνωρίζουμε από που προέρχονται οι περιπτώσεις», δήλωσε στο CNN η Γενική Διευθύντρια Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, προσθέτοντας πως υπάρχει μόνο ένα κρούσμα, από την 1η Απριλίου, για το οποίο οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν την προέλευση της μόλυνσης. 

Η χώρα των 4,9 εκατομμυρίων κατοίκων βγαίνει από καραντίνα «επιπέδου 4», διάρκειας σχεδόν πέντε εβδομάδων, με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να χαρακτηρίζει τα μέτρα πήρε τα πιο αυστηρά στην σύγχρονη ιστορία των Νεοζηλανδών. 

Σήμερα, περισσότεροι από 400.000 πολίτες επέστρεψαν στις εργασίες τους και η οικονομία τρέχει ξανά σε ποσοστό 75% σύμφωνα με την Άρντερν. Η υποβάθμιση των μέτρων στο «επίπεδο 3», σημαίνει ότι πλέον οι Νεοζηλανδοί θα μπορούν να ψωνίζουν το φαγητό τους σε πακέτο από χώρους εστίασης, και να κάνουν γάμους και κηδείες σε στενό κύκλο δέκα ατόμων.  

Τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά αύριο για τα παιδιά ηλικίας έως 10 ετών που δεν μπορούν να κάνουν τηλε-μαθήματα ή έχουν γονείς που επιστρέφουν υποχρεωτικά στις δουλειές τους. Αν και οι Νεοζηλανδοί θα πρέπει γενικά να παραμείνουν στα σπίτια τους, επιτρέπεται να βγαίνουν για αγορές βασικών αγαθών και για σωματική άσκηση. Μετά την χαλάρωση των μέτρων, μπορούν ακόμα και να κολυμπούν, να κάνουν σερφ, να ψαρεύουν και να κυνηγούν, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των αποστάσεων ασφαλείας και επιτήρησης των υπόλοιπων μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. 

Σε αυτή την φάση απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις και μόνο αν τα μέτρα υποβαθμιστούν στο «επίπεδο 2» θα επιτρέπονται οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους για 100 άτομα το πολύ, και οι υπαίθριες συγκεντρώσεις με όριο τα 500. 

Από τα 1.472 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, η χώρα μετρά για την ώρα 19 νεκρούς σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins University ενώ 1.214 (82%) έχουν αναρρώσει πλήρως. Ωστόσο η Άρντερν κάνει έκκληση στους κατοίκους για επιφυλακή. «Δεν έχουμε τελειώσει», προειδοποιεί. 

Πώς τα κατάφεραν

Η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα στις 28 Φεβρουαρίου, σχεδόν έναν μήνα μετά τις ΗΠΑ. Είναι ένα σχετικά απομονωμένο νησιωτικό κράτος με λίγες πτήσεις και κυβερνάται κεντρικά, χωρίς το ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ ή της Αυστραλίας. Η χώρα ακολούθησε διαφορετική τακτική, κάνοντας τεστ σε μεγάλη κλίμακα του πληθυσμού, γρήγορα. Πριν αποφασιστεί το σχέδιο δράσης, τα στατιστικά μοντέλα καταδείκνυαν πως μια πιθανή εξάπλωση του ιού στην χώρα θα ήταν καταστροφική. 

Στις 14 Μαρτίου - και ενώ η χώρα είχε μόλις 6 κρούσματα - η Άρντερν ανακοίνωσε πως οποιοσδήποτε εισέρχεται στην χώρα θα πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Στις 19 Μαρτίου (με 28 κρούσματα) η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο οποιουδήποτε ξένου στην χώρα και στις 23 Μαρτίου (102 κρούσματα) ανακοινώθηκε το καθολικό lockdown. «Αποφασιστική δράση και σκληρά μέτρα από νωρίς, βοήθησαν να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε η πρωθυπουργός.

Ήδη από τις 14 Μαρτίου, η Άρντερν αναγνώριζε πως, επειδή η Νέα Ζηλανδία είναι νευραλγικός σταθμός για δρομολόγια σε νησιά του Ειρηνικού, και η χώρα είχε ευθύνη να προστατεύσει και τους ωκεάνιους γείτονές της. 

«Δεν έχουμε πολλές κλίνες ΜΕΘ συγκριτικά με άλλες χώρες. Για αυτό αντιδράσαμε πραγματικά γρήγορα», εξηγεί η μικροβιολόγος του Auckland University, Siouxsie Wiles. Η χώρα σκόπιμα καθυστερεί να χαλαρώσει υπερβολικά τα μέτρα και ακόμα και όταν όλα έδειχναν απόλυτη ύφεση, η Άρντερν πρότεινε παράταση πέντε ημερών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Colmar Brunton, το 87% των πολιτών ενέκριναν τα μέτρα της κυβέρνησης τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Νέα Ζηλανδία αύξησε γρήγορα και τον ρυθμό των τεστ και πλέον μπορεί να κάνει 8.000 ελέγχους την ημέρα όπως είπε η Άρντερν. Μέχρι σήμερα η χώρα έχει 126.066 τεστ την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο με 13 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό, έχει κάνει 719.910.

Η πραγματικά θετική ένδειξη είναι το ποσοστό θετικών δειγμάτων. Πρόσφατα ο εκτελεστικός διευθυντής των έκτακτων προγραμμάτων υγείας του ΠΟΥ, Δρ Μάικ Ράιν είχε πει ότι ένα καλό ορόσημο σε περίπτωση ελέγχων είναι η αναλογία δέκα αρνητικών τεστ για κάθε θετικό. Στην Νέα Ζηλανδία, η αναλογία είναι 99 αρνητικά τεστ για κάθε θετικό. Ενώ σε άλλες χώρες ο δείκτης R0 είναι περίπου στο 2,5 στην Νέα Ζηλανδία είναι στο 0,4.  Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία η Άρντερν επιμένει ότι η μάχη με την νόσο Covid-19 θα συνεχιστεί μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο. 

Με τον τουρισμό να είναι η «βαριά βιομηχανία» της Νέας Ζηλανδίας, η πανδημία θεωρείται πως θα πλήξει βαθιά την οικονομία της χώρας. Αν και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το άνοιγμα των συνόρων με την Αυστραλία, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Στο καλύτερο σενάριο, οι αρχές εκτιμούν πως η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 13%. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες, όπως αντιμετωπίσαμε και την υγειονομική απειλή», λέει η Άρντερν. «Με ενότητα, γρήγορη υποστήριξη και φροντίδα του ενός για τον άλλον».

Πηγή:lifo

Φωτ. αρχείου: pixabay

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις