Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Πώς ο κορωνοϊός έφερε ξανά στη μόδα το ζυμωτό ψωμί ! Πώς να φτιάξετε το δικό σας

Πώς ο κορωνοϊός έφερε ξανά στη μόδα το ζ...

Πολλοί επιλέγουν να φτιάξουν το δικό τους!

Νέες συνήθειες έχουν φέρει, σε πολλά ελληνικά σπίτια, οι συνθήκες λόγω κορωνοϊού. Μία από αυτές είναι η παρασκευή σπιτικού ζυμωτού ψωμιού. Ο ελεύθερος χρόνος λόγω παραμονής μέσα στο σπίτι οδήγησε πολλούς στην επιλογή του ζυμώματος. Προτιμούν πολλοί πλέον να φτιάξουν το δικό τους ψωμί από το να βγουν και να περιμένουν στην ουρά ενός φούρνου προκειμένου να αγοράσουν ψωμί, το οποίο μάλιστα έχει μείνει εκτεθειμένο στο χώρο για πολλές ώρες.

Από την άλλη, είναι κι ένας τρόπος να περάσεις δημιουργικά τον χρόνο σου!

Έτσι λοιπόν αυτό το διάστημα, όλο και σε περισσότερα σπίτι, και στην Πάτρα, μυρίζουν ζυμωτό, φρέσκο, ζεστό και πάνω απ΄όλα σπιτικό ψωμί. Το παράδειγμα δίνουν και γνωστές Ελληνίδες που «μένουν σπίτι» και φροντίζουν την οικογένεια.

Γνωστή για το πεντανόστιμο ψωμί της είναι η Δέσποινα Βανδή που εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει να φτιάχνει το δικό της! Οι φίλοι της που έχουν δοκιμάσει λένε πως είναι ασυναγώνιστη!

Το ζηλευτό ψωμί της το έχει μοιραστεί μάλιστα και με τους followers στο instagram!  

Εμείς επιλέξαμε μία δοκιμασμένη συνταγή για Παραδοσιακό Ζυμωτό ψωμί από τους Μύλους Αχαΐας

Υλικά
2 κιλά αλεύρι Τόσκες Μύλοι Αχαΐας
20 γραμ αλάτι
20 γραμ ζάχαρη
800 -900 γραμ νερό
800 γραμ προζύμι ενεργοποιημένο
 

Για το ενεργοποιημένο προζύμι

300 γραμ αλεύρι Τόσκες Μύλοι Αχαΐας
400 γραμ νερό
100 γραμ μαγιά προζυμιού
 

 

Εκτέλεση
Ξεκινάμε με την προετοιμασία του προζυμιού. Προτείνουμε αυτή η διαδικασία να γίνει από το βράδυ της προηγούμενης μέρας για να είναι έτοιμο το πρωί της επόμενης που θα ζυμώσουμε.

Σε μία καθαρή λεκάνη ανανεώνουμε το προζύμι ανακατεύοντάς το με το νερό και το αλεύρι φτιάχνοντας ένα αραιό ζυμάρι.

Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να ενεργοποιηθεί και να βγάλει φυσαλίδες. Μετά από 6 ώρες περίπου θα είναι έτοιμο προς χρήση.

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το προζύμι, και λίγο λίγο το νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και τη ζάχαρη.

Ζυμώνουμε καλά ώστε η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνης. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τις φόρμες ή τα ταψιά που θα χρησιμοποιήσουμε λαδώνοντας τα καλά.

Στην συνέχεια κόβουμε την ζύμη και την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα, καρβέλι ή φρατζόλα.

Τοποθετούμε τα ζυμάρια στα ταψάκια ή τις φόρμες που έχουμε ετοιμάσει και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1/2 έως 2 ώρες σκεπασμένα με μια βρεγμένη καθαρή πετσέτα.

Όταν τα ψωμάκια έχουν φουσκώσει τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά περίπου.

Καλή Επιτυχία!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life