Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο φάρμακο- Τα συμπεράσματα των ειδικών

Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα για νέο φ...

Η θέση του Τσιόδρα για ρεμδεσιβίρη και χλωροκίνη

Στο μέτωπο της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στον κορωνοϊό, αναφέρθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, θέλησε να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής βασισμένης στην ρεμδεσιβίρη και τη χλωροκίνη. Όπως είπε είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθούμε για την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς δεδομένα.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε το ζήτημα με αφορμή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και παρουσίαζε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της ρεμδεβισίρης έναντι του κορωνοϊού. Η μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς δεν είχε ολοκληρωθεί και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στο Σικάγο, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Μια σύνοψη των συμπερασμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με αυτή, το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences δεν έδειξε αποτελέσματα στην κατάσταση ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή στην Κίνα, κάτι που αναμετέδωσε και η Financial Times.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από νέο φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επιπλέον πως ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πολύ θετική απόκριση ενός νέου φαρμάκου απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα αναφορικά με φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Έμορι.

Την Τετάρτη, ομάδα Αμερικανών ειδικών, συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με κορωνοϊό υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων. «Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις