Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Ελένη Δάσιου για τον πρόωρο χαμό του πατρινού σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλου

Η Ελένη Δάσιου για τον πρόωρο χαμό του π...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας εκφράζει τη βαθειά της λύπη για τη μεγάλη αυτή απώλεια

"Ο Αντώνης  Παπαδόπουλος, ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ο λάτρης του κινηματογράφου, των ταινιών μικρού μήκους αλλά και των Κινηματογραφικών Λεσχών, δεν είναι πια μαζί μας.

Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να συζητήσουμε μαζί του και να χαρούμε ένα ζεστό άνθρωπο, γεμάτο ενέργεια και αληθινό ενδιαφέρον για τους γύρω του και να τον κάνουμε φίλο μας.  Μας έκανε να αγαπήσουμε τις ταινίες μικρού μήκους αλλά και την πόλη της Δράμας, όπου μας καλούσε τον Σεπτέμβρη κάθε χρόνου, όπως και όλες τις λέσχες, για να παρακολουθήσουμε το αγαπημένο του φεστιβάλ.  Ένα διεθνές και ζωντανό φεστιβάλ στο οποίο συρρέουν πολλοί νέοι κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο, και δίνουν στην πόλη της Δράμας τον αέρα της καλλιτεχνούπολης.  Εκεί ανακαλύψαμε την ομορφιά των ταινιών μικρού μήκους, αγάπη την οποία προσπαθήσαμε να μεταδώσουμε και στην πόλη μας, φιλοξενώντας τον μήνα Μάρτη ή Απρίλη κάθε χρονιάς και στην Πάτρα τις βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ.

 Ο θεσμός «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Δράμας Ταξιδεύει», μια ακόμη έμπνευση του Αντώνη,  βγάζει προς τα έξω το φεστιβάλ σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.  Η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, από την αρχή αγκάλιασε τον θεσμό αυτό, προβάλλοντας κάθε χρόνο τις ταινίες που βραβεύτηκαν στη Δράμα. Ο Αντώνης πολλές φορές ερχόταν να παρακολουθήσει την εκδήλωση στην Πάτρα, άλλωστε είχε δεσμούς με την πόλη, που θεωρούσε πόλη καταγωγής του, αφού το σπίτι των γονιών είναι στην Πάτρα.

 Αλλά και εμείς μοιραζόμενοι τα αισθήματα αγάπης του, τον θεωρούσαμε δικό μας άνθρωπο, γι αυτό η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας έκανε ένα επιτυχημένο αφιέρωμα στον ίδιο τον Αντώνη Παπαδόπουλο, τον Ιανουάριο του 2011.  Στον Κινηματογράφο Ιντεάλ, όπως είχε αναμορφωθεί και λειτουργούσε τότε στον εξώστη του παλιού κινηματογράφου, έγινε η προβολή της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας του «Η γενοκτονία της μνήμης-Ο Λιμός της Αθήνας 1941-42».  Μετά την προβολή της ταινίας, ο σκηνοθέτης συνομίλησε με το κοινό ενώ και η ακαδημαϊκός στο χώρο του κινηματογράφου στο Θεατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, σχολίασε με παρέμβασή της την ταινία αλλά και το συνολικό έργο του Αντώνη Παπαδόπουλου.   Ήταν μια πολύ χαρούμενη βραδιά που έδωσε στον Αντώνη μεγάλη χαρά, όπως μας διαβεβαίωσε στο δείπνο που ακολούθησε.

Όλα τα οράματά του για το αγαπημένο του φεστιβάλ, τα πραγματοποίησε, εκτόξευσε το θεσμό σε φεστιβάλ διεθνούς κύρους για τις ταινίες μικρού μήκους , ένα ξεχωριστό και αυτόνομο κινηματογραφικό είδος, όπως και ο ίδιος πίστευε.  Είχε όμως και άλλα οράματα για το φεστιβάλ, για τη σκηνοθεσία, ο Αντώνης ήταν ακούραστος, δεν σταματούσε πουθενά.

Εμείς ευχόμαστε να πραγματοποιηθεί και το τελευταίο όραμά του που ήταν η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο σε χώρο που είχε βρει και είχε αναδείξει.

 Στο χώρο του κινηματογράφου, υπήρξε ένας εκπρόσωπος της παράλληλης Ελλάδας.  Ο άνθρωπος που με την εργατικότητα, την αγάπη και τον ενθουσιασμό του κατάφερε να καρποφορήσει ένα τομέα τέχνης που αγγίζει τις ψυχές πολλών από εμάς.

 Αντώνη, θα είσαι πάντα στην καρδιά μας!  Θα σε αναζητάμε συχνά αλλά κυρίως κάθε Σεπτέμβρη τις ημέρες του αγαπημένου σου φεστιβάλ Δράμας και κάθε Νοέμβρη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης όπου συναντιόμαστε στις αίθουσες προβολής, αλλά πολλές φορές, και στο ίδιο ξενοδοχείο.

 Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας στην αγαπημένη σου Κάλλη και στην κόρη σου.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας

Ελένη Δάσιου

Πάτρα, 28.3.2020"  

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture