Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020 Αγιά Σοφιά ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

SPOTLIGHT

/

Η 34χρονη νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδίας μεγάλωσε με 2 μητέρες

Η 34χρονη νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδία...

Όπως είχε πει, ως παιδί αισθανόταν αόρατο καθώς αδυνατούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένεια της

Η Υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας Σάνα Μάριν που είναι μόλις 34 ετών επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε και αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019.

Θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα 4 από τα 5 κόμματα. Ο Ρίνε θα παραμείνει ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.

Η Μάριν θα είναι η 3η γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, η Σάνα Μάριν είναι παιδί μονογονεϊκής οικογένειας και είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Ωστόσο, άλλα Μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η Σάνα Μάριν μεγάλωσε μαζί με τη μητέρα της αλλά και τη σύντροφο της μητέρας της. Η ίδια είχε δηλώσει στο φινλανδικό ειδησεογραφικό site Menaiset το 2015 ότι ως παιδί αισθανόταν αόρατο επειδή δεν μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την ιδιαιτερότητα της οικογένειάς της. Η Μάριν πρόσθεσε ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, ότι η μητέρα της ήταν πάντα υποστηρικτική και την έκανε να πιστέψει ότι μπορούσε να πετύχει ότι επιθυμούσε.

Η νέα Πρωθυπουργός της Φινλανδίας (χώρας μέλους της ΕΕ) μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχτηκαν στο μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο και επομένως μπορούσαν να ορίσουν εκείνοι τον πρωθυπουργό που θα ηγείτο της κυβέρνησης συνασπισμού.

Όταν θα αναλάβει τα καθήκοντά της η Μάριν όπως προείπαμε, θα είναι η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο. Άλλοι νέοι διεθνείς ηγέτες είναι η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, 39 ετών, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέξιι Χόντσαρουκ, 35 ετών, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν που φέρεται ότι είναι 36 ετών και ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε, 38 ετών.

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη», είπε στους δημοσιογράφους η Μάριν, η οποία εξελέγη με μικρή διαφορά (32-29).

Η Μάριν σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόταν στην παραίτηση του Ρίνε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Ρίνε παραιτήθηκε μετά την απόφαση του Κόμματος του Κέντρου, μέλους του κυβερνητικού συνασπισμού, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό του λόγω του τρόπου που διαχειρίστηκε μια απεργία των ταχυδρομείων. Το Κόμμα του Κέντρου κατέκρινε τον Ρίνε για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την απεργία αυτή, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair και σε άλλους τομείς της οικονομίας πριν τελικά διευθετηθεί.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά την ηλικία της λέγοντας η Μάριν είπε: "Ποτέ δεν σκέφτηκα την ηλικία ή το φύλο μου, σκέφτομαι τους λόγους που εισήλθα στην πολιτική και τα πράγματα εκείνα για τα οποία κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος".

Γεννημένη στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Έσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν.

Το 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της.

Η Μάριν αναμένεται να διορίσει υπουργό Οικονομικών μια γυναίκα δύο χρόνια νεότερή της, την επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου 32χρονη Κάτρι Κουλμούνι. Παράλληλα, η 34χρονη ηγέτης των Πρασίνων Μαρία Οχισάλο θα διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η 32χρονη επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας Λι Άντερσον θα είναι η νέα υπουργός Παιδείας και η 55χρονη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σουηδίας 'Ανα-Μάγια Χένρικσον θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

Πάντως κάποιοι υποστηρίζουν πως η Μάριν αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια μάλλον ατυχή συγκυρία, καθώς η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και μέχρι το τέλος του χρόνου & έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το μπλοκ.

Επίσης η Μάριν αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω ενός απεργιακού κύματος που θα σταματήσει την παραγωγή σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας από σήμερα. Η Συνομοσπονδία Φινλανδικών Βιομηχανιών εκτιμά ότι οι απεργίες θα κοστίσουν στις εταιρείες συνδυαστικά 500 εκατ. ευρώ από διαφυγόντα κέρδη.

Spotlight