Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κοινοτικόν για απορρίμματα: Πετώντας την μπάλα στην εξέδρα ενώ ο χρόνος τελειώνει

Κοινοτικόν για απορρίμματα: Πετώντας την...

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης

Στην ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης Κοινοτικόν της Πάτρας αναφέρεται: 

Δεν μας εκπλήσσει η πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Πατούχα, στην οποία μέμφεται την (αντιπολιτευτική) στάση μας στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων. Εδώ και πολύ καιρό ικανοποιείται με το ρόλο του άτυπου εκπροσώπου τύπου της Δημοτικής Αρχής.

Αυτό που μας εξέπληξε, όμως, είναι η ευκολία με την οποία αντιπαρέρχεται την αδράνεια και τις καθυστερήσεις, επί μία πενταετία, της Δημοτικής Αρχής. Αντιθέτως, βάζει σε πρώτο πλάνο πιθανές μελλοντικές αλλαγές στον Εθνικό Σχεδιασμό, τα ΣΔΙΤ, κλπ. Μήπως, όμως, τελικά η συνειδητά «χαλαρή» πρακτική της Δημοτικής Αρχής στη διαχείριση των απορριμμάτων στρώνει κόκκινο χαλί στην επέλαση των ιδιωτών και σε αυτό τον τομέα;

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, το εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι το ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ στάδιο σε μια σειρά ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν. Οι Δήμοι, οι οποίοι θα πηγαίνουν τα απορρίμματά τους στου Φλόκα (Πατρέων, Ερυμάνθειας, Δυτ. Αχαΐας), παράγουν περίπου 120.000 τόνους απορρίμματα το έτος. Η μονάδα επεξεργασίας και διαλογής θα έχει δυναμικότητα το μισό, δηλαδή περίπου 60.000 τόνους/έτος. Πολύ απλά, οι υπόλοιποι 60.000 τόνοι θα πρέπει να διαχωρίζονται ανά ρεύμα στην πηγή. Πως θα γίνει αυτό, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή η ανακύκλωση δεν ξεπερνάει τους 5.000-6.000 τόνους/έτος; Απαιτείται Εθνικός ή Περιφερειακός Σχεδιασμός για να γίνουν τα αυτονόητα;  Να γίνει, δηλαδή, ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, να τοποθετηθούν ξεχωριστοί κάδοι και κάδοι κομποστοποίησης, έστω στα σχολεία της πόλης ή οικιακά, να συλλέγονται τα οργανικά απόβλητα από τους μεγάλους παραγωγούς (Νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ); Να δημιουργηθούν πράσινα σημεία ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και διάθεσης σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη συσκευών ή αντικειμένων που κάποιοι δεν χρειάζονται πλέον;

Ας δούμε τώρα που οδηγεί η (μη) πρακτική της Δημοτικής Αρχής. Προφανώς, ο στόχος του 50% ανακύκλωση/κομποστοποίηση από 5% ,μέσα σε 2-3 χρόνια, είναι ουσιαστικά ανέφικτος. Ή θα πνιγούμε λοιπόν στα σκουπίδια, ή η Ξερόλακκα δεν θα κλείσει για άλλα δέκα χρόνια, ή…; Ή θα πρέπει να φτιάξουμε εργοστάσιο μεγαλύτερης δυναμικότητας. Αυτό όμως απαιτεί και μεγαλύτερα κεφάλαια, που το κράτος δεν έχει ή δεν θέλει να δώσει, επικαλούμενο τον εθνικό σχεδιασμό. Ποιος θα τα δώσει; Μα φυσικά ο ιδιώτης επενδυτής, που βλέποντας την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής, περιμένει στη γωνία, τρίβοντας τα χέρια του (μαζί με μια κυβέρνηση που αναμφισβήτητα έχει πρόθεση να τα δώσει όλα στους ιδιώτες). Ας μην γίνουμε λοιπόν εμείς οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» αυτής της πολιτικής.

Και για να το πάμε ακόμη παραπέρα: Η Δημοτική Αρχή φαίνεται να βλέπει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η πόλη (και με μεγάλη, δική της ευθύνη), βγάζει σταδιακά την ουρά της απέξω, καταγγέλλοντας υπαρκτούς και ανύπαρκτους εχθρούς, και περιμένει τη στιγμή που εν όψει αδιεξόδου θα αρχίσει να καταγγέλλει το κεφάλαιο και τους συνοδοιπόρους του, καλώντας το λαό σε κινητοποιήσεις. Να ενεργοποιήσει ΤΩΡΑ το λαό για την μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση δεν το κάνει, μιας και η εκ των υστέρων αγωνιστική κινητοποίηση, εκτιμά ότι φέρνει παραπάνω πολιτικούς πόντους.

Να το πούμε λοιπόν άλλη μια φορά: Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πει την αλήθεια στους πολίτες για την κρισιμότητα της κατάστασης. Να κινητοποιήσει και ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, σε επίπεδο συνοικίας, οικισμού, γειτονιάς, ακόμη και πολυκατοικίας.  Μαζί με τους τοπικούς συλλόγους και μαζικούς φορείς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την μείωση των απορριμμάτων, την διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων, την επαναχρησιμοποίηση, ακόμη και την κομποστοποίηση, όπου αυτό είναι δυνατό. Να δοθεί χώρος για συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, οι οποίες θα συλλέγουν και εμπορεύονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, δίνοντας παράλληλα δουλειά σε άνεργους συμπολίτες μας. Να υποχρεούνται όλα τα καταστήματα μαζικής εστίασης να συλλέγουν ξεχωριστά τα απορρίμματά τους.

Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν και να βελτιώσουν την κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε το τοπικό σχέδιο να εφαρμοστεί στοιχειωδώς και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Χρειάζεται απλά βούληση και κινητοποίηση. Σίγουρα, το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή, είναι κοντόθωροι κομματικοί υπολογισμοί και πέταμα της μπάλας στην εξέδρα, είτε απευθείας είτε δια αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις