Back to Top
#TAGS Κορωνοϊός Επίδομα 800 ευρώ Πατρών-Πύργου Έβρος
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ολοκληρώνονται 26/2 οι παραστάσεις του "Ένα Παιδί μετράει τ' άστρα" στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Ολοκληρώνονται 26/2 οι παραστάσεις του "Ένα Παιδί μετράει τ' άστρα" στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων

Την όμορφη & με πολλά μηνύματα παράσταση έχουν απολαύσει πολλά σχολεία, κυρίως γυμνάσια της περιοχής της Πάτρας

Αρέσει πολύ όπως μαθαίνουμε η φετινή παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που είναι συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, το «Ένα Παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου που παίζεται για μαθητές σχολείων τις καθημερινές, στις 9 και στις 11 το πρωί στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων.

Όπως μάθαμε από το θέατρο, η αυλαία για την συγκεκριμένη παράσταση με τα πολλά μηνύματα, θα πέσει την ερχόμενη Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 και υπολογίζεται ότι έως τότε θα έχουν απολαύσει την παράσταση κοντά στα 50 σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια της πόλης).

Βέβαια ίσως θα έπρεπε να δινόταν μία μικρή παράταση την εβδομάδα μετά το καρναβάλι ενδεχομένως και για το κοινό (οικογένειες με παιδιά, κ.α.) που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση στις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων τις καθημερινές, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει αποφασιστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το "Ένα Παιδί μετραέι τ' άστρα" θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας.

Το ξεκίνημα των παραστάσεων έγινε στις 7/1 ενώ την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί είχε δοθεί & μία παράσταση για μικρούς και μεγάλους θεατές  στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου 

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ 

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου   

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού       

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τζιώτας.

Η ιστορία:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθά να φύγει απ’ το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη. Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία. Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους.

Ο Μέλιος όμως παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια.

Το ταξίδι του προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πίκρες και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του Μενέλαου Λουντέμη και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει», «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μέλιου Καδρά. Είναι ένα έργο ύμνος για το βιβλίο το σχολείο και τον δάσκαλο.

Ο Μέλιος προσφέρει στον συγγραφέα την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό, τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια και τους αλήτες του σχολείου.

Ο ήρωάς του εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του και  ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής «συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

Περισσότερες πληροφορίες στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων

Τηλ. ταμείου: 2610 273613.

 

Culture