Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο Μειλίχιος κ. Τσιόδρας, ο Σκληρός κ. Χαρδαλιάς και τα ΜΜΕ

Ο Μειλίχιος κ. Τσιόδρας,  ο Σκληρός κ. Χ...
Βασίλειος Χριστόπουλος

Του συγγραφέα Βασίλειου Χριστόπουλου

Όταν σε προηγούμενο άρθρο μας χαρακτηρίσαμε τον μειλίχιο κ. Τσιόδρα «ταλαντούχο» για τη θέση του επικεφαλής της Ειδικής  Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, πολλοί αντέδρασαν. Προφανώς γνωρίζουν τον ταλαντούχο κ. Ριπλέι της Π. Χάισμιθ.  Πρώτα αντέδρασε   το σύστημα ελέγχου και λογοκρισίας του κ. Χαρδαλιά.  Το λινκ που έστειλα σε ομάδες (groups), αλλά και ατομικά σε  φίλους/ες,  μπλοκαρίστηκε. Δεν άνοιγε. Κάποιοι είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν. Και έπρεπε να  αλλάξω (να  παραλλάξω) τον τίτλο του link για να  ξεφύγω από τον έλεγχο. (Βλέπε το άρθρο: Ο ταλαντούχος κ. Τσιόδρας και η διαχείριση του κορωνοϊού.)

Αλλά δυσφόρησαν και πολλοί   φίλοι/ες. 

«Μα με αυτόν τον καθαρό  άνθρωπο τα έβαλες;  Ακόμη και ο Ξανθός επί Σύριζα τον είχε σύμβουλό του και συνεργάτη του στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Τι μας λέει καθημερινά ο μειλίχιος επιστήμονας, εκπρόσωπος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ; Tο σχέδιο της κυβέρνησης είναι άρτιο, οι πρωτοβουλίες ελήφθησαν έγκαιρα, το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται με επάρκεια,  όλα είναι καλά καμωμένα.  Με μια προϋπόθεση: Να είμαστε υπάκουοι, να έχουμε  υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης και  με πειθαρχία να  «Μένουμε σπίτι».

Και μετά το λόγο παίρνει ο σκληρός, ο «χωροφύλαξ»  κ. Χαρδαλιάς.

« Αν κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε τα αυστηρότερα μέτρα είναι μονόδρομος…. Περίπατοι και βόλτες μακριά από τα σπίτια μας για ώρες και όχι για λίγα  λεπτά επιβαρύνουν την κατάσταση… Το φετινό  Πάσχα … θα το  γιορτάσουμε και θα προσευχηθούμε σπίτι. Και επισημαίνει απειλητικά:  Γνωρίζουμε όλα τα αυτοκίνητα που περνούν τα διόδια».

Κάθε μέρα η ενημέρωση εντοπίζεται στην επίκληση της «ατομικής ευθύνης», στη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία σωστά  και σε απειλές προς τους απείθαρχους που προετοιμάζουν την κοινωνία για  πιο  περιοριστικά μέτρα.

Αν αυτή είναι η  διαχείριση της πανδημίας, ας  κάνουμε κάποιες κριτικές παρατηρήσεις.

Βλέπουμε την Επιστήμη (κ. Τσιόδρας) και την Πολιτική εξουσία  (κ. Χαρδαλιάς) να πορεύονται χέρι – χέρι. Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει. Αλλά για να έχουμε την πλήρη εικόνα  πρέπει να επισημάνουμε και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ. Για κάθε μέτρο απαγόρευσης προηγείται η τρομοκρατία τους, οι μαγειρευμένες ειδήσεις και εικόνες. Έτσι δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κατηγορήσει τους πολίτες για απειθαρχία και να  «αναγκαστεί» να λάβει τα νέα μέτρα. Πρόσφατο παράδειγμα το  κλείσιμο της  παραλίας της Θεσσαλονίκης, με επιχείρημα κάποιες  μαγειρευμένες εικόνες. Εικόνες  που ελήφθησαν  με συγκεκριμένες λήψεις, φακούς και σε κάποια κρίσιμη χρονική στιγμή.

Βρισκόμαστε μπροστά στην  πλήρη σύμπλευση επιστήμης, πολιτικής εξουσίας και όλων των συστημικών ΜΜΕ.

Γνωρίζουμε από χρόνια ότι τα  ΜΜΕ είναι κέντρα προπαγάνδας. Οι ειδήσεις τους η  εικόνα τους επιδιώκουν να διαμορφώνουν συγκεκριμένες  πολιτικές επιπτώσεις.

Το είδαμε και στο παρελθόν. Ξέρουμε πως  παρουσιάζονται οι νεκροί από κάθε βάρκα προσφύγων – μεταναστών  που βουλιάζει, οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άστεγοι, οι Ρομά. Σήμερα παρακολουθούμε την απόλυτη κορύφωση. Σήμερα που  μπορούν να επικαλούνται ηθικές αρχές και σκοπιμότητες:  το κάνουν για την προστασία μας.
Κατασκευάζουν, λοιπόν, ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος της κοινωνίας, στην πλάτη της  οποίας  η κυβέρνηση θα  φορτώσει την ευθύνη κάποιας ενδεχόμενης αποτυχίας των  περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων .

Με άλλα λόγια κατασκευάζονται οι «ένοχοι» για τις  αστοχίες και τα λάθη της πολιτικής εξουσίας, αν ποτέ αποκαλυφθούν.

Να σημειώσουμε πως η κοινωνία έχει αντιληφθεί, παρά τις υπερβολές  και τις απειλές,  το πρόβλημα της πανδημίας και πειθαρχεί.  Αυτό το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Μητσοτάκης σε χθεσινή του συνέντευξη: «σχεδόν καθολική η συνεργασία από τους Έλληνες πολίτες, που σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις και έμειναν στο σπίτι με πολύ λίγες εξαιρέσεις». 

https://gr.euronews.com/2020/04/01/mitsotakis-cnn-amanpour-i-elliniki-koinonia-epedeixe-megali-allileggii

 Ίσως η πειθαρχία  να οφείλεται και στον φόβο  που υπέρμετρα καλλιεργείται. Αλλά πειθαρχεί ακόμη και αν δυσφορεί, ακόμη κι αν δυσανασχετεί.

Αν το σχέδιο αστοχήσει τα αίτια θα βρίσκονται αλλού.  Όχι στην απειθαρχία  αλλά στις ελλείψεις  και στις  αστοχίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Και για αυτό (τις προσπάθειες που γίνονται ή δεν γίνονται, τις  προσλήψεις που γίνονται ή δεν γίνονται, τα απαραίτητα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα προστατευτικά μέτρα που λείπουν , το προσωπικό που νοσεί)  ο  κ. Τσιόδρας  δεν μας λέει τίποτα. Ούτε βέβαια ο κ. Χαρδαλιάς. Γιατί τέτοιες πληροφορίες θολώνουν τη λαμπερή εικόνα του κ. Μητσοτάκη,  της κυβέρνησής του και της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους.

Τα λένε όμως άλλοι:

Οι 200 γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας που   απευθύνουν προς την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας. (διάβασε κ. Τσιόδρα, 7 ερωτήματα.

Η  ΟΕΝΓΕ  (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) που  σε συνέντευξη τύπου έξω από το Αττικό Νοσοκομείο αναφέρει όλα τα  στοιχεία που απουσιάζουν από την επίσημη απογευματινή ενημέρωση: «δεν είναι δυνατόν να συγκαλύπτουν την αλήθεια.» 

Αναλυτικά και τα δυο κείμενα:

https://tvxs.gr/news/ellada/keimeno-200-giatron-toy-esy-oi-eidikoi-toy-yp-ygeias-kryboyn-ti-misi-alitheia

https://tvxs.gr/news/ellada/nosokomeiakoi-giatroi-na-antidrasete-paizetai-i-zoi-sas

Ο Τζορτζ Όργουελ έγραψε  την δεκαετία του 40 για το μακρινό τότε 1984. Μια  δυστοπική  προφητεία για το μέλλον του κόσμου, ένα μανιφέστο  διαχρονικής πάλης  του ατόμου με το σύστημα και τους μηχανισμούς του. Ένα σύστημα   που αποσκοπεί στον απόλυτο έλεγχο στο όνομα μιας υπέρτατης ανάγκης. Σήμερα με την πραγματική ανάγκη της διαχείρισης της πανδημίας, αυτό το μέλλον είναι εδώ.

Ο ήρωας Ουίνστον Σμιθ, ανήκει στους υπαλλήλους και δουλειά του είναι να παραφράζει και να παραποιεί γεγονότα έτσι ώστε να βολεύουν την τρέχουσα πολιτική του Κόμματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις