Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Ιανός ΧΑΡΤΗΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μερική αποχώρηση των ΜΑΤ από Μυτιλήνη και Χίο

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Μερική αποχώρησ...

ΔΕΙΤΕ τι δήλωσε ο κ. Πέτσας

Για την ετοιμότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα κρούσματα κορονοϊού αλλά και για την κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις πρωτοβουλίες εκτόνωσης της έντασης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όσον αφορά την ένταση και τα επεισόδια στα νησιά όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών, σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπήρξε λάθος σχεδιασμός και πώς σχολιάζει τα ακραία επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Κατ' αρχάς πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί είχαν μια δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Γιατί αυτές οι εικόνες που είδαμε ήταν κι αυτές πρωτοφανείς. Εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν να κάνουν το σκοπό τους. Να εκτελέσουν την αποστολή τους, η οποία ήταν να προχωρήσει η πρώτη φάση για την κατασκευή των κλειστών δομών δηλαδή ενός απ' τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου. Η κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σήμερα μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη, αύριο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ' αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή».

Τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ' αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια αναφορικά με το τι αναμένεται να γίνει στη δεύτερη φάση που ακολουθεί άμεσα, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Γι αυτό το λόγο έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, αύριο έχει κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 5 η ώρα το απόγευμα ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για να γίνει μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός και να υπάρξει μία αποκλιμάκωση της έντασης… Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι είδαν αυτές τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Ήταν πραγματικά ακραίες εικόνες. Δεν μπορεί κάποιος πολίτης ο οποίος είναι αγανακτισμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του και όχι μολότοφ».

Σε ερώτηση για το αν ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς να καθυστερήσουν τα έργα, ο κ. Πέτσας ήταν κατηγορηματικός:

«Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι θα προχωρήσει το σχέδιο και αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να δούμε με ποιον τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα. Κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν αυτές οι εικόνες. Δεν μπορεί να δουλεύουν για τις χωματουργικές εργασίες οι μπουλντόζες και την ίδια στιγμή κάπου αλλού να γίνονται τόσο βίαια επεισόδια. Δεν είναι αυτό που μας ταιριάζει κι επαναλαμβάνουμε ότι το σχέδιο αυτό είναι το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι, δεν έχουμε ακούσει εναλλακτική λύση και είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή σχεδιασμού της λήψης των απαραίτητων μέτρων, εξετάστηκε και αποφασίστηκε «όχι μόνο τι θα κάνουμε πριν έρθει ο ιός στη χώρα μας αλλά κυρίως τι θα κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε. Όπως άκουσα στο βίντεο που είχατε από τον επιβάτη ο οποίος ήταν μαζί με τη γυναίκα που είναι φορέας του ιού, νομίζω ότι ακολουθήθηκαν όλα τα βήματα τα οποία είχαμε προαναγγείλει. Δηλαδή: μια ιχνηλάτηση της διαδρομής ώστε να εντοπιστούν τα πρόσωπα τα οποία συνταξιδεύουν ή έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο που φέρει τον ιό. Επίσης ακούσαμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιός πραγματικά έχει μια ήπια μορφή. Η γυναίκα αυτή είναι μια υγιής γυναίκα κι αυτό μας δείχνει να καταλάβουμε ότι η αρχική σύσταση των ειδικών, την οποία πάντα ακολουθούμε είναι ότι πρόκειται για μια ήπια νόσο που θέλει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης στην αρχή και αντιμετώπισης μετά. Δηλαδή να μένουμε στο σπίτι μας αν έχουμε κάποια συμπτώματα, να καλούμε το γιατρό μας, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να προφυλαχθούμε από οποιαδήποτε ήπια νόσο. Αντίθετα πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα δηλαδή άτομα με διαβήτη, με καρδιαγγειακές νόσους, άνθρωποι κάποιας μεγάλης ηλικίας πρέπει να προσέχουν κάπως παραπάνω αυτές τις μέρες».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου-παρουσιαστή για το αν θα έπρεπε να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στα φαρμακεία σε μάσκες, ακόμη και οινόπνευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Εμείς έχουμε το εξής πλεονέκτημα θα έλεγα. Είμαστε μια χώρα που έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία. Επομένως όσον αφορά στα θέματα φαρμάκων κλπ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των ειδικών και του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχουν κάποια θέματα. Όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως έχετε δει στην ΠΝΠ που πέρασε χθες μετά τη σύσκεψη που είχαμε με τον πρωθυπουργό, προβλέπονται επιπλέον δαπάνες του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια τέτοιων υλικών. Και ευτυχώς επίσης έχουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να έχουμε εγχωρίως παραγόμενα τέτοια υλικά πράγμα που δεν είναι βέβαιο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα κάνουμε χρήση αυτής της δυνατότητας.

Οι ελλείψεις έχουν δύο επίπεδα. Το ένα είναι η έλλειψη που μπορεί να προσλαμβάνει κάποιος πολίτης που θέλει να πάει στο φαρμακείο και σε μια κατάσταση γενικευμένου φόβου, δεν θα πω πανικού, η οποία δεν είναι δικαιολογημένη, σπεύδει να πάρει μάσκα και δεν τη βρίσκει. Κυρίως όμως πρέπει να ξέρουμε ότι τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι απαραίτητα - και γι αυτό υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προμήθειες - για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υγεία είτε είναι νοσηλευτικό είτε ιατρικό προσωπικό, για τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις ή οποιαδήποτε ομάδα του Κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία γενικευμένη κατάσταση ω μη γένοιτο. Γι αυτούς υπάρχει πλήρης πρόνοια και θα υπάρξει σταδιακά και για όλες τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού».

 

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις