Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκίνησε το φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς - Παρών & ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην πρεμιέρα του "Crip Camp"

Ξεκίνησε το φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς ...

Εκεί και ο Ίθαν Χοκ, ο Άλεκ Μπάλντουιν - Στο Σάντανς και η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ

To φετινό Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Σάντανς – Sundance στη Γιούτα των ΗΠΑ άνοιξε τις πύλες του την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020 και μπορεί η καθιερωμένη press conference να έγινε με διαφορετικό τρόπο, με βιντεοσκοπημένα μηνύματα των υπευθύνων του διάσημου Φεστιβάλ ωστόσο η συνέχεια ήταν πολύ δυνατή με την άφιξη της λαμπερής ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ με αφορμή την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ που την αφορά, το «Miss Americana» σε σκηνοθεσία Λάνα Γουίλσον αλλά και την εναρκτήρια ταινία από τις 118 που έχει το πρόγραμμα, το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Nicole Newnham και Jim LeBrecht, «Crip Camp» του Netflix. Το ιδιαίτερο στοιχείο με την προβολή αυτή, είναι πως εκτελεστικοί παραγωγοί της ταινίας είναι το πρώην Προεδρικό ζεύγος Barack Obama και Michelle Obama μέσω της εταιρείας παραγωγής που έχουν συστήσει, την Higher Ground.

Aξίζει να σημειωθεί πως η περσινή τους ταινία, το «American Factory» σε σκηνοθεσία Steven Bognar και Julia Reichert είναι υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ, στην κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ ενώ πέρυσι είχε προβληθεί και στο Σάντανς. Ο ιδρυτής του Φεστιβάλ του Σάντανς και επικεφαλής του Ινστιτούτου Σάντανς από το 1981, που βοηθά νέους, ανεξάρτητους κινηματογραφιστές, Ρόμπερτ Ρέντφορντ έδωσε το παρών και μίλησε στην πρεμιέρα της ταινίας «Crip Camp» στο Eccles Theatre του Park City. Επίσης παρουσίασε το συγκεκριμένο φιλμ μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ του Σάντανς, Τζον Κούπερ, ο οποίος είναι και η τελευταία χρονιά του στο Φεστιβάλ, γι΄αυτό και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ φρόντισε όχι απλώς να τον ευχαριστήσει δημοσίως μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσης αλλά και δια ζώσης στη σκηνή αλλά και γράφοντας ένα ένθερμο, εγκωμιαστικό κείμενο στον επίσημο κατάλογο του φετινού Φεστιβάλ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Redford, τιμημένος με Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1981 για το φιλμ «Συνηθισμένοι άνθρωποι», ο John Cooper άφησε την σφραγίδα του στο Σάντανς, καταφέρνοντας μάλιστα σε κάποια στιγμή, να κάνει το Φεστιβάλ ολότελα δικό του. Ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ που ήταν σπορ ντυμένος με μπλου τζιν, μαύρο μπλουζάκι και κομψό καφέ σουέτ σακάκι, είπε ακόμα «πως πάντα πίστευα πως οι καλλιτέχνες πρέπει να βοηθάμε άλλους καλλιτέχνες».

Το κοινό χειροκρότησε θερμά ενώ ο 83χρονος θρύλος του Χόλυγουντ και «ιμπρεσάριος» του ανεξάρτητου σινεμά όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, ήταν παρών και στο event “An Artist at the Table» όπου και πόζαρε στους φωτογράφους με τον 49χρονο σταρ και από τα αγαπημένα παιδιά του Σάντανς, Ethan Hawke.

Ακόμα είδαμε φωτογραφίες του Ρέντφορντ και της συζύγου του Σίμπιλ Ζάγκαρς μαζί με τον διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Άλεκ Μπάλντουιν που επίσης βρίσκεται στη Γιούτα για το Φεστιβάλ.

Στο φετινό Σάντανς ήδη έφτασε η Riley Keough ενώ με την Taylor Swift που είχε ξαναέρθει στο φεστιβάλ στη χιονισμένη Γιούτα το 2012, επικράτησε φρενίτιδα από τους φαν που ήθελαν να την χαιρετίσουν και να βγάλουν φωτογραφία μαζί της. Επίσης ήταν πολύ κομψά ντυμένη σε ασπρόμαυρες καρό αποχρώσεις.

Πάντως μεγάλα Αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης όπως το deadline και το Hollywood reporter, σχολίασαν με τακτ το γεγονός πως δεν έγινε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο Egyptian Theater της πόλης Park City.

Το Φεστιβάλ του Sundance 2020 θα διαρκέσει έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ταινίες όπου παίζουν η Glenn Close (“Four Good Days”), ο Benedict Cumberbatch (“Ironbark”), κ.α.

Οι συμμετοχές που είχαν υποβληθεί για το φετινό Φεστιβάλ έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 15.100 και ήταν απ’ όλο τον κόσμο.

Εκτός από το φιλμ για την Taylor Swift, οι σινεφίλ φέτος στο Σάντανς θα δουν το ντοκιμαντέρ «Hillary» για την Hillary Clinton και το “We Are Freestyle Love Supreme” με τον Lin-Manuel Miranda, δραματικά φιλμ όπως τα “Worth” με τον Michael Keaton, “Falling” του Viggo Mortensen και “The Father” με πρωταγωνιστές τους Anthony Hopkins και Olivia Colman της «Ευνοούμενης» του Γιώργου Λάνθιμου.

*Το Φεστιβάλ του Σάντανς (το παλιό Us Film & Video Festival) που από το 1985 πέρασε επισήμως στο Ινστιτούτο Σάντανς του Ρόμπερτ Ρέντφορντ (η 1η βραβευμένη ταινία τότε ήταν το «Μόνο Αίμα» των αδελφών Κοέν) έχει αισίως φτάσει στην 36η χρονιά του και όπως πάντα μέσα από το μοναδικό αυτό Φεστιβάλ προκύπτουν αριστουργήματα όπως το «Να Με Φωνάζεις με τ’ όνομα σου» του Λούκα Γκουαντανίνο που στη συνέχεια θριάμβευσε στα Όσκαρ.

«Κάτι μαγικό συμβαίνει μόλις σβήνουν τα φώτα και όλα ησυχάζουν μέσα στην σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα, τα κινητά τηλέφωνα ηρεμούν και η οθόνη γεμίζει με εικόνες που αρχίζουν να προβάλλονται μπροστά μας και όλοι οι θεατές έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε το προσωπικό όραμα ασυμβίβαστων ανεξάρτητων δημιουργών. Κι είναι πραγματικά μεγάλη χαρά μας και το προνόμιο που έχουμε ως Σάντανς να βοηθούμε αυτούς τους δημιουργούς να φέρνουν τις ιστορίες και τη ματιά τους, για 10 μέρες στο Φεστιβάλ και ελπίζουμε και φέτος ότι οι ταινίες θα συναρπάσουν και θα προκαλέσουν συζητήσεις», ανέφερε στο μήνυμα του ο χαμογελαστός Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Sundance, Keri Putnam χαρακτήρισε τέλος το Φεστιβάλ ως το «τέλειο μέρος για να είσαι στις δύσκολες και περίπλοκες μέρες που βιώνουμε στον πολιτισμό μας και όχι μόνο».

Εκτενές ρεπορτάζ και φωτ. έχει και η dailymail.co.uk., απ' όπου και η φωτ. του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Ωραίες φωτ. έχει και το zimbio.com

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture