Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ : Η δημοτική αρχή περιμένει να…πνιγεί η Πάτρα για να κάνει τις ίδιες, μονότονες καταγγελίες

ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ : Η δημοτική αρχή περιμένει να...

Ανακοίνωση του Νίκου Νικολόπουλου

Αποκαρδιωτικές είναι οι επισημάνσεις και οι εικόνες που συνθέτουν την απορυθμισμένη λειτουργικότητα της Πάτρας, σύμφωνα με την να ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Νέα Πάτρα για τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοτικής Αρχής σε σχετικά ερωτήματα του επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ Νίκου Νικολόπουλου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

Το ανατριχιαστικό είναι ότι ομολογείται πως στην όποια εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, η πόλη ιδιαίτερα στις νότιες συνοικίες είναι απροστάτευτη και θα «βουλιάξει»! Ειδικότερα η διεύθυνση αποχέτευσης παραδέχεται ότι στην λεκάνη απορροής του χειμάρρου Διακονιάρη που προβλέπονται  12 συλλεκτήριοι αγωγοί, έχει κατασκευαστεί μόνο ένας! Εξίσου, επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στην ημιλεκάνη απορροής του ποταμού Γλαύκου, προς την βορεινή πλευρά του, όπου αν και προβλέπονται τέσσερις συλλεκτήριοι αγωγοί δεν έχει κατασκευαστεί κανένας! Σε άλλο σημείο της απάντησης της ίδιας διεύθυνσης επακριβώς τονίζονται τα εξής άκρως ανησυχητικά : «Πέραν του Μειλίχου προς τα Βόρεια, και πέραν του Γλαύκου προς τα Νότια, η ΔΕΥΑΠ δεν διαθέτει και δεν έχει υπόψη της κάποια γενική μελέτη για την απορροή των ομβρίων υδάτων, εκτός μιας περιορισμένης έκτασης μελέτη που έχει εκπονήσει στην χαμηλή ζώνη των Ιτεών».

Στις περιοχές του σχεδίου πόλεως, όπου δεν υπάρχουν μελέτες, είτε αυτές που υπάρχουν δεν έχουν υλοποιηθεί, η απορροή των ομβρίων γίνεται  κατά κανόνα από τους παλαιούς παντορροικούς αγωγούς, οι οποίοι σε σημαντικό βαθμό είναι ανεπαρκείς και μη επεκτάσιμοι.

Κατωτέρω παρατίθενται και άλλες αιτιάσεις της υπηρεσίας που καταδεικνύουν ότι η Πάτρα σχεδόν στο σύνολο της είναι μία απροστάτευτη πόλη! Συγκεκριμένα:

«Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα δίκτυα αποχέτευσης της πόλης είναι παντορροικά και ανεπαρκή, χωρίς καμία δυνατότητα επέκτασης. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο προχωρά η αστικοποίηση και η κάλυψη των χωμάτινων επιφανειών με άσφαλτο, πλακόστρωση, οικοδομές, αυλές κλπ. …

Έχουν κατασκευαστεί έργα, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται, που ανυψώνουν την παραθαλάσσια ζώνη από τους ανάντι δρόμους  και από τις ανάντι περιοχές, δημιουργώντας ένα φράγμα που εμποδίζει την επιφανειακή απορροή  των υδάτων προς την θάλασσα στις περιπτώσεις που το δίκτυο των αγωγών καταστεί ανεπαρκές (και συμβαίνει συχνά) λόγω μεγάλης βροχόπτωσης. Το παράδειγμα του τοίχου της λιμενικής ζώνης στο κέντρο της Πάτρας που εγκλώβισε το νερό και πλημμύρισαν οι δρόμοι είναι πρόσφατο. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά: Το νέο λιμάνι, το Νότιο Πάρκο, η διαμόρφωση της Ηρώων Πολυτεχνείου και του κατάντι πάρκου, η επιχωμάτωση της παραλίας στον Κόκκινο Μύλο και στην Παραλία Πατρών για δημιουργία πάρκου κλπ. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί αδιάνοικτοι  δρόμοι του σχ. Πόλεως που εμποδίζουν την μελέτη και κατασκευή δικτύου ομβρίων. Σε πολλά τμήματα των παραγλαύκιων και παραδιακονιάρων συλλεκτήρων που προβλέπονται από τις μελέτες «Δάλλα» και Στάμου» υπάρχουν αδιάνοικτοι δρόμοι….

Τέλος, υπάρχει αρκετή ασάφεια αρμοδιοτήτων, μεταξύ Περιφέρειας, Δήμου και ΔΕΥΑΠ..»

Να δώσει λύσεις αντί να… κλαψουρίζει!

Σχολιάζοντας ο Νίκος Νικολόπουλος την απάντηση της Δημοτικής Αρχής υπογράμμισε:  «Έχοντας κάθε καλοπροαίρετη διάθεση δεν θα διαφωνήσω ότι η χρηματοδότηση για την οχύρωση της Πάτρας είναι μειωμένη και ότι αντικειμενικά υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες. Διαπιστώνω, ωστόσο, ότι ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης αρκείται να νίπτει χείρας με τα νερά της κάθε βροχόπτωσης. Είναι αδιανόητο να ψελλίζει τις ίδιες δικαιολογίες επί 5 ολόκληρα χρόνια και να μην κάνει όσα δύνανται πραγματικά να γίνουν, έστω και αν υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες, για την προστασία της πόλης από ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι πάγια τακτική του Δημάρχου να...κλαψουρίζει και να αρκείται στις ίδιες μονότονες καταγγελίες σε βάρος της εκάστοτε Κυβέρνησης για να αποσείσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες και με μόνη έγνοια του να έχει κομματικά οφέλη το ΚΚΕ. Δυστυχώς, η Πάτρα σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία έχει σαν Δήμαρχο της ένα πειθήνιο κομματικό όργανο που όχι μόνο απεχθάνεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, αλλά αδυνατεί κιόλας να της προσφέρει στοιχειώδη προστασία, όταν εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα…»

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις