Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πήγαν, είδαν και έφυγαν από την Μονή Πορετσού οι πρόσφυγες

Πήγαν, είδαν και έφυγαν από την Μονή Πορ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έφυγαν μέσα σε μισή ώρα σύμφωνα με μαρτυρίες

Αποχώρησαν τελικά από την Ιερά Μονή Πορετσού στην Αχαΐα οι πρόσφυγες που επρόκειτο να φιλοξενηθούν εκεί.  Όπως εξήγησε στο thebest.gr o Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων οι πρόσφυγες έφυγαν, ενώ στην ανακαινισμένη Μονή υπάρχουν όλα εκείνα που θα χρειάζονταν για τη διαμονή τους (θέρμανση, ντουλάπες κ.α.). Τελικά προτίμησαν να μείνουν εκεί και αποχώρησαν μέσα σε μισή ώρα.

Κατά την αποχώρηση τους μάλιστα φώναζαν "No good" ξανά και ξανά. 

Όπως ανέφερε στο thebest.gr αν και αυτό που γνώριζαν όλοι ήταν ότι επρόκειτο για Χριστιανούς πρόσφυγες, οι μαντίλες που φορούσαν μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για Μουσουλμάνες γυναίκες και παιδιά.

Όπως αναφέρει και το kalavrytanews.gr Oι συγκεντρωμένοι κάτοικοι των χωριών Πλατανίτσα και Αγράμπελα, οι οποίοι αντέδρασαν στην απόφαση του μητροπολίτη Ηλείας να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο μοναστήρι, έμειναν έκπληκτοι όταν μέσα σε λίγα λεπτά τους είδαν να βγαίνουν και πάλι έξω και να επιβιβάζονται στα λεωφορεία.
Τελικά παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις παρέμειναν, τρεις γυναίκες (δύο από Συρία και μια από ΙΡΑΚ με ένα μικρό παιδάκι). όλοι οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μάλιστα φέρονται να είπαν «Καλύτερα στη Μόρια».

Αν και αυτό που γνώριζαν όλοι ήταν ότι επρόκειτο για Χριστιανούς πρόσφυγες, οι μαντίλες που φορούσαν μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για Μουσουλμάνες γυναίκες και παιδιά

Νωρίτερα, μιλώντας στο thebest.gr ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπέλων εξήγησε πως οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν καμία ενημέρωση για την έλευση των προσφύγων- έφτασαν το πρωί της Πέμπτης- στην μονή.

«Δεν διαφωνούμε αλλά θα έπρεπε οι φορείς και η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Η φιλοξενία των προσφύγων στη μονή προέκυψε μετά τη συμφωνία της εκκλησίας με το κράτος να απορροφηθούν πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις της εκκλησίας. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλά δε θα έπρεπε η εκκλησία να μας καλέσει να μας ενημερώσει. Δεν περιμέναμε να υπάρχει αυτή η εξέλιξη» αναφέρει.

Όπως τονίζει οι κάτοικοι εκφράζουν αρκετές ανησυχίες για το πώς θα εξυπηρετηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πώς παράλληλα θα διασφαλιστεί και ο σεβασμός στον χώρο που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Άλλωστε όπως εξηγεί η μονή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

«Αν και αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι πρόσφυγες που θα μείνουν στη μονή είναι Χριστιανοί, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται» λέει στο thebest.gr εξηγώντας όπως μόλις πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης- μετά από δωρεά ιδιώτη- στο χώρο προκειμένου να είναι σε θέση να τον επισκέπτονται τουρίστες. Πλέον έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και εξοπλισμός που παρέχει ο στρατός. 

Όπως αναφέρει η τοπική κοινωνία δεν είναι αντίθετη στο να συμβάλλει στη φιλοξενία των προσφύγων αλλά με κανόνες και εγγυήσεις.

«Αυτά είναι πράγματα που μέχρι στιγμής τουλάχιστόν δεν υπάρχουν και γι αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί κάποια ένταση» μας λέει.

Νωρίτερα σήμερα έφτασαν οι πρώτες οικογένειες μεταναστών στην Ιερά Μόνη Κάτω Δίβρης Ηλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com στην πλειονότητά τους είναι Αφγανοί ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων αυτών ανέρχεται στους 102.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις