Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ηφαιστίων: Μετά τη βροχή,τα χιόνια και το κρύο- Πώς εξελίσσεται η κακοκαιρία

Ηφαιστίων: Μετά τη βροχή,τα χιόνια και τ...

Δόθηκε εντολή να απαγορευτεί η είσοδος στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού για να μην εγκλωβιστούν οι εκδρομείς

Tην εμφάνισή του έκανε ο χιονιάς και στη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεσημέρι της Κυριακής, 5 Ιανουαρίου, άρχισε να χιονίζει από τον Δομοκό προς τον Μπράλο. Την ίδια στιγμή χιόνι πέφτει και στο Καρπενήσι. Πάντως, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται χωρίς κανένα πρόβλημα τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία.

Ωστόσο, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό όλων των οχημάτων άνω του 1,5 τόνου μέχρι και τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου.

Οι οδηγοί που θα κινηθούν το διήμερο αυτό στην εθνική οδό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν υποχρεωτικά μαζί τους αλυσίδες και να ξέρουν να τις τοποθετούν.

Ένταση των φαινομένων τις επόμενες ώρες στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία

Η Βοιωτία θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του χιονιά, καθώς τις επόμενες ώρες θα πέσει αρκετό χιόνι, στις ίδιες περιοχές που «χτύπησε» και το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. Χιόνι θα πέσει και στη Φθιώτιδα, κυρίως στη Λοκρίδα, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, ο χιονιάς θα πολιορκήσει τη Λαμία, αφού το χιόνι θα φτάσει μέχρι τις παρυφές της πόλης.

«Μπλόκο» στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού

Το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό βουλιάζει από κόσμο και οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας αποφάσισαν να το αποσυμφορήσουν, αφού τις επόμενες ώρες θα πέσει πολύ χιόνι στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν οι εκδρομείς.

Έτσι λοιπόν από τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής (5.1.2020) απαγορεύτηκε η είσοδος στο χιονοδρομικό κέντρο και σιγά – σιγά τις επόμενες ώρες θα ξεκινήσει η σταδιακή αποχώρηση των εκδρομέων, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην επιστροφή με τον χιονιά, που θα είναι σε εξέλιξη με ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της θερμοκρασίας το μεσημέρι της Κυριακής 5/1 σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρων.

Οι ψυχρές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν την κακοκαιρία «Ηφαιστίων» έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τα βόρεια ηπειρωτικά το πρωί της Κυριακής 5/1 και έως το απόγευμα αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας.  Aυτή η στάθμη της ατμόσφαιρας επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας των θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Βροχή μέχρι το απόγευμα και μετά χιόνι

Κατά τις επόμενες ώρες, βροχές αναμένονται στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στην Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα,  στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά ηπειρωτικά της βόρειας χώρας θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. 

Από το μεσημέρι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Θράκης, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα σε περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Κεντρικής και Βόρειας Πελοποννήσου.

Τις ίδιες ώρες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο σύνολο σχεδόν της  κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, του Ιονίου και του Αιγαίου.

Ιδιαίτερα για την Αττική, βροχές αναμένονται από το μεσημέρι ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου των βορείων και δυτικών του νομού.

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο ολικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Κυριακής 5/1, ενώ σημειώνονται και οι περιοχές όπου θα σημειωθούν τα κυριότερα φαινόμενα.

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν σταδιακά, πρώτα στο Ιόνιο και στο Θερμαϊκό και στη συνέχεια στο υπόλοιπο Αιγαίο και θα φτάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Προς το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση από το απόγευμα.

Μπορείτε να δείτε τις περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 7 μποφόρ την Κυριακή 5/1 στο σχετικό χάρτη.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι συνθήκες που θα επικρατούν τις βραδινές ώρες της Κυριακής 5/1. Όπως φαίνεται χαρακτηριστικά, χιονοπτώσεις αναμένονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Νοτιοανατολικής Θεσσαλίας και της Θράκης.

Την Δευτέρα 6/1 (Θεοφάνεια) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, όπου ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω του κορεσμού του εδάφους σε νερό και των μεγάλων ποσοτήτων υετού που αναμένονται, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Η θερμοκρασία το μεσημέρι δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς, ενώ ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα 6 /1/2020

Χιονοπτώσεις κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα της χώρας και βροχές κυρίως στο Αιγαίο αναμένονται τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως στα νότια ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 10 μποφόρ.Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη, στη Μαγνησία, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στα ορεινά του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες από το πρωί θα περιοριστούν στην Αττική, στην Εύβοια και στα ορεινά της Κρήτης. Ισχυρές βροχές αναμένονται στο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, ενώ από το απόγευμα βροχές θα σημειωθούν και στη Νότια Αττική και Εύβοια. Ολικός παγετός θα σημειωθεί σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία, στη Θράκη και στη Θεσσαλία από -3 έως 7, στα δυτικά ηπειρωτικά από 1 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 1 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 12 και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 6 έως 10.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 7 έως 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 με 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις στα βόρεια και δυτικά, χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με χιόνι στα κεντρικά και χιονόνερο που θα εναλλάσσεται με βροχή στα νότια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό θα φτάνουν κατά τόπους και τα 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα δυτικά του νομού έως 6 μποφόρ, ενώ στα ανοικτά του Θερμαϊκού θα φτάνουν από το απόγευμα τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς.

 

*στοιχεία από meteo.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις