Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Eισαγγελική παρέμβαση στον Πύργο - Κλήθηκε για κατάθεση ο Δήμαρχος

Κορωνοϊός: Eισαγγελική παρέμβαση στον Πύ...

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας,

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με αφορμή τις δημόσιες καταγγελίες που έκανε ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ότι κυκλοφορούν πολίτες, στους οποίους έχουν δοθεί οδηγίες να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές λόγω κορωνοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του κατεπείγοντος, έχει ξεκινήσει η διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων και από τους πρώτους είναι ο κ. Αντωνακόπουλος.

Ο δήμαρχος Πύργου έκανε τις πρώτες καταγγελίες μετά το τέλος της σύσκεψης για τα μέτρα πρόληψης του κοροναϊού, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, σημειώνοντας ότι «κυκλοφορεί κόσμος, οι οποίοι είναι φορείς και μεταδίδουν αυτό το τεράστιο πρόβλημα».

Σε σημερινές δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για συγγενείς και πρόσωπα που σχετίζονται με τους ασθενείς που επέστρεψαν από την εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο και ενώ τους έχει δοθεί οδηγία να παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό και να αποφεύγουν τις επαφές με τρίτα πρόσωπα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν έξω κανονικά.

 

AΠΕ - ΜΠΕ

«Η πολιτεία δυστυχώς δεν έχει μηχανισμούς να ελέγξει, αν αυτοί που μπήκαν σε καραντίνα τηρούν τις οδηγίες που έλαβαν. Είναι αδίκημα να είσαι υπόχρεος καραντίνας για λόγους δημόσιας υγείας και να μην την τηρείς. Είσαι απειλή για την ζωή ανθρώπων, είναι σα να έχεις ένα όπλο και να σημαδεύεις», αναφέρει ο δήμαρχος Πύργου.

Και προσθέτει: «Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μιλάει για υποχρεωτική καραντίνα, δεν ξέρω αν υπάρχουν ποινές, αλλά θεωρώ πως πρέπει να κινηθούμε και προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η ζωή του καθενός δε επαφίεται στη θέληση του διπλανού του, όταν συνειδητά παραβιάζει κανόνες και το γνωρίζει».

Ο δήμαρχος που είναι ο πρώτος που καταγγέλλει τέτοιου τύπου περιστατικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Αυτή η συμπεριφορά υπάρχει σ όλη τη χώρα απλά μιλάμε για την Ηλεία, τον Πύργο την Αμαλιάδα διότι εδώ λόγω αβλεψίας, αστοχίας ενός κεντρικού συστήματος δημόσιας υγείας αφέθηκε το πράγμα να ξεχειλίσει. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μέρες που πήγαιναν στα νοσοκομεία, που είχαν πυρετό, λοίμωξη και τους έλεγαν “δεν έχετε τίποτα”, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στην κοινωνία. Παντού πήγαιναν στα καφενεία, βόλτες, στην εκκλησία συμπεριφερόντουσαν φυσιολογικά. Το θέμα όμως είναι ότι ακόμα και τώρα που γνωρίζουν τα αποτελέσματα, με κάποιους από αυτούς να είναι θετικοί στον ιό και να έχουν τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό, εκείνοι κυκλοφορούν παντού. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το αφήνουμε στο αίσθημα ευθύνης τους καθενός πρέπει κάτι να γίνει», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Τις πρώτες μέρες, όπου δεν ήταν κανένας υποψιασμένος από το γκρουπ των προσκυνητών, όλοι κυκλοφορούσαν δεξιά κι αριστερά, εδώ ο ΕΟΔΥ όταν οι ίδιοι τον ενημέρωσαν τους είπε “πηγαίνετε σπίτια σας διότι δεν προέρχεστε από μολυσματική χώρα”. Δυστυχώς αυτός ήταν ο πυρήνας του προβλήματος. Όλοι αυτοί έχουν οικογένειες, συγγενείς, φίλους, επαγγελματικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός ατόμων, που πρέπει να είναι σε καραντίνα στα σπίτια και όμως δεν ακολουθούν τις οδηγίες και κυκλοφορούν ανάμεσα μας».

Δέχομαι καταγγελίες με ονοματεπώνυμο
Καθημερινά ο δήμαρχος Πύργου δέχεται αρκετές καταγγελίες και παράπονα πολιτών του δήμου του και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. «Δεν θα κατονομάσω και δεν θα βγάλω στην φόρα προσωπικά δεδομένα, όμως μου έχουν γίνει καταγγελίες για συγκεκριμένα άτομα. Στις κλειστές κοινωνίες όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, οπότε ξέρουν ποιοι συμμετείχαν στην εκδρομή και ποια είναι τα άτομα της οικογένειας τους», λέει και προσθέτει «Από την μια υπάρχει ένας κοινωνικός ρατσισμός σε μια δήθεν υποκριτική προοδευτικότητα, αυτή είναι η κοινωνιολογική ανάλυση. Υπάρχει μια θρησκοληψία που λέει “θα κάνω τον σταυρό μου και θα γίνω καλά, υπάρχουν πολλά γύρω από τις αρρώστιες”.

Εκτός όμως από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους συγγενείς τους που κάνουν του κεφαλιού τους ο δήμαρχος Πύργου καταγγέλλει όλο τον μηχανισμό. 

Έτσι αρρωσταίνει το προσωπικό
«Είμαι και γιατρός δημόσιας υγείας, γι’ αυτό και χθες βρέθηκα στην Πάτρα σε μια σύσκεψη, όπου ήταν και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Εκεί τους ρώτησα “έχουμε μηχανισμό τύπου πυραμίδα που να κατεβαίνει προς τα κάτω η υλοποίηση των μέτρων και της πολιτικής προστασίας” μου απάντησαν πως “όχι”. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ενώ πρέπει να φορούν ειδικές στολές εξακολουθούν να φοράνε τις λευκές ρόμπες τους. Αρρωσταίνει το προσωπικό, στα νοσοκομεία 60 γιατροί και νοσηλευτές σε καραντίνα στα σπίτια τους και κάνουμε ανακοινώσεις. Δεν είναι θεωρητικό το ζήτημα, δεν υπάρχουν γάντια κι αντισηπτικά, τώρα έμαθα ότι παράγγειλαν. Είκοσι μέρες σέρνεται η όλη ιστορία και εμείς δεν έχουμε βασικά υλικά. Θα διορίσουν λέει νέο προσωπικό, πότε σε ένα μήνα; Ο πυροσβέστης πάει να σβήσει την φωτιά την ώρα που καίει, τι να την κάνει την στάχτη».

Τραγική αστοχία
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αντωνακόπουλο χρειάζονται λύσεις εδώ και τώρα «Πρέπει να κινηθούμε, υπάρχει πρόβλημα, ποιο σύστημα είναι τέλειο μας δουλεύουν (;). Πήρε γιατρός 10 φορές στον ΕΟΔΥ και τους είπε “έχουμε περίεργα περιστατικά που γύρισαν από το Ισραήλ” και του είπαν “δεν τα κοιτάμε” “γιατί;” δεν μπήκαν αυτοί σε αεροπλάνο, δεν συνάντησαν πολίτες από άλλες χώρες. Δεν υπήρξε ιατρική σκέψη, δεν υπήρξε ανησυχία, κρύβονται όλοι πίσω από τον κανονισμό, είχαμε λέει την οδηγία με το Ισραήλ να μην ασχοληθούμε. Υπήρξε τραγικότατη αστοχία. Οι πολίτες ήταν υποψιασμένοι και ο ΕΟΔΥ από την άλλη όχι. Να λοιπόν που μας έφεραν οι οδηγίες. Εδώ και 10 μέρες όλα αυτά, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να κυκλοφορούν κανονικά. Το πρώτο θετικό βήμα είναι πως έγινε focus στους συγγενείς των ανθρώπων αυτών, με τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις να είναι αρνητικά, όμως δεν είναι μόνο αυτοί, αφού ήρθαν και με άλλους σε επαφή».

 

πηγή newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις