Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στολές Πατρινών γκρουπ made in Βουλγαρία! Οι αρπαχτές του φασόν...

Στολές Πατρινών γκρουπ made in Βουλγαρία...

Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο από τα 30-40 πρώτα και καλύτερα γκρουπ να μην επιλέξουν να ραφτούν στην Πάτρα, υπογραμμίζει η έμπειρη σχεδιάστρια Ρένα Μπαλή

Λιγότερο από δέκα μέρες απέμειναν έως την κορύφωση του φετινού Πατρινού καρναβαλιού και τα ψαλίδια, οι ραπτομηχανές και γενικότερα οι προετοιμασίες για το ράψιμο των στολών των καρναβαλικών γκρουπ βρίσκονται στο ζενίθ. Μία καλή στιγμή για την τοπική οικονομία, καθώς δεν υπάρχει σωστός και καλός επαγγελματίας που ασχολείται με το ράψιμο, γάζωμα και δημιουργία στολής που αυτήν την περίοδο να μην έχει δουλειά.

Μάλιστα κάποιοι βετεράνοι του είδους όπως η σχεδιάστρια μόδας – μοντελίστ Ρένα Μπαλή που ασχολείται με το καρναβάλι από το ΄85, επέλεξε φέτος, όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr να μην ράψει στολές για κάποιο Πατρινό πλήρωμα αλλά να φτιάξει στολές για τέσσερις καρναβαλικές ομάδες της Κεφαλονιάς καθώς και για παρέες στην Λευκάδα και στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως μας είπε οι Λευκαδίτες ζήτησαν κάτι Βενετσιάνικο ενώ οι Κεφαλονίτες ήταν λιγότερο εκλεκτικοί και πιο «χύμα». «Πάντα μου άρεσε το καρναβάλι, αρχικά συμμετείχα ως καρναβαλίστρια και μετά ασχολήθηκα και με το κομμάτι των στολών», μας είπε η κυρία Μπαλή που έχει κάνει σπουδές στην Ecole des beaux arts στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι φέτος δεν θέλησε να αναλάβει κάποιο Πατρινό γκρουπ καθώς την κούρασε η τακτική κάποιων να έρχονται τελευταία στιγμή με φόρτο δουλειάς μιας και συνηθίζεται αρκετοί να αποφασίζουν να βγουν στο καρναβάλι την τελευταία στιγμή.

Από την άλλη ευρέως ακούστηκε και σχολιάστηκε φέτος σε «πηγαδάκια» πως κάποια γκρουπ επέλεξαν να πάνε να ραφτούν μαζικά είτε σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης ακόμη και της γειτονικής Βουλγαρίας. Η Κατερίνα Διαμαντοπούλου υπεύθυνη ενός καταστήματος με ιστορία, των Στολών Διαμαντόπουλος που δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο Γιάννη Διαμαντόπουλο το 1960, ανέφερε στο thebest.gr πως αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο και πως έχει γίνει και στο παρελθόν καθώς ορισμένοι λειτουργούν καθαρά με την λογική του εμπορίου, ψάχνοντας την καλύτερη και πιο συμφέρουσα και χαμηλή τιμή της αγοράς δίνοντας έτσι την στολή να γίνει φασόν. Επίσης παρατηρείται και το φαινόμενο κάποια γκρουπ να φτιάξουν μία ποιοτική πρωτότυπη στολή – δείγμα για την έκθεση των καρναβαλικών στολών (και φέτος στην Αγορά Αργύρη) και μετά όταν στο τέλος πάνε κάποια μέλη για να πάρουν την στολή, το αποτέλεσμα, εικόνα και τα υλικά της να μην ανταποκρίνονται στην αρχική εικόνα και στολή.

Η Ρένα Μπαλή που δουλεύει με δύο συνεργεία και 3 κοπέλες, σχεδιάζοντας και ράβοντας πατρόν, υπογράμμισε στο thebest.gr πως από τα τριάντα και πλέον καλά γκρουπ που προσφέρουν και υψηλό θέαμα στην παρέλαση του Πατρινού Καρναβαλιού, όλα ράβονται εδώ, από κει και πέρα υπάρχουν οι περιπτώσεις, οι λεγόμενοι «κονόμες» που θα κοιτάξουν τις πιο φτηνές και μαζικές λύσεις στο ράψιμο. Στο τέλος κάποια τέτοια πολυάριθμα γκρουπ καταλήγουν να παραγγέλνουν 13.500 κομμάτια για παράδειγμα, δουλεύοντας τις στολές φασόν χωρίς σχεδόν καμία ποιότητα ενώ μπορεί να έχει γραφτεί κάποιος στο γκρουπ και στο τέλος να μην πάρει ολόκληρη την στολή αλλά μόνο μία μπλούζα ή ένα παντελόνι γιατί πολύ απλά δεν πρόλαβαν να ραφτούν και να ετοιμαστούν όλες αυτές οι στολές. Στην τιμή που μπορεί να ανέρχεται στα 30 ευρώ κατά μέσο όρο, η πραγματική αξία μαζί με τα ραφτικά (3 ευρώ το κομμάτι λέγεται πως είναι η μέση τιμή) κυμαίνεται στα 5 ευρώ.   

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αυτή. Σε μία ελεύθερη αγορά και παράλληλα σε μία γιορτή ελεύθερης και ανοικτής έκφρασης όπως είναι το Πατρινό Καρναβάλι όλα χωρούν και τα πιο ποιοτικά γκρουπ με τα ακριβά υφάσματα, ευφάνταστες ιδέες, αξεσουάρ και άρματα όπου η μέση τιμή στολής είναι στα 50 με 70 ευρώ και τα πιο «χύμα» όπου η στολή δεν είναι το πρωτεύον όσο το να μαζευτούμε, να περάσουμε καλά και να κάνουμε με την καλή έννοια καρναβαλική «φασαρία» και ντόρο και φυσικά να διασκεδάσουμε και να ξεδώσουμε.

Είναι όμως κρίμα να μην ενισχύεται πλήρως η τοπική οικονομία και κάποια γκρουπ έστω και αν είναι η (πολυάριθμη) μειοψηφία να επιλέγουν την εύκολη, κερδοφόρα λύση του φασόν και μάλιστα σε φτηνές αγορές όπως η γειτονική Βουλγαρία αδιαφορώντας για σχόλια του τύπου «κάνουν αρπαχτές».   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις