Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ανεβαίνει & πάλι στην Αθήνα η "Γυναίκα της Πάτρας" με την Ελένη Κοκκίδου

Ανεβαίνει & πάλι στην Αθήνα η "...

Υποδύεται την πόρνη Πανωραία με φόντο την Πάτρα των δεκαετιών '50, '60, '70

Η παράσταση «Η Γυναίκα της Πάτρας» επιστρέφει δέκα (10) χρόνια μετά στο θεατρικό σανίδι, στο Θέατρο Πόλη κοντά στην πλ. Βικτωρίας στην Αθήνα, με την Ελένη Κοκκίδου και πάλι στον κεντρικό ρόλο της Πανωραίας.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει η Λένα Κιτσοπούλου.

Η παράσταση θα παιχθεί από τις 25 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η «Γυναίκα της Πάτρας» με την Ελένη Κοκκίδου είχε παρουσιαστεί στο 1ο της ανέβασμα και εδώ στην Πάτρα στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων και είχε αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για ένα έργο και μία παράσταση που καθιέρωσαν στη συνείδηση των θεατρόφιλων την αγαπητή Ελένη Κοκκίδου που τον τελευταίο χρόνο υποδύθηκε στο θέατρο τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου ενώ τηλεοπτικά έχει αγαπηθεί από το κοινό ως Βούλα στο σήριαλ «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα».

Η ταλαντούχα Ελένη Κοκκίδου «μετουσιώνεται» σε Πανωραία, ερμηνεύοντας τον μονόλογο της «Γυναίκας της Πάτρας» του Γιώργου Χρονά, προσφέροντας συγκινήσεις. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, από τη λύπη στη χαρά, από τα δάκρυα στο γέλιο, από τον πόνο στην οργή, από την ένταση στη σιωπή, ισορροπούν αρμονικά στη παράσταση.

Για τον ρόλο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η Ελένη Κοκκίδου τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» και με το βραβείο κοινού από το περιοδικό «Αθηνόραμα».

«Πρόκειται για μία  θεατρική απόδοση των αφηγήσεων της ζωής της πόρνης Πανωραίας από τον ποιητή Γιώργο Χρονά, ο οποίος τις κατέγραψε με σειρά συνεντεύξεων τη δεκαετία του ΄80. Ο παραληρηματικός μονόλογος μιας παθιασμένης, πονεμένης γυναίκας, που εξομολογείται τη ζωή της και μιλά ανοιχτά χωρίς φόβο για τον πόνο, τη βία, την ηδονή, την αγάπη, τον έρωτα. Ένα πλάσμα πληθωρικό που τραγουδάει, χορεύει, κλαίει, γελάει, θυμώνει, προκαλεί…».

«Ο χειμαρρώδης λόγος της Πανωραίας γίνεται ποίηση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι αυτή της λαϊκής ψυχής που απελευθερώνεται. Η ζωή της ακροβατεί ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Μια ζωή ακραία, σκληρή, επικίνδυνη, αλλά με πάθος και ορμή. Η ηρωίδα με τρόπο μοναδικά αυθεντικό, με αμεσότητα και πηγαία λαϊκότητα αφηγείται τη ζωή της με συνταρακτική τραγικότητα, αλλά και κωμικές εξάρσεις. Γεύεται τη ζωή ολόκληρη, την εξαντλεί με όλη της την ύπαρξη, χωρίς κανόνες και περιορισμούς, χωρίς μιζέρια».

Σημείωμα Γιώργου Χρονά:

Τι έχει αυτή η βιογραφία που περικλείει την Πάτρα, την Αθήνα, την Ελλάδα, του ’50, ’60, ’70, κι έκανε τον Μάνο Χατζιδάκι να πει, σ’ ένα βιβλιοπώλη στη στοά Χηρς, στη Θεσσαλονίκη – πώς είναι το καλύτερο βιβλίο που διάβασε στη ζωή του; Ο αναγνώστης θα καταλάβει. Δεν έχει ένα αλλά πολλά παράλληλα θαύματα. Αρετές υψηλού λόγου. Από μια αμόρφωτη γυναίκα. Την Γυναίκα της Πάτρας, που μιλάει χωρίς να ντρέπεται χωρίς να λυπάται. Ελεύθερος και σπάνιος λόγος. […] «Η γυναίκα της Πάτρας», είναι η πιο αληθινή, δηλαδή, γυμνή, ιστορία, που έχετε διαβάσει, στην ελληνική γλώσσα, από την σταύρωση του Χριστού και τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Ερμηνεία: Ελένη Κοκκίδου

Σκηνοθετική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Εισιτήρια:

Κανονικό: 18€

Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, παιδικό): 13€.

Ενδεχομένως την άνοιξη να μεταφερθεί κι εδώ στην Πάτρα η παράσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight