Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ο Αλμοδόβαρ με "όχημα" έναν εξαίσιο Αντόνιο Μπαντέρας συγκινεί διακριτικά στο "Πόνος και Δόξα"

Ο Αλμοδόβαρ με "όχημα" έναν εξ...

Η σχεδόν αυτοβιογραφική ταινία του "τρομερού παιδιού" του Ισπανικού σινεμά, παίζεται για 2η εβδομάδα στην Πάτρα

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, 70 ετών και ειλικρινά αδυνατούμε να το πιστέψουμε καθώς πάντα μέσα από τα έργα του, έχουμε στο μυαλό μας αυτήν την ξεχωριστή, αγαπημένα εκκεντρική περσόνα του που αγκαλιάζει όλα τα φιλμ δραματικά ή κωμικά που γυρίζει τις τέσσερις δεκαετίες που διαπρέπει, με τη φήμη του να έχει εξαπλωθεί σ’ όλο τον πλανήτη. Σ’ ένα χαρακτηριστικό σημείο της νέας του ταινίας «Πόνος και Δόξα», ακούμε τον πρωταγωνιστή, έναν γκριζομάλλη αλλά ακόμα γοητευτικό σκηνοθέτη ονόματι Σαλβαδόρ, alter ego του ίδιου του Αλμοδόβαρ, να μονολογεί «μα πως είναι δυνατόν να αρέσω μέχρι και στην Ισλανδία».

Το νέο φιλμ του σκηνοθέτη που αγαπούν πολύ και οι Έλληνες σινεφίλ (ο Αλμοδόβαρ μας το ανταποδίδει κάνοντας αναφορά στον δικό μας διεθνή χορογράφο και χορευτή Δημήτρη Παπαιωάννου, στην ταινία του) συνεχίζεται για 2η εβδομάδα στα Odeon Veso Mare στην Ακτή Δυμαίων και αξίζει να του αφιερώσετε το δίωρο σας. Είναι από τα φιλμ που θα σας κάνει να σκεφτείτε μετά, να μελαγχολήσετε αλλά και να χαρείτε. Ο Αλμοδόβαρ με κύριο ατού του εδώ, την ερμηνεία ενός πολύ γοητευτικού συμπατριώτη του ηθοποιού, του 59χρονου Αντόνιο Μπαντέρας από τη Μάλαγα που μπορεί να ξεκίνησαν παρέα αλλά εκείνος τέλη του ’80 έφυγε για το Χόλυγουντ όπου και έλαμψε ενώ παντρεύτηκε και την Μέλανι Γκρίφιθ με την οποία χώρισαν το 2016, μας χαρίζει μία ταινία που μοιάζει με έναν αυτοβιογραφικό καμβά. Μας δείχνει με την καλλιτεχνική ελευθερία ενός άλλου ήρωα, τον εαυτό του, το φτωχό από οικονομικής απόψεως οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγάλωσε (το σπίτι του Σαλβαδόρ κάποια στιγμή ήταν μία πέτρινη σπηλιά!), την αποστροφή του προς την εκκλησία (Καθολική), την πίεση αλλά και αγάπη της μητέρας του (από τις πιο συγκινητικές σκηνές αυτή της τελευταίας συνομιλίας μαζί της που της λέει πως «ξέρω πως δεν ήμουν ο ιδανικός γιος για σένα») και φυσικά το ξεκίνημα της «ιδιαιτερότητας» του.

Ο Αντόνιο Μπαντέρας ίσως να μην έχει ξαναυπάρξει τόσο γήινος, τόσο αληθινός, τόσο γοητευτικός στην «γκριζάδα» των εξήντα χρόνων του. Ακουμπά με «αλήθεια» στον χαρακτήρα του που δεν είναι άλλος από τον πραγματικό μέντορα του στην κινηματογραφική τέχνη, τον Αλμοδόβαρ. Εξάλλου και ο ίδιος ο Ισπανός σκηνοθέτης ομολόγησε σε πρόσφατη συνέντευξη του πως όταν ο Αντόνιο έφυγε για το Χόλυγουντ ένιωσε σαν μάνα που χάνει το παιδί της αλλά πως χαιρόταν για την επιτυχία που έκανε.

Κάποια σημεία του σεναρίου & κάποιες συμπτώσεις όπως η ζωγραφιά που είχε κάνει στον μικρούλη Σαλβαδόρ ένα νέο παλικάρι οικοδόμος και ελαιοχρωματιστής, να φαντάζουν λίγο «μυθιστορηματικά» αναληθοφανείς αλλά ο Αλμοδόβαρ τα παρουσιάζει και τα «δένει» όλα τόσο ιδανικά που δεν σε πολυνοιάζει στο τέλος.

Είναι μία ταινία με θαρραλέα κατάθεση ψυχής από έναν άνθρωπο που δεν φοβήθηκε να πει ποιος είναι, να είναι ο εαυτός του και να εκφράσει τα αληθινά του αισθήματα και αφοσιωμένος στο ταλέντο του έφτιαξε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα, συγκίνηση, γυναίκες με δυναμισμό και τραγούδι και πολύ ανατρεπτικό χιούμορ και φυσικά ερωτισμό.

Ακόμα και στο «Πόνος και Δόξα - Dolor y gloria» δεν λείπει ο ερωτισμός όπως στην συνάντηση μετά από τριάντα και βάλε χρόνια του Σαλβαδόρ με τον άνδρα που ήσαν μαζί, ο οποίος έφυγε για το Μπουένος Άιρες όπου και έκανε οικογένεια, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους. Το ρόλο του Φεντερίκο κάνει ο 49χρονος γοητευτικός ηθοποιός από την Αργεντινή Leonardo Sbaraglia. Φυσικά να μην παραλείψουμε την παρουσία της Πενέλοπε Κρουζ ως μητέρα του Σαλβαδόρ σε νεαρή ηλικία και της βετεράνου Julieta Serrano ως μητέρα του σε μεγάλη ηλικία ενώ εξαιρετική είναι και η Nora Navas στο ρόλο της φίλης και γραμματέως του ενώ τον ηθοποιό Αλμπέρτο που είχε παίξει σε ταινία του και ξανασυναντά αρκετά χρόνια μετά για μία σπέσιαλ προβολή, ο οποίος και θα μυήσει τον Σαλβαδόρ στην ηρωίνη, κάνει ο 44χρονος Asier Etxeandia - Ασιέρ Ετσεαντία από το Μπιλμπάο.

Να προσθέσουμε πως ο Αντόνιο Μπαντέρας τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας στις Κάννες και είναι πιθανόν να τον δούμε και στα Όσκαρ όπως πιθανόν και την ίδια την ταινία.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture