Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς έφτασε ο 1,5 τόνος από την Καραϊβική στον Αστακό

Πώς έφτασε ο 1,5 τόνος από την Καραϊβική...

Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου μιλά για την υπόθεση διακίνησης μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών.

Ένα από τα μεγαλύτερα φορτία κοκαΐνης στην χώρα μας κατάφερε να εντοπίσει η Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής ύστερα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Πρόκειται για κύκλωμα διεθνούς διακίνησης ναρκωτικών σε Ευρώπη και Βορειοδυτική Αφρική, αποτελούμενο στην πλειονότητά του από Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών, στην πλειονότητά τους επίσης σεσημασμένοι και πασίγνωστοι στις Αρχές, οι οποίοι προμηθεύονταν τεράστιες ποσότητες καθαρής κοκαΐνης από την Λατινική Αμερική.

Η χώρα παραγωγής πιθανόν ήταν η Κολομβία και από εκεί μεταφέρθηκε στο Σουρινάμ, στην συνέχεια στον Άγιο Βικέντιο Καραϊβικής και από εκεί με ιστιοπλοϊκό στον Αστακό, όπου αποθηκεύτηκε σε οικία.

Από εκεί στη συνέχεια τα μέλη θα διακινούσαν ποσότητες εντός της χώρας και οι υπόλοιπες θα πήγαιναν στην Βορειοδυτική Αφρική και πιθανόν μέσω Γιβραλτάρ στην Ισπανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σημειώνεται ότι το ιστιοπλοϊκό που χρησιμοποιήθηκε δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και αναζητείται διεθνώς. Στην πλειονότητά τους τα 8 μέλη του κυκλώματος ήταν Αλβανοί και οι δύο «εγκέφαλοι» ήταν ένας Αλβανός με το ψευδώνυμο «Doctor» και ένας Άραβας από το Μαρόκο , οι οποίοι διεύθυναν όλη την εγκληματική οργάνωση από την Ισπανία όπου κατοικούν.

Στην Ελλάδα τον συντονισμό είχε αναλάβει ένας παλιός γνώριμος των Αρχών και εξαιρετικά επικίνδυνος κακοποιός. Πρόκειται για τον παλιό συνεργό του Κόλα, τον Πεμάι ο οποίος ήταν μαζί του στο μακελειό του Βύρωνα τον Φεβρουάριο του 2010, όταν μετέτρεψαν τους δρόμους της περιοχής σε πεδίο μάχης με ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και ρίψη χειροβομβίδων.

 Τότε μάλιστα, είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί και είχε χάσει την ζωή του από διασταυρούμενα πυρά ένας άτυχος ομοεθνής τους βιοπαλαιστής που έτυχε να βρίσκεται στο σημείο.

Η περίπτωση του Πεμάι είναι ίσως από τις πιο χαρακτηριστικές για τον θλιβερό και παντελώς ακατανόητο στην κοινωνία τρόπο που λειτουργεί η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού πρόκειται για άτομο που είχε συλληφθεί 5 φορές για δεκάδες σκληρές και ένοπλες ληστείες, υποθέσεις ναρκωτικών και απόπειρα ανθρωποκτονίας, είχε παραβιάσει τρεις φορές άδεια από τις φυλακές και είχε δραπετεύσει και ενώ τελευταία φορά συνελήφθη για παρόμοια υπόθεση το 2015, εξέτισε λιγότερα από 5 έτη κάθειρξης…

Αξιοποιώντας κατάλληλα στοιχεία λοιπόν και πληροφορίες, οι άντρες της Δίωξης που παρακολουθούσαν επί τουλάχιστον έναν χρόνο τις κινήσεις της εγκληματική οργάνωσης, πραγματοποίησαν έφοδο σε οικία στον Αστακό, όπου το κύκλωμα αποθήκευε τις ποσότητες για την μετέπειτα διακίνησή τους στους τελικούς προορισμούς όπου εντόπισαν σε ταξιδιωτικούς σάκους και σε δέματα ποσότητα κοκαΐνης ενός τόνου και 181 κιλών, κατάφεραν να συλλάβουν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και κατασχέθηκαν περίστροφο, πιστόλια και αυτόματα όπλα καλάσνικοφ.

Η συνολική αξία του σχεδόν 1,2 τόνων της πεντακάθαρης ποσότητας κοκαΐνης υπολογίζεται πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην αγορά θα κατέληγε νοθευμένη ακόμα και σε τετραπλάσια ποσότητα και αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για το κύκλωμα. Στον έναν χρόνο παρακολούθησης ωστόσο του κυκλώματος δεν προέκυψε να κατάφεραν να φέρουν άλλη αντίστοιχη ποσότητα, είναι άγνωστο ακόμα όμως πόσο καιρό ακριβώς δραστηριοποιούνταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέλος της οργάνωσης συμμετείχε και στην παλιά αντίστοιχη περίπτωση της Καλαμάτας, το 2004 όπου επίσης τότε είχε εντοπιστεί από την Δίωξη Ναρκωτικών ένας τόνος κοκαΐνης που είχε έρθει με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Τα μέλη του κυκλώματος για να δυσκολέψουν την Αστυνομία προχωρούσαν στις μεταξύ τους συνεννοήσεις μέσω διαδικτυακών εφαρμογών.

Η αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης έγινε σε συνεργασία με την ΕΚΑΜ οι κομάντος της οποίας εισέβαλαν στην οικία του Αστακού και στα υπόλοιπα σημεία όπου εντοπίστηκαν ποσότητες στην Αττική και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους κακοποιούς, με εξαίρεση έναν που επιχείρησε να αντισταθεί και ακινητοποιήθηκε αστραπιαία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις