Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Μία 25άδα ταινιών μέσα στις γιορτές & τον Ιανουάριο 2020 στις Πατρινές αίθουσες

Μία 25άδα ταινιών μέσα στις γιορτές &...

Από "Πόλεμο των άστρων" και Σαρλίζ Θερόν έως Καραμπέτη ως Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και νέο Ρομάν Πολάνσκι

Ελληνικά φιλμ, «Πόλεμο των Άστρων», την Σαρλίζ Θερόν ως τηλεοπτική παρουσιάστρια αλλά και Γαλλικό φιλμ εποχής, πολιτικών διαστάσεων δια χειρός Πολάνσκι περιλαμβάνει το φετινό Χριστουγεννιάτικο & Πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα στις σκοτεινές αίθουσες που αναμένεται να γεμίσουν από σινεφίλ.

Οι ταινίες που θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία μα δούμε αυτές τις μέρες στην Πάτρα (σε Odeon Veso Mare & 2η αίθουσα του Πάνθεον) είναι κατ’ αρχάς το κοινωνικό «Μετά το Γάμο» σε σκηνοθεσία Μπαρτ Φρέντλιχ με τους Μισέλ Γουίλιαμς, Τζουλιάν Μουρ και τον Μπίλι Κράνταπ. Το συγκεκριμένο φιλμ που ήταν χιτ στο Φεστιβάλ του Σάντανς στη Γιούτα είναι ριμέικ της υποψήφιας για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2007 που είχε σκηνοθετήσει η Δανέζα Σουζάνε Μπίερ.

Τα «φώτα» της δημοσιότητας & της προσοχής των σινεφίλ αναμφίβολα πέφτουν στο «Star Wars: The Rise of Skywalker», διάρκειας 142 λεπτών σε σκηνοθεσία Τζέι Τζέι Έιμπραμς με τους Ντέιζι Ρίντλεϊ, Άνταμ Ντράιβερ, Τζον Μπογιέγκα, Όσκαρ Άιζακ. Πρόκειται για ένα φιλμ με υψηλές εμπορικές προσδοκίες όπως πάντα που ολοκληρώνει τη νέα τριλογία της περίφημης διαστημικής κινηματογραφικής saga. Άραγε ολοκληρώνεται και όλη η «σειρά» που είχε πρωτοντεμπουτάρει το 1977, 42 ολόκληρα χρόνια πριν με τον «Πόλεμο των άστρων» του Τζορτζ Λούκας. Στο νέο φιλμ (από 19/12 σε διανομή Feelgood) ο αυτοκράτορας Πάλπατιν επιστρέφει από τους νεκρούς και μαζί με τον Κάιλο Ρεν ετοιμάζουν το μεγάλο χτύπημα του Τελικού Τάγματος, ενώ η Ρέι ολοκληρώνει την εκπαίδευσή της για να τους αντιμετωπίσει.

Η δραματική βιογραφία σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή με τίτλο "Ευτυχία", μ’ ένα εκπληκτικό καστ με επικεφαλής την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, την Κάτια Γκουλιώνη, τον Θάνο Τοκάκη, τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη αλλά και την Πατρινή Λίλα Μπακλέση, προβάλλεται επίσης από 19/12 στις αίθουσες (διανομή από την Tanweer). Κεντρικό πρόσωπο είναι η σπουδαία στιχουργός του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου που είχε γεννηθεί το 1893 στο Αϊδίνι. Το πρωτότυπο σενάριο είναι της Κατερίνας Μπέη («Θηλυκή Εταιρία», «Success Story») κι όπως έγραψε το Αθηνόραμα, στην κριτική του, πρόκειται για μία ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή όπου η μυθιστορηματική, bigger than life προσωπικότητα της ηρωίδας χαρίζει στην ταινία παλμό και μερικά ειλικρινή συγκινητικά ξεσπάσματα. Διάρκεια: 123 λεπτά.

Στις 9/1/2020 θα δούμε στις Ελληνικές αίθουσες τη νέα ταινία του Σαμ Μέντες «1917» που ήδη έχει βραβευτεί ως μία από τις δέκα καλύτερες ταινίας της χρονιάς από το National Board of Review και το AFI (American Film Institute) και έχει συγκεντρώσει 3 υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες (συμπεριλαμβανομένης και της καλύτερης ταινίας - δράμα). Η πολεμική αυτή περιπέτεια με φόντο τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μάχη στη Φλάνδρα, κουβαλά και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σκηνοθετικής προσέγγισης του βραβευμένου με Όσκαρ Σαμ Μέντες καθώς η δράση αναπτύσσεται σ’ ένα συνεχές μονοπλάνο. Παίζει ο Τζορτζ ΜακΚέι. (Διανομή από την Odeon).

Από τις 26/12/2019 θα προβάλλεται στις Ελληνικές αίθουσες (διανομή από την Σπέντζος Φιλμ) το «Bombshell – Βόμβα» του Jay Roach που περιγράφει μία αληθινή ιστορία που εκτυλίχθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και αφορούσε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Η ομοιότητα της Σαρλίζ Θερόν με την πραγματική τηλεπαρουσιάστρια και δημοσιογράφο Μέγκιν Κέλι είναι εντυπωσιακή. Το φιλμ έχει 2 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες (α’ γυναικείου – Σαρλίζ Θερόν και β’ γυναικείου-Μάργκοτ Ρόμπι). Παίζει και η Νικόλ Κίντμαν και ο Τζον Λίθγκοου.

Από την Πρωτοχρονιά (Τετάρτη 1η Ιανουαρίου 2020) θα προβάλλεται το «J’ Accuse! – Κατηγορώ…!» σε σκηνοθεσία του 86χρονου, τιμημένου με Όσκαρ Γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι. Περιγράφει την περιβόητη υπόθεση Ντρέιφους στα τέλη του 19ου αιώνα, μ’ ένα εξαιρετικό καστ με επικεφαλής τον βραβευμένο με Όσκαρ ερμηνείας για το «The Artist» Ζαν Ντιζαρντέν. Στις 5 Ιανουαρίου, 1895, ο λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους, ένας νέος αξιωματικός του γαλλικού στρατού κατηγορείται άδικα πως κατασκόπευε για λογαριασμό της Γερμανίας και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου.

Ανάμεσα στους μάρτυρες αυτού του εξευτελισμού είναι ο Ζορζ Πικάρ, ο οποίος παίρνει προαγωγή για να διοικήσει τη μονάδα στρατιωτικής αντικατασκοπείας που τον εντόπισε. Όταν ο Πικάρ ανακαλύπτει πως τα μυστικά εξακολουθούν να διαδίδονται στους Γερμανούς, παρασύρεται σε ένα επικίνδυνο λαβύρινθο εξαπάτησης και διαφθοράς που απειλεί όχι μόνο την τιμή του αλλά και τη ζωή του.

Στις αμιγώς καλλιτεχνικές επιλογές των ημερών είναι η ταινία «The Truth – Η Αλήθεια» του Χιροκάζου Κορεέντα με την Κατρίν Ντενέβ, τον Ίθαν Χοκ και τη Ζιλιέτ Μπινός (από 9/1 σε διανομή από τη Seven Films) ενώ την Πρωτοχρονιά θα έχουμε μία ακόμα Ελληνική παραγωγή στις αίθουσες το «...Για Πάντα» (διανομή από Village). Στο φιλμ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαδάκου του «Bachelor 2 και 3» παίζει ο Γιάννης Τσιμιτσέλης που έχει συνεργαστεί και στο σενάριο και η Κατερίνα Γερονικολού, οι οποίοι είναι και ζευγάρι στη ζωή. Πρόκειται για ένα ρομαντικό δράμα όπου ένας 35άρης επιτυχημένος σεφ και συλλέκτης βινυλίων που ψάχνει τον εαυτό του σε εφήμερες σχέσεις και νυχτερινές εξορμήσεις, θα γνωρίσει τυχαία και θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα μία κοπέλα, τη Ζωή.

«Σκίζει» στις ΗΠΑ και το ίδιο αναμένεται να γίνει κι εδώ από τις 2/1/2020 που θα μας έρθει. Ο λόγος για το «Jumanji: Η Επόμενη Πίστα» του Τζέικ Κάσνταν όπου παίζουν και πάλι οι Ντουέιν Τζόνσον, Κέβιν Χαρτ και Τζακ Μπλακ.

Το «μενού» έχει και θρίλερ καθώς 9 Ιανουαρίου 2020 βγαίνει «Η Κατάρα – The Grudge» σε σκηνοθεσία Nicolas Pesce και παραγωγή του Σαμ Ράιμι με το στόρι ουσιαστικά να εκτυλίσσεται την ίδια περίοδο με την ταινία του 2004. Παίζουν οι Andrea Riseborough, Demián Bichir, John Cho, Betty Gilpin, Lin Shaye και η Jacki Weaver. Είναι το 4ο φιλμ του κινηματογραφικού franchise «The Grudge».  

Από παιδικά φιλμ εκτός όσων συνεχίζονται όπως το πολύ επιτυχημένο "Ψυχρά και Ανάποδα ΙΙ" της Ντίσνει, προστίθενται και το «Playmobil, the movie» (από 19/12) που πάντως ατύχησε εμπορικά στη Βόρειο Αμερική και το «Spies in disguise – Μετα-μορφωμένοι πράκτορες» σε σκηνοθεσία Νικ Μπρούνο και Τρόι Κυάν. Στην πρωτότυπη αγγλόφωνη κόπια ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών Γουίλ Σμιθ και Τομ Χόλαντ ενώ στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών Θοδωρή Σμέρου, Πάνου Αποστολόπουλου, Μαριάνθης Σοντάκη, Χρήστου Πλαΐνη, Γιάννη Στεφόπουλου, κ.α.

Θα κυκλοφορήσει και το παιδικό animation φιλμ με τίτλο «Snow Queen – Η Βασίλισσα του Χιονιού» από τη Ρωσία (από 9 Ιανουαρίου 2020 σε διανομή της Σπέντζος Φιλμ). Η ταινία σε σκηνοθεσία Vladlen Barbe, Maksim Sveshnikov, διάρκειας 85 λεπτών, θα προβληθεί μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά.

Από 26/12 θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Ρον Χάουαρντ «Pavarotti» για τους λάτρεις της όπερας ενώ συνεχίζεται και η θεαματική πολεμική περιπέτεια με φόντο τον Ειρηνικό ωκεανό τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο «Midway» σε σκηνοθεσία Ρόλαντ Έμεριχ με ένα εντυπωσιακό ανδρικό καστ που αποτελείται από τους Λουκ Έβανς, Άαρον Εκχαρτ, Νίκολας Τζόνας, Εντ Σκρέιν, Γούντι Χάρελσον, κ.α.

Επιπλέον μέσα στον Ιανουάριο θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες το νέο φιλμ του ποιητικού δημιουργού Τέρενς Μάλικ «A Hidden Life – Κρυφή Ζωή» με κεντρικό ήρωα τον Φραντς Γιέγκερστετερ (στο ρόλο ο Όγκαστ Ντιλ), έναν Αυστριακό αντιρρησία συνείδησης που αρνείται να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από αυτούς το 1943.

Κλείνουμε την αναφορά μας στις νέες ταινίες που έρχονται στις Γιορτές με τα φιλμ που περιμένουμε αμέσως μετά στη διάρκεια του Ιανουαρίου και αργότερα. Αναμένουμε λοιπόν το «Just mercy – Αγώνας για δικαιοσύνη» με τον Τζέιμι Φοξ και τον Μάικλ Μπι Τζόρνταν (σύμφωνα με νεότερο προγραμματισμό πήγε για τις 27/2/2020), την «Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ» σε σκηνοθεσία του ακαταπανόητου, παρότι 89 ετών Κλιντ Ίστγουντ που αφορά πραγματικό γεγονός, την βομβιστική επίθεση στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα το 1996 (το καστ περιλαμβάνει τον Σαμ Ρόκγουελ, την Κάθι Μπέιτς, τον Τζον Χαμ, τον Πολ Γουόλτερ Χάουζερ και την Ολίβια Γουάιλντ), το μιούζικαλ «Cats» σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ με τον Τζέιμς Κόρντεν και την Τζούντι Ντεντς (από 23/1), το «A Beautiful day in the Neighborhood» της Μαριέλ Χέλερ με τον Τομ Χανκς που οδεύει για υποψηφιότητες στα Όσκαρ (από 23/1 σε διανομή της Feelgood), το «The Lighthouse» του Ρόμπερτ Έγκερς που εντυπωσίασε στο Φεστιβάλ του Λονδίνου, με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Πάτινσον (από 30/1/2020) αλλά και το «Jojo Rabbit» του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι που θριάμβευσε στο Φεστιβάλ του Τορόντο και «παίζει» να προταθεί στα Όσκαρ (από 23/1). Στις 16/1 έρχεται και η περιπέτεια φαντασίας «Dolittle» σε σκηνοθεσία Stephen Gaghan, με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Μάικλ Σιν, Αντόνιο Μπαντέρας και Έμα Τόμσον. Η ακριβή αυτή ταινία θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας ταυτόχρονα με την έξοδο της στις ΗΠΑ.

Τέλος στα καλλιτεχνικά φιλμ που θα βγουν μέσα στον Γενάρη είναι και το «Corpus Christi» από την Πολωνία σε σκηνοθεσία Jan Komasa που πάει για υποψηφιότητα για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (διανομή από Filmcenter Trianon).

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture