Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Πατρινό ήρωα Νικόλαο Κατούντα

Συγκίνηση στην παρουσίαση του βιβλίου γι...

Ο κόσμος που είχε κατακλύσει το χώρο χειροκροτούσε αυθόρμητα σε πολλά σημεία των ομιλιών - Αίτημα να δοθεί το όνομα του σε δρόμο της Πάτρας

Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του στρατιωτικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη για τον «Νικόλαο Κατούντα, τον Λεωνίδα της Κερύνειας» των εκδόσεων «Ινφογνώμων» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου 2019, στην κατάμεστη στην κυριολεξία από κόσμο αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην οδό Μιχαλακοπούλου, είχε έναν πολύ σημαντικό σκοπό και τον πέτυχε, έκανε γνωστή ευρύτερα την ιστορία του ήρωα αυτού, του Νικολάου Κατούντα που είχε γεννηθεί στην Πάτρα το 1943 & μεγάλωσε στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. 

Ο Κατούντας που αγνοείται από τις 22 Ιουλίου του 1974, όταν έμεινε ηρωικά μαχόμενος στη ρίζα μίας χαρουπιάς στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου Κερύνειας απέναντι στην Τουρκική αποβατική «πλημμυρίδα» στα τραγικά γεγονότα της εισβολής του ’74 στη Μεγαλόνησο, είχε τελειώσει το 3ο Γυμνάσιο στη πλ. Βουδ, μετά τη νομική σχολή & την Ευελπίδων ενώ κατόπιν εκπαιδεύτηκε στα ΛΟΚ ως αλεξιπτωτιστής, βατραχάνθρωπος και χιονοδρόμος. Ήταν όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην εκδήλωση όπου ο κόσμος ξεσπούσε συνεχώς σε αυθόρμητα χειροκροτήματα, ένας πραγματικός κομάντο, ένας «ημίθεος από ατσάλι».

Πρώτος από το πάνελ των ομιλητών ήταν ο Σάββας Καλεντερίδης που μάλιστα έθεσε και το θέμα της ανάγκης να δοθεί το όνομα του Νικολάου Κατούντα σ’ ένα δρόμο της πόλης του, της Πάτρας και να στηθεί μία προτομή. Το σχετικό αίτημα αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη υποβληθεί στο Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη κι όπως είπε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης που συντόνισε την εκδήλωση, την πρόταση έχει κάνει ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Ξυλιάς χωρίς ως τώρα να έχει ευδοκιμήσει.

Πάντως η καλή αρχή έγινε από το Επιμελητήριο Αχαΐας καθώς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πλάτων Μαρλαφέκας, ο οποίος είναι και μέλος της οικογένειας του ήρωα Νικόλαου Κατούντα, ήδη όπως ανέφερε συγκινημένος, πρότεινε στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου να συζητηθεί και να εγκριθεί το αίτημα να ονομαστεί μία αίθουσα του σε Νικολάου Κατούντα.

Το όνομα του Νικολάου Κατούντα που ως άλλος Λεωνίδας υπερασπίστηκε την Κερύνεια που πριν 2.500 χρόνια είχαν ιδρύσει οι πρόγονοι του Αχαιοί, έχει ήδη δοθεί σε δρόμο της πρωτεύουσας της Κύπρου, της Λευκωσίας, υπάρχει προτομή του στην Καλαμάτα, και το όνομα του έχει δοθεί και σε στρατόπεδο στη Χίο. Ακόμα το όνομα του συμπεριλαμβάνεται σε επιγραφή για τους 150 πεσόντες στην Κύπρο εντός του στρατοπέδου Μουζάκη στο ΚΕΤχ.

Ο συμπολίτης ιατρός Μιχάλης Κίτρου που ήταν έφεδρος ανθυπολοχαγός στα γεγονότα της Κύπρου το ’74 και τιμήθηκε με αργυρό αριστείο ανδρείας, στην ομιλία του ανέφερε πως ο Κατούντας ταυτίζεται με τους ήρωες του Ελληνοκυπριακού αγώνα όπως τους Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Γρηγόρη Αυξεντίου, κ.α. «Ο μόνος θάνατος είναι η λήθη, δεν ξεχνάμε τους ήρωες μας αλλά ούτε και τους εφιάλτες μας διότι τότε κάποιοι ήξεραν το σχέδιο παραχώρησης στον Αττίλα. Τα μεγάλα Όχι κράτησαν ζωντανή την Κυπριακή δημοκρατία. Ζούμε σήμερα σε εποχή μεγάλων αναθεωρήσεων, έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου για την μεταβολή των συνόρων και η συνθήκη της Λωζάνης παραβιάζεται de facto. Οι Τούρκοι μετά την εισβολή στη Συρία έχoυν στρέψει την προσοχή τους στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι όσο ποτέ απέναντι στη σημερινή Τουρκία του Ερντογάν που είναι ουσιαστικά μία διαλυμένη χώρα. Ποτέ πια διχασμός. Ας στήσουμε τη νέα εθνική μας αυτοπεποίθηση στο όνομα του Νικολάου Κατούντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κίτρου.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν ανέβηκε στο βήμα η κόρη του Κατούντα, Σύλβια χαρακτηρίζοντας τον πατέρα της ένα πρότυπο ανδρείας αξεπέραστο. «Όταν κατάλαβε ο Νικόλαος Κατούντας πως δεν υπήρχε σωτηρία οχυρώθηκε και διέταξε τους άνδρες του, τον επιλοχία, τους διμοιρίτες να φύγουν. Τους είπε “φύγετε, δεν θέλω μαυροφορεμένες τις οικογένειες σας” κι ας μαυροφορέθηκε το δικό του σπίτι. Με το βιβλίο αυτό κρατιέται ζωντανή η μνήμη του και δικαιώνεται ο αγώνας του για τα ιδανικά της πατρίδας μας».

Παρούσα ήταν και η σύζυγος του Νικολάου Κατούντα ενώ στη διάρκεια της ιδιαίτερα επιτυχημένης εκδήλωσης, ειπώθηκαν πολλά όπως τα χαρακτηριστικά λόγια του αγωνιστή που έμειναν στην ιστορία τη στιγμή της μάχης. «Όταν ρώτησε που είναι ο εχθρός, του απήντησαν πού πάτε, είναι χιλιάδες κι εκείνος με θάρρος και αυταπάρνηση απάντησε, “δεν σε ρώτησα πόσοι είναι αλλά που είναι”».

Ο Κωνσταντίνος Νάκας, Υποστράτηγος ε.α., Πρόεδρος της ένωσης Αποστράτων στρατού Ν. Αχαΐας, ανέλυσε επιγραμματικά μέσα από ημερομηνίες τα τραγικά γεγονότα της απόβασης στην Κύπρο των Τούρκων που ξεκίνησαν με τη δικαιολογία από μέρους των Τούρκων, του πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του ’74.

Από το ξημέρωμα της 20ης Ιουλίου του 1974 ο Κατούντας ως διοικητής του 31ου Λόχου Καταδρομών της 33ης Μοίρας, πολέμησε στον Άγιο Ιλαρίωνα με θάρρος και γενναιότητα καταφέρνοντας να καταλάβει την περιοχή ενώ μία μέρα αργότερα έλαβε εντολή να πάρει το λόχο του με 62 μόλις άνδρες και να πάει στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας να χτυπήσει δήθεν 2 τουρκικά άρματα. Ο Κατούντας και οι άνδρες του προωθήθηκαν εκεί έχοντας χειροβομβίδες και τον ατομικό τους εξοπλισμό και αντίκρισαν μία εικόνα κολάσεως με 200 Τουρκικά άρματα και πάνω από 3200 στρατιώτες. Κι όμως ο Νικόλαος Κατούντας έστησε τους λοκατζήδες του με αριστοτεχνικό τρόπο και «ξεφτίλισε» τους Τούρκους. Ο ίδιος τραυματίστηκε στο πόδι αλλά το μόνο που σκέφτηκε ήταν τα παλικάρια του λέγοντας τους φύγετε θα σας καλύπτω εγώ. Έμεινε ο Αχαϊκός σταυραετός απέναντι στους ασιάτες γύπες που στο μεταξύ είχαν ζητήσει ενισχύσεις και από αέρος. Η αντίσταση του έμελλε να αναγνωριστεί και από τους Τούρκους όπως τον πορθητή της Κερύνειας, Ντεμιρέλ, υπογράμμισε ο κ. Νάκας.

Ο Νικόλαος Κατούντας ως άλλος Λεωνίδας δόξασε την Ελλάδα & την Κύπρο με την αυτοθυσία του αφήνοντας ωστόσο μαυροφορεμένες τη γυναίκα του και τις 2 κόρες του. Τέλος συγκίνηση προξένησε αυτό που είπε η κόρη του Σίλβια στο πυκνό ακροατήριο της εκδήλωσης, ανάμεσα στο οποίο ήταν και ο πρώην Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας (τον οποίο ο κ. Καλεντερίδης μπέρδεψε προς στιγμή αποκαλώντας τον ως νυν Περιφερειάρχη) ότι ο πατέρας της είχε πει κάποια στιγμή στη μητέρα της «εσένα σε λατρεύω αλλά αν ήταν να διαλέξω ανάμεσα σε εσένα και την πατρίδα θα διάλεγα να υπερασπιστώ την πατρίδα μου».

Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε με σταντ με το βιβλίο "Νικόλαος Κατούντας, Ο Λεωνίδας της Κερύνειας» των εκδόσεων «Ινφογνώμων».

Κείμενο - ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις