Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Το χρονοδιάγ...

Τι ορίζει το Σύνταγμα και η ποια είναι η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, αποσυνδέθηκε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από τη διάλυση της Βουλής και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Έτσι λοιπόν με τη νέα διάταξη, ισχύει ότι και πριν σχετικά με τις τρεις πρώτες προσπάθειες εκλογής. Ο υποψήφιος Πρόεδρος, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 3/5 στη Βουλή ή τις 180 από τις 300 ψήφους του Σώματος.

Αν αυτό δεν γίνει εφικτό στις τρεις ψηφοφορίες, η διαδικασία προχωρά ως εξής:

Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από 5 ημέρες και ο υποψήφιος Πρόεδρος χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή τουλάχιστον 151 βουλευτές. Αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει ούτε τις 151 ψήφους, τότε η διαδικασία οδηγείται σε 5η ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που θα συγκεντρώσει την σχετική πλειοψηφία δηλαδή ακόμα δηλαδή και με 75 ψήφους.

 

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης της εκλογικής διαδικασίας, ωστόσο οι περισσότεροι την τοποθετούν εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Ιανουαρίου, μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου (22/1).

Να σημειωθεί ότι κατά το Σύνταγμα καταληκτική ημερομηνία έναρξης των διαδικασιών είναι η 12η Φεβρουαρίου, ένας μήνας πριν από τη λήξη της θητείας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις