Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάνω από μισή ώρα η αναμονή των πιστών για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Πάτρα

Πάνω από μισή ώρα η αναμονή των πιστών γ...

Δέος, συγκίνηση και πολύς κόσμος

Πολύς ήταν ο κόσμος που είχε στηθεί στην ουρά για να προσκυνήσει την πολύ παλαιά εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών στις 11 το πρωί της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου 2019. Όπως μάθαμε πλήθος πιστών είχε κατακλύσει το ναό και το βράδυ της Τετάρτης 20/11 κατά την ιερά αγρυπνία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα. Η εικόνα όπως πληροφορηθήκαμε κουβαλά μία μεγάλη διαδρομή και αποτελεί δημιούργημα του Ευαγγελιστή Λουκά ενώ θεωρείται μία μοναστηριακή εικόνα.

Είναι πολύς ο κόσμος που έρχεται και από γύρω περιοχές αλλά και γύρω νομούς, κόσμος από τον Πύργο, τα Καλάβρυτα αλλά και τα νησιά του Ιονίου. Παρότι εργάσιμη ώρα και πρωί, ίσως γιατί ήταν και μέρα μεγάλης εορτής όπως είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου, αρκετοί πιστοί σιωπηλοί και με ιδιαίτερη ευλάβεια περίμεναν πολλή ώρα μέχρι να φτάσουν μπροστά στο ανθοστόλιστο με τριαντάφυλλα και ορχιδέες ιερό εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά, το ιερό αυτό σκήνωμα των Ποντίων, και να προσκυνήσουν. Προσωπικά χρειάστηκε να περιμένουμε τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να φτάσουμε να προσκυνήσουμε. Μας έκανε εντύπωση το ηλικιακό εύρος του κόσμου, νέοι, οικογένειες, μητέρες με τα παιδιά τους αγκαλιά, ηλικιωμένες & ηλικιωμένοι, ιερείς και πολλοί άλλοι, όλοι ήταν εκεί και αδημονούσαν να προσκυνήσουν. Είδαμε πρόσωπα να λυγίζουν και να συγκινούνται αντικρίζοντας το εικόνισμα που παρότι δεν είναι μεγάλο σε διαστάσεις και η μορφή ουσιαστικά δεν είναι με τα χαρακτηριστικά της, εν τούτοις το δέος, η χαρά και η αγαλλίαση προσκυνώντας την συγκεκριμένη εικόνα που μεταφέρθηκε στην Πάτρα από το όρος Βέρμιο της Μητρόπολης Βεροίας είναι τεράστια. Μία εικόνα δεκαεννέα και βάλε αιώνων που «πέρασε» πολλά και αποτελεί μία ζωντανή μαρτυρία της ακλόνητης Χριστιανικής πίστης. Μπροστά από την εικόνα έκαιγε και θυμίαμα και υπήρχε και πανεράκι όπου ο κόσμος άφηνε αν ήθελε χαρτάκια με ονόματα της οικογένειας του για ευλογία και «υπέρ υγείας».

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις Ποντιακές κορδέλες γύρω γύρω, θα παραμείνει να θυμίσουμε έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019 το πρωί προκειμένου να την προσκυνήσουν όσοι περισσότεροι προλάβουν. Φτάνοντας μπροστά στην εικόνα πολλοί δεν αντέχουν στον πειρασμό να βγάλουν και με τα κινητά τους τηλέφωνα μία όσο πιο κοντινή φωτογραφία της εικόνας να την κρατήσουν ενθύμιο. Το Σάββατο όσο και την Κυριακή το πρωί που θ’ αναχωρήσει η αποστολή για το ταξίδι της επιστροφής, αναμένεται να είναι και πάλι εδώ ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων ώστε να συνοδεύσει πίσω στη Μητρόπολη του την ευλογημένη αυτή εικόνα.

Πάντως λίγο αρνητική εντύπωση μας έκανε το γεγονός πως δεν υπήρχε τουλάχιστον σήμερα κάποιο απλό μικρό σουβενίρ από την εικόνα, όπως ίσως μία μικρή, πλαστικοποιημένη εικονίτσα, κάτι που συνηθίζεται σε ανάλογα προσκυνήματα και που είχε γίνει για παράδειγμα όταν είχε μεταφερθεί η εικόνα της Παναγίας Μαλεβή.

Kείμενο-φωτογραφίες: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις