Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαν σήμερα πέθανε ο Χριστόδουλος - Η τελευταία συνέντευξη και εμφάνιση

Σαν σήμερα πέθανε ο Χριστόδουλος - Η τελ...

Πάλεψε με τον καρκίνο

Σαν σήμερα, στις 5.15 τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου του 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη που έδινε επί επτά μήνες με τον καρκίνο.

Άφησε την τελευταία του πνοή στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό αφού γιατροί και συνεργάτες του σεβάστηκαν την επιθυμία του να μη μεταφερθεί σε κάποιο νοσοκομείο. 

Ο Μακαριστός Χριστόδουλος έσβησε ακριβώς 9 χρόνια και 9 μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή του το 1998 στο Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών.

Μέχρι το τέλος της ζωής του συνήθιζε να κάνει πάντα, και μιλά για όλους και για όλα… χωρίς φόβο και πάθος.

«Θέλετε η Εκκλησία να έχει λόγο και να υψώνει τη φωνή της; Ή θέλετε η Εκκλησία να είναι μουγκή και να κάθεται στη γωνιά της», είχε πει στη τελευταία του συνέντευξη στην ερώτηση του δημοσιογράφου πως τον κατηγορούν ότι η Εκκλησία θέλει να έχει λόγο και να παρεμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της χώρας.

Ως παιδί προσφύγων και ο ίδιος ο Χριστόδουλος, καθώς οι γονείς του εγκατέλειψαν την Ανδριανούπολη για να εγκατασταθούν στην Ξάνθη με τη συνθήκη της Λωζάνης, είχε περιγράψει με γλαφυρά χρώματα την πορεία μιας ζωής που τον οδήγησε σε μια προς μια στις επιλογές που τελικά έκανε.

Ακόμα είχε συζητήσει ανοιχτά το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Tόλμησε, όχι μόνο να ασχοληθεί με μεγάλα κοινωνικά θέματα, επιδεικνύοντας σπουδαίο κοινωνικό έργο σε διάφορους τομείς, αλλά και γιατί τόλμησε να μιλήσει τη γλώσσα των νέων.

Χαρακτηριστικές είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούσε άλλωστε στους νέους κάθε φορά που τους προσκαλούσε στην εκκλησία: 

«Ελάτε έτσι όπως ακριβώς είστε με το τζιν, τα σκουλαρίκια και τις κοντές φούστες», ενώ δεν δίστασε να δανειστεί και φράσεις από την αργκό της νεολαίας δηλώντας το γνωστό σε όλους «και εγώ σας πάω».

 

Η τελευταία του εμφάνιση

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις