Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 Αιγιάλεια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Ενδείξεις για κολοσσιαία κoιτάσματα φυσικού αερίου σε Ιόνιο - Κρήτη

Ενδείξεις για κολοσσιαία κoιτάσματα φυσι...

Στη μελέτη του Ιονίου έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 χλμ.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, αλλά και νοτίως της Κρήτης, προκύπτουν από τις μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι μελέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντόπισαν γεωλογικές δομές που μοιάζουν με εκείνες των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη γειτνιάζει με άλλη, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ - Τotal - Exxonmobil και στην οποία υπάρχουν επίσης ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα. Επίσης, βρίσκεται κοντά στην περιοχή που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Η κυβέρνηση, πάντως, κρατά χαμηλούς τόνους, δεδομένου ότι πρόκειται για μελέτες σε πρώιμο στάδιο, που δεν προδικάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, η ύπαρξη ή μη υδρογονανθράκων σε κάποια περιοχή μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από γεωτρήσεις και η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί.

Σημαντικές ενδείξεις για την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτουν μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η εμπεριστατωμένη μελέτη που έγινε για πρώτη φορά στην ανεξερεύνητη περιοχή νοτίως της Κρήτης, με τα πιο σύγχρονα γεωφυσικά δεδομένα, έχει αναδείξει «νέες δομές οι οποίες ομοιάζουν με τα δύο γνωστά γεωλογικά μοντέλα της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή τύπου Λεβιάθαν και τύπου Zoρ».

Πρόκειται για τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου αντίστοιχα και άλλαξαν τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη της ΕΔΕΥ γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης. Αποτελεί δε συνέχεια της περιοχής που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ- Τotal-exxonmobil και στην οποία τα σεισμικά δεδομένα που αναλύθηκαν αποτυπώνουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτάσματος τύπου Ζορ. Η ανάλυση των σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε προσφάτως στέλεχος των ΕΛΠΕ σε κλειστή συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες, δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κ.μ. αερίου, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς για 70 χρόνια, δεδομένου ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τα 4 δισ. κ.μ. αερίου.

Στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, η ΕΔΕΥ έχει εντοπίσει, με βάση γεωφυσικές-γεωλογικές μελέτες, περισσότερους από 30 στόχους με ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 70 και 90 τρισ. κυβ. ποδών (2-2,55 τρισ. Μ3). Αντίστοιχα, τα εκτιμώμενα αποθέματα αργού από τις θαλάσσιες παραχωρήσεις του Ιονίου και τις χερσαίες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας εκτιμώνται σε 2 δισ. βαρέλια.

 

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεχνικών μελετών της ΕΔΕΥ έγινε ερήμην του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προκάλεσε τη δυσαρέσκειά του. «Είναι τεχνικές πληροφορίες που το υπουργείο δεν θέλει να σχολιάσει», τόνιζαν χθες κύκλοι του ΥΠΕΝ φανερά ενοχλημένοι από τη στάση της υπό παραίτηση διοίκησης του κ. Γιάννη Μπασιά.

 

Μία μέρα πριν, το υπουργείο Ενέργειας δημοσιοποίησε προκήρυξη για την πλήρωση όλων των θέσεων στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΕΥ, καθώς στις 7 Ιανουαρίου έληγε η θητεία τριών μελών, ενώ άλλες δύο θέσεις παρέμειναν κενές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός είχε ζητήσει νωρίτερα την παραίτηση του κ. Γιάννη Μπασιά η θητεία του οποίου έληγε τον Νοέμβριο του 2021 καθώς και του αντιπροέδρου κ. Σπύρου Μπέλλα.

Ο κ. Μπασιάς υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο 4 Ιανουαρίου και ο κ. Μπέλλας στις 30 Δεκεμβρίου 2019, αλλά παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι την τοποθέτηση της νέας διοίκησης. Η σημαντικής βαρύτητας λόγω και των γεωπολιτικών εξελίξεων ανακοίνωση της ΕΔΕΥ για σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης υδρογονανθράκων στη ζώνη νοτίως της Κρήτης και μάλιστα από μια διοίκηση που τελεί υπό παραίτηση προκάλεσε γενικότερα αρνητικά σχόλια, με παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα γεωπολιτικά δρώμενα να κάνουν λόγο για «σοβαρό ατόπημα».

Η τεχνική μελέτη της ΕΔΕΥ για την περιοχή νοτίως της Κρήτης όπως και η αντίστοιχη για την περιοχή του Ιονίου είναι διαθέσιμες στις εταιρείες που είχαν αγοράσει σεισμικά δεδομένα στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων το 2012, δηλαδή τις ελληνικές ΕΛΠΕ και Energean και τις πολυεθνικές Total, Exxonmobil και Repsol.

Η μελέτη για τη Ν. Κρήτη, στην οποία έχουν συμπεριληφθεί 15 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.500 χλμ., περιλαμβάνει επικαιροποιημένο χάρτη των λασποηφαιστείων με ερμηνεία, η οποία προσφέρει πληροφορίες για την ηλικία των πετρωμάτων που είναι βαθιά θαμμένα στο υπέδαφος, τη θερμική ωριμότητα και το περιεχόμενο της οργανικής ύλης.

H μελέτη για την περιοχή του Ιονίου εστιάζει στο κεντρικό Ιόνιο και στηρίχθηκε στην επεξεργασία σεισμικών δεδομένων για την απεικόνιση ακριβούς βάθους των γεωμετρικών δομών. Στη μελέτη του Ιονίου έχουν συμπεριληφθεί οκτώ προϋπάρχουσες γεωτρήσεις και 30 σεισμικές γραμμές συνολικού μήκους 2.800 χλμ.

Η ΕΔΕΥ με την ανακοίνωσή της παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παραχωρήσεις. «Με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω προώθηση των περιοχών ενδιαφέροντος οι οποίες δεν είχαν ακόμη διατεθεί και καλύπτουν όπως προαναφέρθηκε τις περιοχές Ιονίου και της Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις