Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σήμερα το 5ο TEDxPatras με περισσότερους από 15 ομιλητές

Σήμερα το 5ο TEDxPatras με περισσότερους...

Αυτή τη φορά πιο διευρυμένο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών

Το TEDxPatras επιστρέφει όπως ήδη είναι γνωστό, για 5η συνεχή χρονιά, σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το 5ο κατά σειρά TEDxPatras επιστρέφει και αυτή τη φορά πιο διευρυμένο στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019. Η διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός στην πόλη της Πάτρας έρχεται με ανατρεπτικές ιδέες, συγκινητικές αφηγήσεις και αληθινές ιστορίες χαρίζοντας μια αξέχαστη εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες.

Περισσότεροι από 15 ομιλητές, 4 performances και μοναδικά workshops οργανωμένα από 45 και πλέον εθελοντές συνθέτουν την εκδήλωση. Το κεντρικό θέμα του φετινού TEDxPatras είναι η «Αβεβαιότητα/Uncertainty».

Το TEDxPatras 2019 προσκαλεί ομιλητές να μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες σχετικά με την πορεία που χαράζουμε σε συνθήκες αβεβαιότητας, το θάρρος που χρειάζεται να επιδείξουμε, τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, τις ευθύνες που απαιτείται να αναλάβουμε και τον τρόπο που μπορούμε να οραματιστούμε το μέλλον.

Στη σκηνή του TEDxPatras θα παρευρεθούν και φέτος σπουδαίοι ομιλητές μεταφέροντας ιδέες και οράματα για να εμπνεύσουν, να προβληματίσουν και να μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε την έννοια της δικής μας «αβεβαιότητας». Η εκδήλωση θα είναι ξανά μία ολοήμερη εμπειρία για όσους την παρακολουθήσουν, θα περιέχει «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» και παράπλευρες εκδηλώσεις (εργαστήρια, διαδραστικά, εκθέματα, γαστρονομικές και άλλες εμπειρίες κ.λπ.).

Το να είσαι ανταποκριτής σε πολεμικά μέτωπα σημαίνει να έρχεσαι ευθέως αντιμέτωπος με την αβεβαιότητα ή μάλλον, με μια σειρά από αβεβαιότητες. Η Sophie Nivelle-Cardinale θα μάς ξεναγήσει στα εθιστικά στοιχεία της δουλειάς του πολεμικού ανταποκριτή. Ο Peter Sage θα αποδείξει γιατί οι προκλήσεις είναι όχι μόνο αναπόφευκτο, αλλά ευπρόσδεκτο μέρος της ατομικής μας εξέλιξης. Μπορεί, άραγε, μια επιστήμη όπως η γεωπολιτική να πάψει να διέπεται από στεγανά και να απαλλαγεί από την αβεβαιότητα; Ο Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο St Antony’s College και Διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα μάς προβληματίσει από τη σκηνή του TEDxPatras 2019. Γιατί οι άνθρωποι είμαστε βέβαιοι για τόσο λίγα ως προς τη θέση μας στον κόσμο; Μας προετοιμάζει η εκπαίδευση να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα; Καταλαβαίνουμε ποτέ, τελικά, το νόημα του να είσαι άνθρωπος; Η Rosa Doran μάς καλεί να την ακολουθήσουμε σε ένα νοερό ταξίδι προς την παιδεία, την ευαισθητοποίηση και την αβεβαιότητα στη Γη.

Ο Αστυάναξ Κανακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Norbloc, έμαθε να ζει και μάλιστα να εξελίσσεται με εφόδιο την αίσθηση αβεβαιότητας. Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου θα μάς μιλήσει για μια ιδιαίτερη και καινοτόμα τεχνολογία, το “Blockchain” η οποία μπορεί να οδηγήσει, όπως θα υποστηρίξει στον επαναπροσδιορισμό δύο κύριων πτυχών της ζωής που μέχρι τώρα βρισκόντουσαν στην κρατική δικαιοδοσία, των χρημάτων και της ταυτότητας. Σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και τα λάθη δεν επιτρέπονται, πώς αποφασίζεις πόσο να μείνεις και πότε να φύγεις;

Η Χριστίνα Ψαρρά, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραμμάτων και ερευνήτρια, χρόνια ενεργή σε προγράμματα ανθρωπιστικής προσφοράς, έρχεται με εφόδιο τις εμπειρίες της για να αναδείξει την αξία του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Σε έναν κόσμο που αποζητά διακαώς τη διαρκή εξέλιξη σε ρυθμούς που συχνά υπερβαίνουν την ίδια την ταχύτητα του φωτός ποιος κατακτά τελικά την πρώτη θέση στις προτεραιότητές μας, το κέρδος ή η προστασία του περιβάλλοντος; Ο James Bridle, συγγραφέας και καλλιτέχνης, θα παρουσιάσει την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, την επίδρασή της στην Ελλάδα και το φυσικό περιβάλλον, και θα διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Παπαδογιάννης θα προσεγγίζει το θέμα της «Αβεβαιότητας» μέσα από τις σκέψεις και τα συναισθήματα που γεννιούνται μπροστά σε νέα βήματα και εγχειρήματα καταλήγοντας ότι η συνθήκη της Αβεβαιότητας είναι ίσως ζήτημα… πρόσληψης. Η Συνιδρύτρια του Women On Top και συγγραφέας, Στέλλα Κάσδαγλη δίνει ραντεβού σε μια ομιλία που θα φανερώσει ότι… η αβεβαιότητα είναι γένους θηλυκού.

Μπορεί να έχει η αβεβαιότητα θετικό πρόσημο για την ανθρώπινη ύπαρξη που παρασύρεται στη δίνη της; Για τον Αναστάσιο Σταλίκα, Καθηγητή Ψυχολογίας, η απάντηση είναι “ΝΑΙ”. Αρκεί να κατανοήσει κανείς ότι η αβεβαιότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης διαδρομής. Είναι η αβεβαιότητα αναπόσπαστο κομμάτι του ταξιδιού για όσους αναζητούν την ανεξαρτησία και την ελευθερία; Η μεταφράστρια και συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου θα μοιραστεί τον πλούτο μιας πορείας χαραγμένης πάνω σε τολμηρές επιλογές- χαρτογραφώντας τα στοιχεία που κάνουν τη διαχείριση της αβεβαιότητας να μοιάζει με την τέχνη της μετάφρασης.

Μπορεί η κάθε είδους γραφή, σε έναν αβέβαιο κόσμο, να λειτουργήσει και θεραπευτικά; Για τον Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, αν αποδεχτούμε άφοβα την ύπαρξη και την λειτουργία της στην καθημερινή μας ζωή, η αβεβαιότητα αποδεικνύεται εξαιρετική πηγή έμπνευσης, που χαρακτηρίζει και ενεργοποιεί τις πρακτικές του εφαρμοσμένου πολιτισμού. Η εκπαιδευτικός και ερευνήτρια Μαρία Ντάβου θα μοιραστεί το όραμά της για μια εκπαίδευση που θέτει την αβεβαιότητα στο κέντρο του ταξιδιού που μοιράζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια κοινωνία που τη διέπουν αβεβαιότητες, είναι ένα σύνολο από εφησυχασμένους πολίτες. Τι αντίκτυπο έχει μια διάγνωση Parkinson, ειδικά όταν σε βρίσκει στην ηλικία των 36 ετών; Ξετυλίγοντας μια αφήγηση που προϋποθέτει την αναδρομή σε δύσκολες στιγμές, ο Alex Flynn θα οδηγήσει το κοινό του TEDxPatras 2019 σε μια διαδρομή που κόβει την ανάσα-ακριβώς όπως και οι προκλήσεις που φέρει εις πέρας ανά τον κόσμο, ξεπερνώντας κάθε φορά τα ανθρώπινα όρια.

Εκτός από τους ομιλητές, στην κεντρική σκηνή του TEDxPatras 2019, 4 καλλιτεχνικές δράσεις, μια μουσικός, δυο καλλιτεχνικά σχήματα και μία ραδιοφωνική ομάδα συμπράττουν για να δώσουν το δικό τους χρώμα και ύφος στην εκδήλωση. Πρόκειται για τους Ειρήνη Σκυλακάκη, Murmur, Carte Postale και UP FM. Για τρίτη χρονιά φέτος, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι ο οικοδεσπότης στη σκηνή του TEDxPatras 2019. Το TEDxPatras 2019 θα αναμεταδίδεται ζωντανά στο 2019.tedxpatras.com ενώ τα Εκπαιδευτήρια Πάνου θα φιλοξενήσουν το Simulcast Event με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.

Οι εργασίες αρχίζουν στις 11.30 το πρωί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις