Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Οι Φαρμακοποιοί θα μπορούν να εμβολιάζουν πλέον και με τη... "βούλα"

Οι Φαρμακοποιοί θα μπορούν να εμβολιάζου...

Πιστοποιούνται με ειδικά επιστημονικά σεμινάρια

Σεμινάρια πιστοποίησης των Φαρμακοποιών προκειμένου να μπορούν πλέον με απόλυτη νομιμότητα να κάνουν στους πολίτες εμβόλια για την εποχιακή γρίπη ή και αντιτετανικό ορό, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η πιστοποίηση των Φαρμακοποιών που θα συμμετάσχουν, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει χιλιάδες πολίτες οι οποίοι πλέον, έχοντας την συνταγή του γιατρού, θα μπορούν να εμβολιάζονται με ασφάλεια στο φαρμακείο της γειτονίας τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρίαμνα πρέπει να βρουν και πάλι το γιατρό τους για να τους εμβολιάσει.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εκπόνησαν ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα πιστοποίησης φαρμακοποιών για κάτι που ούτως ή άλλως γινόταν, καθώς εκτελούσαν συνταγές γιατρών με εμβόλια και αντιτετανικούς ορούς με την παρότρυνση των γιατρών να εκτελούνται οι ενέσεις στα φαρμακεία.

Η πιστοποίηση για την οποία τόσος λόγος γίνεται, έχει ως σκοπό την επικαιροποίηση της γνώσης των φαρμακοποιών όλων των γενεών και όλων των περιοχών της χώρας στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Μάλιστα έγινε με την επίβλεψη της Ιατρικής σχολής της Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν οι πλατφόρμες σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η Πατρινή Φαρμακοποιός Γεωργία Καρλή: «Οι εξεταζόμενοι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες υγείας με υψηλό επίπεδο μόρφωσης και μεγάλη εμπειρία. Αυτό το γνωρίζει ο πολίτης που μας εμπιστεύεται, καθώς και ο Ιατρικός κόσμος. Η προσπάθεια συνδικαλιστών του Ιατρικού κλάδου όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση τους ,  έχει ως στόχο να μας υπενθυμίζει το «φρόνημα ανωτερότητας» τους. Μας προβληματίζει, αφενός γιατί δεν αναγνωρίζουν τον φαρμακοποιό ως  συνεργάτη -επιστήμονα και μάλιστα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφετέρου επιθυμούν να μην εφαρμοστεί ο Νόμος Ξανθού ο οποίος πλέον μας κατοχυρώνει νομικά και αναγνωρίζει τον επιστημονικό μας ρόλο για διαδικασίες που κάναμε εδώ και χρόνια».

Σύμφωνα με την κυρία Καρλή οι πολίτες πλέον θα μπορούν να ενημερώνονται υπεύθυνα για την ανάγκη εμβολιασμού τους, την διαδικασία, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορούν να επιδιώκουν να εμβολιάζονται από τους πιστοποιημένους φαρμακοποιούς, καθώς η πιστοποίηση αυτή θα είναι αναρτημένη σε εμφανές σημείο στο φαρμακείο που επισκέπτονται για το εμβόλιο ή τον αντιτετανικό ορό τους.

Επίσης ρωτήσαμε την κυρία Καρλή κατά πόσο δίνονται, στα φαρμακεία της Πάτρας, συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή και όπως μας επισήμανε το αυτονόητο είναι πως θα πρέπει τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να δίνονται κατόπιν συνταγής του γιατρού.

«Όχι με τηλεφωνική “συνταγή” του ιατρού προς τον φαρμακοποιό σε εφημερίες, ούτε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ασθενούς με τον γιατρό, ούτε σε χαρτάκια, ούτε μέσω viber κλπ. Φυσικά, αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, καθώς ο ιατρός μπορεί να λείπει Σαββατοκύριακο σε κάποιο συνέδριο, να μην έχει την δυνατότητα να πάει να εξετάσει στο ιατρείο του, να μην έχει την δυνατότητα ο ασθενής να περιμένει ώρες στα νοσοκομεία να εξεταστεί και ένα σωρό άλλα θέματα, που οι ίδιοι οι γιατροί ζητούν την συνεργασία μας.

Είναι προφανές, πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να μπορεί ο ασθενής να προμηθεύεται το φάρμακο του χωρίς την αγωνία αν ο γιατρός του είναι διαθέσιμος την ώρα που τον χρειάζεται, έτσι ώστε κι εμείς να μπορούμε να κάνουμε το καθήκον μας. Πέρα από συνδικαλιστικούς εντυπωσιασμούς και φωνές, είμαστε επιστήμονες Υγείας και αυτό είναι το δικό μας μέλημα 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα. Σίγουρα και όλων των φορέων που έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την Υγεία του», επισήμανε μεταξύ άλλων.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being