Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η αποκρουστική αγορά που γέννησε τον Κοροναϊο: Νυχτερίδες, φίδια & κόμπρες

Η αποκρουστική αγορά που γέννησε τον Κορ...

Ένα βλακώδες- μα «παρατεταμένο»- λάθος ήταν αρκετό για να φορέσει ο θάνατος το γκρίζο του προσωπείο

Η εικόνα μοιάζει με μετα-αποκαλυπτικό τοπίο σε πίνακα του Ουέιν Μπάρλοου: άνθρωποι που κυκλοφορούν ληθαργικά, με μάσκες να καλύπτουν το στόμα τους. Μια εγκαταλελειμμένη υπαίθρια αγορά. Μια ολόκληρη πόλη αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πτήσεις και τα δρομολόγια των τραίνων από και προς αυτήν να έχουν όλα την ίδια ένδειξη δίπλα σε διαφορετικές ώρες: cancelled.

Και στο κέντρο αυτής της ομιχλώδους, άρρωστα κίτρινης φωτογραφίας, να δεσπόζει μία μονάχα «πυώδης» λέξη, η οποία δίνει την αίσθηση πως αναπνέει με μοναδικό στόχο να σκοτώσει όποιον έρθει σ’ επαφή μαζί της:

Κοροναϊός.

Ο συγκεκριμένος ιός εντοπίστηκε αρχικά στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου στην πόλη Ουχάν και «οδηγούσε» ανθρώπους σε βαριάς μορφής πνευμονία χωρίς σαφή και ευδιάκριτα αίτια.

Στο σήμερα, 1 μήνα μετά, υπάρχουν περισσότερα από 1300 άτομα που έχουν νοσήσει παγκοσμίως, με τους νεκρούς ν’ ανέρχονται στους 41 και τις προβλέψεις να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Το τρομακτικό της όλης υπόθεσης είναι πως παρά το γεγονός πως μετά τους πρώτους θανάτους η Ουχάν μπήκε ολόκληρη σε καραντίνα και 450 γιατροί μαζί με το προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της χώρας έσπευσαν εκεί, ο κοροναϊός έφτασε μέχρι την Αυστραλία, τη Μαλαισία και τη Γαλλία, με τους ειδήμονες να φοβούνται πως λίαν συντόμως θ’ αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις το ερεβώδες φαινόμενο.

Το ερώτημα που γεννάται εδώ (εκτός από το εύλογο «Τι θα γίνει από δω και πέρα για να σταματήσει η επιδημία;») είναι το γιατί ξεκίνησε από την συγκεκριμένη πόλη ο ιός. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί και μολύνθηκαν τόσο γρήγορα τόσα πολλά άτομα;

Η απάντηση φωλιάζει στην πιο αποκρουστική, ενδεχομένως, αγορά ολόκληρου του κόσμου: αυτή της Χουανάν.

Στην συγκεκριμένη αγορά- η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι κλειστή από την 1η Ιανουαρίου και έχει απολυμανθεί μετά τα πρώτα κρούσματα- πωλούνται ζώντα ζώα παρέα με τα νεκρά, με τις συνθήκες υγιεινής να καταπατώνται συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια.

Φίδια, νυχτερίδες, κοάλα, μικροί λύκοι, γουρούνια, όλων των ειδών τα πουλερικά, ψάρια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο διεστραμμένος ανθρώπινος νους βρίσκονται στα «ράφια» της Χουανάν, και είναι αυτά που «γέννησαν» τον κοροναϊό.

Με βάση τα εργαστηριακά αποτελέσματα των εξετάσεων από το φαρυγγικό επίχρισμα και το αίμα των ασθενών διαπιστώθηκε πως ο ιός μεταλλάχθηκε και μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τα ζώα στους ανθρώπους της συγκεκριμένης αγοράς.

Μάλιστα, η επίσημη επιστημονική έκθεση του Σαββάτου (25/1) ανέφερε μία συγκεκριμένη πηγή μόλυνσης: της νυχτερίδες, οι οποίες πωλούνται κατά κόρον εκεί και αποτελούν έδεσμα για τους Κινέζους (συνήθως γίνονται σούπα), μαζί με τις κόμπρες που επίσης αποτελούν μέρος των διατροφικών συνηθειών των ατόμων της ανατολικής Ασίας.

Ο κοροναϊός είναι κατά 96.2% ίδιος με αυτόν που επιβιώνει στις νυχτερίδες (οι οποίες, με την σειρά τους, μολύνουν κυρίως τα φίδια) και μεταδίδεται με χαρακτηριστική ευκολία από τα ζώα στους ανθρώπους- ό,τι ακριβώς συνέβη, δηλαδή, και στην Ουχάν.

Οι περισσότερες πωλήσεις (μέχρι και κροκόδειλο μπορεί να βρει κανείς) στο “Huanan seafood Market” είναι παράνομες, με τις Αρχές να είναι ανεξήγητα ελαστικές και να εφαρμόζουν άψογα την τακτική «Δεν είδα, δεν άκουσα».

Οι σοκαριστικές εικόνες κοάλα κλεισμένων σε κελιά, γδαρμένων τρωκτικων σε καφάσια και λοιπών… εδεσμάτων προκάλεσαν την ετεροχρονισμένη παγκόσμια κατακραυγή, καθώς το πάρτι μικροβίων και οι μηδενικές προφυλάξεις είχαν ως αποτέλεσμα την «παραγωγή» ενός ιού που, για την ώρα, ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ότι αντιμετωπίζεται 100%. 

Ο κοροναϊός μπορεί να έχει σταματήσει τον χρόνο στην Γουχάν όμως όσοι έχουν μείνει στα σπίτια τους λόγω της καραντίνας συγκινούν. Κάθε απόγευμα, όταν αρχίσει να νυχτώνει δίνουν ένα διαφορετικό ραντεβού. 
Οχι στους δρόμους, αλλά στα μπαλκόνια με τις σκηνές να είναι συγκλονιστικές. Τραγουδούν «μείνε δυνατή Γουχάν, θα τα καταφέρουμε», όπως επίσης και τον εθνικό ύμνο της Κίνας.
Από την Γουχάν φέρεται να ξεκίνησε ο ιός με τις αρχές να αποφασίζουν να την θέσουν σε καραντίνα. Πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Κεντρική Κίνα, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 11.000.000 κατοίκους.

 

Με τα κρούσματα να αυξάνονται, τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και πάνω από 56 εκατομμύρια Κινέζους να βρίσκονται υπό το καθεστώς καραντίνας, ο φόβος να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ο κοροναϊός που να θυμίζει το «διαβόητο» SARS(που σκότωσε 650 άτομα πίσω στο 2003) είναι σχεδόν απτός.

Πώς οι Κινέζοι θα χτίσουν δύο νοσοκομεία μέσα σε διάστημα επτά ημερών

Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια φωτογραφία που δείχνει δεκάδες μπουλντόζες να βρίσκονται επί τω έργω για το χτίσιμο δύο νοσοκομείων στην πόλη Γουχάν, όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός.

Οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησαν μόλις την περασμένη Πέμπτη και στις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φαίνονται οι μπουλντόζες να σκάβουν έναν χώρο 25.000 τετραγωνικών, στον οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο, χωρητικότητας 1.000 κλινών, όπου θα φιλοξενούνται όσοι έχουν διαγνωστεί με τον ιό. Φαίνεται πως αυτή τη φορά η Κίνα θα ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό και το προηγούμενο ρεκόρ της, όταν το 2003 έχτισε μέσα 7 ημέρες ένα νοσοκομείο για τη φιλοξενία των ασθενών με τον ιό SARS.

Το πρώτο νοσοκομείο που ξεκίνησε να χτίζεται το βράδυ της Πέμπτης θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε σχεδόν μία εβδομάδα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Κίνας. Στα βίντεο από την περιοχή φαίνονται οι εργάτες με τα ανάλογα μηχανήματα, που δουλεύουν κατά εκατοντάδες ασταμάτητα, για την άμεση κατασκευή των νοσοκομείων.

Λέγεται ότι το πρώτο νοσοκομείο θα διαθέτει 1500 κρεβάτια για τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του ιού που μαστίζει την Κίνα, την ώρα που αυξάνονται οι φόβοι παγκόσμιας εξάπλωσής του. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η κατασκευή και δεύτερου νοσοκομείου, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ειδικοί λένε ότι οι Κινέζοι μπορούν να χτίσουν νοσοκομεία σε χρόνο ρεκόρ, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένα κτίρια, αλλά και λόγω του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού, που εξοπλισμένο τρέχει για δουλειά, έστω και με ειδοποίηση τελευταίας στιγμής

Κρούσμα στην Γερμανία

Την ίδια ώρα το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία (νότια), ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το βαυαρικό κρατιδιακό υπουργείο Υγείας.

«Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό» και «έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρική άποψη», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι οικείοι του ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις προφυλάξεις υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται.


Το βαυαρικό υπουργείο Υγείας δεν έδωσε καμία περαιτέρω πληροφορία για τον άνδρα και τις περιστάσεις υπό τις οποίες μολύνθηκε. Συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται πάντως να παραχωρηθεί στο Μόναχο το πρωί.

Η Γερμανία έγινε έτσι η δεύτερη χώρα που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό μετά τη Γαλλία με 3 κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου.

Οι τρεις ασθενείς, ένας στο Μπορντό (νοτιοδυτικά) και δύο στο Παρίσι, είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις