Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα - κορωνοϊός: Έκλεισαν τα σχολεία, γέμισαν καφετέριες και πάρκα

Πάτρα - κορωνοϊός: Έκλεισαν τα σχολεία, ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Δήμος Πατρέων εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τον κόσμο να μην συνωστίζεται

Δεν φαίνεται να κατάλαβαν καλά το νόημα του λουκέτου σε σχολεία, πανεπιστήμια, γυμναστήρια και λοιπούς χώρους συνάθροισης κάποιοι πατρινοί, την ίδια στιγμή που η πόλη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με την πανδημία του κορωνοϊού. Το Νότιο Πάρκο πρωί και απόγευμα σφύζει από ζωή με παιδιά, γονείς και παππούδες, οι καφετέριες στην Ηρώων Πολυτεχνείου είναι γεμάτες κάθε μεσημέρι από νεολαία, οι πλατείες και τα πάρκα πλημμυρίζουν. Το κλείσιμο των σχολείων σε συνδυασμό με τις άδειες των γονιών μάλλον μεταφράστηκε σε κάποιες περιπτώσεις σαν ...διακοπές. Όμως σκοπός της απόφασης είναι να περιοριστεί η διασπορά της νόσου, καθώς τα παιδιά και οι νέοι αποδεικνύονται οι καλύτεροι «ξενιστές» του ιού, τον οποίο μέχρι στιγμής η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει. 

Με το ίδιο σκεπτικό, η Πολιτεία αποφάσισε μια εβδομάδα μετά από την Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο, να κλείσει προσωρινά τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά, τα φροντιστήρια, τους παιδικούς σταθμούς, ακόμη και τους παιδότοπους όλης της χώρας, καθώς οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν πως τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους. Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.  

Χαρακτηριστική είναι η σχετική δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και γιατρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, Χαράλαμπου Γώγου, σύμφωνα με την οποία:  

«Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν για να μην έχουμε διασπορά της νόσου. Παρακαλούμε λοιπόν να μένουν στα σπίτια τους και να κάνουν τις πλέον απαραίτητες μετακινήσεις. Το διάστημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Όταν περάσουν οι 14 ημέρες που έχουμε πει θα επανεξετάσουμε τα μέτρα».

Ωστόσο, οι εκκλήσεις του Χαράλαμπου Γώγου, όσο και άλλων γιατρών, δεν φαίνεται να εισακούονται. 

Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας, ακυρώνεται το μέτρο της αποφυγής του συνωστισμού, ο οποίος έχει μεταφερθεί από το σχολείο ή το πανεπιστήμιο στις καφετέριες και στους χώρους διασκέδασης. Και για να είμαστε δίκαιοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να συγχρωτίζονται σε καφέ και καφενεία αυτές τις ημέρες.  

Το ίδιο συμβαίνει και στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας και στην Πλαζ, όπου τις τελευταίες ημέρες, ξεχύνονται κάθε μέρα, κυρίως τα απογεύματα, εκατοντάδες Πατρινοί και κυρίως αθλητές, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν την προπόνησή τους, καθώς έχουν κλείσει τα γήπεδα και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, η δημοτική Αρχή της Πάτρας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλεί τους δημότες να μην συνωστίζονται στο Νότιο Πάρκο και την Πλαζ. Όσοι γυμνάζονται πέρα από τον συγχρωτισμό ακουμπούν τα όργανα γυμναστικής, ο ένας μετά τον άλλο, ενώ τα παιδιά στις πλατείες και τα πάρκα ακουμπούν τις κούνιες, τις τσουλήθρες και τα υπόλοιπα παιχνίδια.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, την ίδια ακριβώς συμπεριφορά είχαν και οι γείτονές μας στην Ιταλία, η οποία πλέον βρίσκεται σε καραντίνα. Το απόγευμα της Πέμπτης τα κρούσματα στην Ιταλία ήταν συνολικά 15.113 και οι νεκροί έφτασαν τους 1.016 από κορωνοϊό.

Ελπίζουμε να το αντιληφθούν, όσο είναι καιρός καθώς αντίστοιχες συμπεριφορές εκδηλώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Υπάρχει και ο αντίλογος, ότι τα παιδιά και οι νέοι δεν κρατιούνται, ειδικά αυτές τις μέρες που ο καιρός είναι καλός. Ας σκεφτούμε όμως ότι καλύτερα είναι να αυτοπεριοριστούμε για δύο εβδομάδες, παρά να υποτιμήσουμε τον ιό όπως στη γειτονική χώρα. Και να έχουμε υπόψιν μας ότι η Πάτρα είναι η πόλη στην οποία νοσηλεύονται τα περισσότερα κρούσματα. Σύνολο 19 στο Ρίο, ενώ μόλις 7 στην Αθήνα και 6 στη Θεσσαλονίκη. 

Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου, είναι από το απόγευμα της Πέμπτης από το Νότιο Πάρκο και από τα καφέ της Ηρώων Πολυτεχνείου και είναι χαρακτηριστικές. Άλλο σχετικό ρεπορτάζ στο sportin

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις