Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έρχονται τα πάνω κάτω για διαρρήξεις-κλοπές και κοινή ησυχία

Έρχονται τα πάνω κάτω για διαρρήξεις-κλο...

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα

Σημαντικές αλλαγές σε μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα αδικήματα, τα οποία όμως είναι μέρος ουσιαστικά της καθημερινότητας της Πάτρας, φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, οι αλλαγές στον οποίο ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Μεταξύ των πιο σημαντικών αλλαγών περιλαμβάνονται εκείνες που αφορούν τις κλοπές και διαρρήξεις στις οποίες καταφεύγουν συχνά οργανωμένες ομάδες καθώς και η διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Ως προς τις εγκληματικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα πρόσωπα που δρουν και στην Πάτρα κλέβοντας αντικείμενα αξίας από ανυποψίαστους πολίτες ή «ανοίγοντας» σπίτια υπάρχει αυστηροποίηση των διατάξεων. Μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι Αστυνομικοί, προχωρούσαν στη σύλληψη κλεφτών και διαρρηκτών οι οποίοι όμως αφήνονταν ελεύθεροι στην συνέχεια αφού δεν ήταν δυνατή η προφυλάκισή τους.

Όπως μας εξηγούν αστυνομικοί κύκλοι αρκετοί εξ αυτών είναι γνωστοί στις Αρχές με το μικρό τους όνομα αφού με τις περιγραφές των θυμάτων ή αυτοπτών μαρτύρων αμέσως καταλαβαίνουν για ποιους πρόκειται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μια γυναίκα που και πριν λίγες μέρες «χτύπησε» σε αρκετά καταστήματα του κέντρου της Πάτρας.

Όπως και τότε είχε γράψει το thebest.gr οι Αστυνομικοί αντιλήφθηκαν, χωρίς πολλά λόγια, ποια ήταν κι έπεσε σήμα για την αναζήτησή της με αποτέλεσμα την προσαγωγή της. Ωστόσο αντίστοιχες περιπτώσεις δεν οδηγούσαν πουθενά αφού οι δράστες αφήνονταν ελεύθεροι.

Επίσης με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν αποφυλακιστεί επιστρέφοντας στη δράση τους γνωρίζοντας ότι οι Αρχές δεν μπορούσαν επί της ουσίας να τους κάνουν κάτι.

Για δε τις οργανωμένες ομάδες οι λεία τους από κλοπές και διαρρήξεις έπρεπε να ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ για να θεωρηθούν εγκληματική οργάνωση και να παραπεμφθούν με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου. Αυτά, όπως μας πληροφορεί ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων της Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας, πλέον είναι νέα τα δεδομένα με τις αλλαγές που πέρασαν χθες Τετάρτη. «Ο καινούργιος Ποινικός Κώδικας έρχεται να διορθώσει αυτές τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και μας επιτρέπει να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας», σχολιάζει ο κ. Τσίτσικας.

Αυστηρότερες όμως γίνονται πλέον οι διατάξεις και για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας από καταστήματα και ιδιώτες αφού το συγκεκριμένο αδίκημα θεωρείτο πταίσμα και τώρα πλέον «αναβαθμίζεται» σε πλημμέλημα. Τούτο σημαίνει ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για όσους κάνουν φασαρία ή παίζουν δυνατά μουσική κατά τις ώρες κοινής ησυχίας. Βάζει δύσκολα δηλαδή τόσο στους πολίτες που θέλουν να το «κάψουν» σε μια περίσταση, αλλά και στους καταστηματάρχες που δεν συμμορφώνονται στα προβλεπόμενα όρια ηχορύπανσης.  

Κατά λοιπά, υπάρχουν και νέες διατάξεις που αυστηροποιούν τις ποινές για την επικίνδυνη οδήγηση και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης υπάρχει και η πρόβλεψη για τις μολότοφ που έχει προκαλέσει ακόμα και πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η κυβέρνηση την τελευταία στιγμή απέσυρε, μετά τις αντιδράσεις, τη διάταξη για τη βλασφημία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις