Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

ΚΑΡΠΑ - Το νέο μάθημα που εισάγεται στα σχολεία για να σώσει...ζωές!

ΚΑΡΠΑ - Το νέο μάθημα που εισάγεται στα ...

Το υπουργείο προωθεί την εκμάθηση πρώτων βοηθειών από εκπαιδευτικούς και μαθητές

Η 14χρονη Νεφέλη, μαθήτρια της Γ Γυμνασίου στα βόρεια προάστια, έσωσε την 10χρονη αδελφή της Δανάη από πνιγμό στην πισίνα, με τη μέθοδο της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με βάση όσα διδάχτηκε σε σχετικό σεμινάριο στο σχολείο της. Ένα άλλο κορίτσι, η 15χρονη Φανουρία από το Βέλο Κορινθίας, είχε καταλυτική παρέμβαση για να κρατηθεί στη ζωή μια κυρία που είχε υποστεί ανακοπή σε έναν κήπο.

Είναι δύο από τους 50.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν διδαχτεί τα τελευταία χρόνια τις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε σχολεία που διοργάνωσαν σε εθελοντική βάση η οργάνωση KIDS SAVE LIVES και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Οι δύο φορείς, που έχουν συμπληρώσει μια δεκαετία εθελοντικής προσφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ΚΑΡΠΑ στον γενικό πληθυσμό, ετοίμασαν σχέδιο νόμου για την θεσμοθέτηση και εισαγωγή του μαθήματος των πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με την οποία συναντήθηκαν πρόσφατα οι εκπρόσωποί της, υποδέχτηκε με θέρμη την πρωτοβουλία και αναμένεται το επόμενο διάστημα η εισαγωγή του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εθελοντών, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είπε πως η προώθηση στη Βουλή θα γίνει μετά την εξέταση του σχεδίου από το νομικό τμήμα του υπουργείου, ενώ επιθυμία της είναι η εισαγωγή του μαθήματος πρώτων βοηθειών στα ελληνικά σχολεία να ξεκινήσει άμεσα.

Είχε προηγηθεί συνάντηση μελών της επιτροπής του προγράμματος με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, από την οποία πήρε το πράσινο φως, προκειμένου να προετοιμαστεί το σχέδιο νόμου και να περάσει το πρόγραμμα στην τελική του φάση.

Εφόσον περάσει το νομοσχέδιο και ψηφιστεί από τη Βουλή, το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου, αφού πρώτα αυτοί εκπαιδευτούν σε πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτιμητέοι για να αναλάβουν αυτό το έργο θα είναι οι εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται καμία άλλη ειδικότητα.

Οι άνθρωποι του προγράμματος είναι έτοιμοι, εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν σύντομα, να ξεκινήσουν πιλοτικά τη δράση ήδη από την τρέχουσα σχολική χρονιά, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των 400 διαθέσιμων εθελοντών εκπαιδευτών. Από την σχολική χρονιά 2020-2021 θα είναι σε θέση να επεκτείνουν το πρόγραμμα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Οι άνθρωποι του KIDS SAVE LIVES θα εργαστούν για το πρόγραμμα σε εθελοντικό επίπεδο, ενώ η πηγή χρηματοδότησης για την προμήθεια του αναγκαίου κιτ εξοπλισμού (πρόπλασμα, απινιδωτής κ.ά.) σε κάθε σχολείο θα αναζητηθεί σε επόμενες επαφές.

Πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις