Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τσιμεντώνουν τα δέντρα της πλατείας Γεωργίου! Είκοσι τρία ξεράθηκαν, κανένα δεν αντικαταστάθηκε

Τσιμεντώνουν τα δέντρα της πλατείας Γεωρ...

Πλατεία χωρίς δέντρα κατάντησε η πιο κεντρική και ιστορική πλατεία της Πάτρας

Δεν φτάνει που μετά την ανάπλασή της το 2006 η πλατεία Γεωργίου αποψιλώθηκε από τα δέντρα της περιμετρικά, επιπλέον τα εναπομείναντα δέντρα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, χωρίς όχι μόνο να αντικαθίστανται, αλλά αντιθέτως κάποια τσιμεντώνονται κι όλας. Τα τελευταία χρόνια, μετρήσαμε ότι έχουν κοπεί 23 δέντρα της πλατείας, χωρίς ούτε ένα να έχει αντικατασταθεί, όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες.

Κι αν επί δημαρχίας Ευάγελου Φλωράτου προωθήθηκε ο χαρακτήρας της ως κοινόχρηστος χώρος συναθροίσεων και συγκεντρώσεων γι αυτό και η ...αποψίλωση (αν και πριν την τελευταία ανάπλαση ήταν τόπος συναθροίσεων και μεγάλων συγκεντρώσεων, ωστόσο δέντρα υπήρχαν περιμετρικά του χώρου…),  εν τούτοις εξήγηση γιατί τα δέντρα που ξεραίνονται έκτοτε κόβονται και δεν αντικαθίστανται δεν υπάρχει. 

Ένα από τα προβλήματα είναι ότι τα δέντρα που επελέγησαν τότε δεν είναι συμβατά με το κλίμα της Πάτρας. Σε αυτό βέβαια, συμβάλει το γεγονός ότι στην πλατεία δεν υπάρχει σύστημα άρδευσης των δέντρων και το πότισμά τους γίνεται είτε με τη βροχή, είτε με το λάστιχο από τους υπαλλήλους του Δήμου εν έτει 2020!!!

Πάντως τα τελευταία χρόνια δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δέντρο προς αντικατάσταση όσων έχουν αφαιρεθεί. Το thebest.gr απευθύνθηκε στο Δήμο και ο εκπρόσωπος Τύπου Ανδρέας Αντωνόπουλος, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην πλατεία Γεωργίου πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο και παρέπεμψε στη μελέτη που έχει ο Δήμος για την ανάπλασή της.

Ωστόσο, δεν υπήρξε απάντηση γιατί επί πέντε χρόνια δεν έχει φυτευτεί ούτε ένα δέντρο, αλλά ούτε η μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των κομμένων δέντρων από ότι διαβάζουμε...

Και δεν είναι μόνο τα δέντρα. Περιμετρικά της πλατείας έχουν τοποθετηθεί και σιντριβάνια δαπέδου, κάτω από τις σκάρες, τα οποία λειτούργησαν για λίγο καιρό και μετά τα έκλεισαν, καθώς αυτοί που τα τοποθέτησαν δεν είχαν υπολογίσει την κλίση της πλατείας, με αποτέλεσμα το νερό να χύνεται στο πλακόστρωτο και αρκετοί Πατρινοί να τραυματιστούν…

Με λιγοστά και καχεκτικά δέντρα τα οποία μόνο σκιά και ένα όμορφο θέαμα δεν προσφέρουν στους περαστικούς,  σίγουρα η εικόνα που παρουσιάζει η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας τα τελευταία χρόνια, απέχει κατά πολύ από έναν κοινόχρηστο χώρο που αποτελεί το κέντρο της τρίτης πόλης της Ελλάδας.

Στο όλο σκηνικό πρέπει να προσθέσουμε τις φθορές στα παγκάκια, τα πλακάκια στα παρτέρια έχουν καταστραφεί, ενώ σε κάθε κάθετη επιφάνεια υπάρχουν συνθήματα και αφίσες.

Σήμερα στην πλατεία Γεωργίου, μετρήσαμε 60 δέντρα, αλλά και πάνω από 20 κομμένα δέντρα. 

Η πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, από το 1829, έχει ανακατασκευαστεί πάρα πολλές φορές με τελευταία το 2006. Πιο συγκεκριμένα, το ασφαλτοστρωμένο δάπεδο της πλατείας πλακοστρώνεται με ολόλευκες πλάκες, ενώ τα υπάρχοντα δέντρα ξεριζώνονται. Σε μερικές από τις κενές θέσεις φυτεύονται καλλωπιστικά δέντρα, ενώ στα υπόλοιπα ανοίγματα τοποθετούνται μερικά σιντριβάνια ακόμα. Τέλος, τα οδικά τμήματα μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο και ακριβώς απέναντί του πεζοδρομούνται.

 

 

Η πλατεία Γεωργίου με δέντρα

Η σημερινή εικόνα της πλατείας Γεωργίου

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δέντρα τσιμεντ...

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δέντρα τσιμεντώνονται (Φωτογραφία του Ανδρέα Αποσκίτη)

Τι σχεδιάζει ο Δήμος για την πλατεία Γεωργίου

Η πλατεία Γεωργίου αποτελεί το κέντρο της πόλης. Το γεγονός αυτό την αναδεικνύει σε σημαντικό δημόσιο χώρο της Πάτρας και πάντοτε είχε χαρακτήρα συνάθροισης των Πατρινών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι όλες οι πολιτικές συγκεντρώσεις, μέχρι την από λίγα χρόνια, γίνονταν στην πλατεία Γεωργίου, όπως και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά και κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα (π.χ. έναρξη Καρναβαλιού), διεξάγονται εκεί.

Άλλωστε, ο χαρακτήρας της, έχει προβλεφθεί στον πολεοδομικό σχεδιασμό και γι αυτό, όπως εξηγούν από τον Δήμο Πατρέων στο thebest.gr, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας αυτός.

Ήδη η διεύθυνση Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου – Η/Μ, έχει προχωρήσει σε μελέτη για την ανακατασκευή της πλατείας Γεωργίου Α’ προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές που παρουσιάζουν  είτε λόγω φυσικής φθοράς ένεκα της χρήσης, είτε λόγω βανδαλισμών οι μαρμάρινες επιφάνειες των δαπεδοστρώσεων, των επενδεδυμένων παρτεριών, οι προστατευόμενες θέσεις κάδων καθώς και τα μαρμάρινα καθιστικά.

Αναλυτικότερα θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εργασίες:

• Καθαρισμός με εφαρμογή υδροβολής όλων μαρμάρινων δαπεδοστρώσεων ή επιφανειών (περίπτερα κ.λ.π.) για την απομάκρυνση ρύπων, γκράφιτι κ.λ.π.

• Εκσκαφή τάφρου μετά προσοχής στις δαπεδοστρώσεις της πλατείας προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εργασίες κατασκευής νέου δικτύου ύδρευσης, άρδευσης για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης των υπαρχόντων δέντρων και φυτών και παροχής για τα δημοτικά ουρητήρια και τα δύο συντριβάνια της πλατείας.

• Αποξήλωση όλων των φθαρμένων (ρηγματωμένων ή σπασμένων) μαρμάρινων τμημάτων της δαπεδόστρωσης με μάρμαρα ίδιου τύπου

• Αντικατάσταση όλων των φθαρμένων καλυμμάτων επιστεγάσματος των φρεατίων με νέα μεγαλύτερης αντοχής (βαρέως τύπου)

• Αποξήλωση των μαρμάρινων επενδύσεων των υπαίθριων παγκακίων (κολωνάκια στήριξης) και ανακατασκευή με ιδίου τύπου μάρμαρα

• Αντικατάσταση των ορθομαρμαρώσεων και των μαρμάρινων επιστρώσεων των στηθαίων των παρτεριών με μάρμαρα ίδιου τύπου

Συντήρηση των τεσσάρων θέσεων κάδων απορριμμάτων που βρίσκονται στις συμβολές της πλατείας με τις οδούς Κορίνθου και Μαιζώνος με αποξήλωση των μαρμάρινων επενδύσεων και αντικατάστασή τους με μάρμαρο Μεσολλογίου πάχους 3εκ και αντικατάσταση των φθαρμένων μεταλλικών προστατευτικών μπαρών

• Αντικατάσταση των φθαρμένων προστατευτική σχάρων των υπαρχόντων δέντρων

• Αποξήλωση μετά προσοχής των σχαρών υφιστάμενων συντριβανιών και κάλυψη της επιφάνειας τελειώματος με άθραυστο γυαλί

• Επανατοποθέτηση των μεταλλικών μπαρών αποτροπής διέλευσης οχημάτων (σταθερών, αποσπώμενων) και επαναλειτουργία των βυθιζόμενων, προκειμένου να αποτρέπεται η στάση και στάθμευση επί της πλατείας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις