Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συγκίνηση στα εγκαίνια του παρεκκλησίου της Παντάνασσας - Εντυπωσιακό το ξυλόγλυπτο τέμπλο

Συγκίνηση στα εγκαίνια του παρεκκλησίου ...

Τα εγκαίνια τέλεσε το πρωί της Δευτέρας 11/11/2019 ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Την τιμητική της είχε η Παντάνασσα τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 καθώς το παρεκκλήσιο της που ανεγέρθη μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 2008 στην συμβολή των οδών Βότση και Αλ. Υψηλάντου πλάι στον ιστορικό, μεγαλοπρεπή ιερό ναό, και λειτούργησε για ένα διάστημα αναπληρώνοντας τις λειτουργικές ανάγκες του κλειστού κυρίως ναού, εγκαινιάστηκε επισήμως από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και αφιερώθηκε στη μνήμη των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Μάλιστα όπως ειπώθηκε στο τέλος της πανηγυρικής αρχιερατικής λειτουργίας, ο μικρός ναός θα λειτουργεί πλέον κάθε Σάββατο καθ’ όλο το χρόνο καθώς και καθημερινά το σαρανταλείτουργο των Χριστουγέννων και της Αναστάσεως.

Ήταν πράγματι μία ξεχωριστή, συγκινητική στιγμή αυτή η Δευτέρα για την Παντάνασσα καθώς το παρεκκλήσιο άνοιξε και πάλι τις πύλες του μ’ ένα καλαίσθητο και εξαιρετικά φτιαγμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο έξω από το ιερό αλλά και νέες φορητές εικόνες. Μάλιστα στην αγιογράφηση ήταν σημαντική η συμβολή του ιεροψάλτη του ναού της Παντάνασσας Γεωργίου Μακρυγιάννη, ο οποίος πέρα από το φωνητικό τάλαντο αποδεικνύεται και ικανός αγιογράφος.

Την α’ αρχιερατική Θεία λειτουργία που τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας παρακολούθησε πλήθος πιστών ενώ τόσο ο Μητροπολίτης Πατρών όσο και ο προιστάμενος της Παντάνασσας, πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ευχαρίστησαν και τους ενορίτες που από το υστέρημα τους βοήθησαν ώστε και το παρεκκλήσιο που σημειωτέον η ανέγερση του που είχε και αρκετές δυσκολίες που ωστόσο ξεπεράστηκαν, κόστισε 100.000 ευρώ, να «επενδυθεί» και να ξανανοίξει αποτελώντας ένα νέο ιερό ναό, αφιερωμένο στο ιερό θυσιαστήριο.

Ο Μητροπολίτης Πατρών στην ομιλία του θύμισε πως ο σεισμός του 2008 προξένησε μεγάλες ζημιές σε 80 εκκλησίες της περιοχής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και ο μεγαλοπρεπής ιερός ναός της Παντάνασσας, το κόσμημα της ορθοδόξου Ελλάδος, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και επαίνεσε το ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και τους Πατρινούς πιστούς που «δίνουν και την ψυχή τους όταν πρόκειται για τον οίκο του Θεού», όπως είπε.

Μπαίνοντας στο παρεκκλήσιο δεσπόζει η εικόνα των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης όπως και στο τέμπλο πλάι στην εικόνα της Παναγίας. Να θυμίσουμε πως το παρεκκλήσιο όσο λειτουργούσε μέχρι να ανοίξει & πάλι ο κυρίως ναός το 2015, είχε φιλοξενήσει όλα τα ιερά μυστήρια (γάμους, βαπτίσεις), τις Θείες ακολουθίες, κηδείες και μνημόσυνα αλλά και τις συνάξεις του αρχιμανδρίτη & ιεροκήρυκος π. Τιμοθέου Παπασταύρου, ο οποίος και ήταν παρών και τον ευχαρίστησε ο Μητροπολίτης Πατρών. Επίσης είχε φιλοξενήσει κατηχητικά μαθήματα αλλά και τις πρόβες της ανδρικής τετραφώνου χορωδίας του ναού «Γεώργιος Ν. Τριάντης». Το παρεκκλήσι προοριζόταν από μία στιγμή και μετά να φιλοξενήσει το ενοριακό – πνευματικό κέντρο της Παντάνασσας αλλά όπως είπε ο κ.κ. Χρυσόστομος, αλλιώς τα έφερε ο Θεός μιας και υπήρξαν ευσεβείς ενορίτες που με τη δωρεά τους, φρόντισαν η Παντάνασσα ν’ αποκτήσει και ένα πνευματικό κέντρο στην οδό Γ. Ρούφου και Σισσίνη σε κοντινή απόσταση πίσω από το ναό. Έτσι το παρεκκλήσιο τελικά έμελλε να ξαναλειτουργήσει και να αφιερωθεί στη μνήμη των γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου και όπως προείπαμε, θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση τα Σάββατα.

Στο τέλος της Θείας λειτουργίας μοιράστηκε στους πιστούς από τον εφημέριο του ναού π. Σωτήριο από μία αναμνηστική εικονίτσα των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης ενώ αξίζει να αναφερθεί πως ο κ.κ. Χρυσόστομος έκανε μνεία και στους ιερείς της Παντάνασσας που πλέον δεν είναι στη επίγειο ζωή, τους Γεώργιο Παπασταύρου, π. Θέμη Δρουκόπουλο και π. Ανδρέα Ράπανο αλλά και στους παλαιότερους ιερείς που ο ίδιος είχε ακούσει αλλά δεν πρόλαβε να συνεργαστεί μαζί τους.   

*Το βίντεο είναι από τη σελίδα του Λύχνου, του τηλεοπτικού σταθμού της Μητροπόλεως Πατρών που μετέδωσε ζωντανά το πρωί την τελετή των εγκαινίων & την αρχιερατική Θεία λειτουργία.

Η τελετή των εγκαινίων συμπεριλήφθηκε στις εκδηλώσεις των φετινών Πρωτοκλητείων καθώς και στον κύκλο εκδηλώσεων για τα 160 χρόνια από τα εγκαίνια του κυρίως ναού.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ     

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις