Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η ταινία «Υπάρχει Θεός» από τη Βόρεια Μακεδονία διεκδικεί το βραβείο LUX & προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Η ταινία «Υπάρχει Θεός» από τη Βόρεια Μα...

Η σκηνοθέτις του φιλμ είπε, "έχουμε προβλήματα διαφθοράς αλλά το να είμαστε μέρος της Ευρώπης θα μας ωθούσε στη σωστή κατεύθυνση"

«Η ομορφιά του κινηματογράφου είναι η ανταλλαγή, να μοιραζόμαστε εμπειρίες. Μερικές φορές αυτές οι εμπειρίες είναι όμορφες, αστείες, κάποτε σκληρές και βαριές. Εξιστορώντας τις ιστορίες μας μοιραζόμαστε και τις κουλτούρες μας. Αυτή η ανταλλαγή είναι ουσιώδης ώστε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Η ταινία μου δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσει διανομή σε 24 γλώσσες. Η χώρα μου είναι πολύ μικρή με 2.000.000 κατοίκους και είναι μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ταινία στην υπόλοιπη Ευρώπη».

H σκηνοθέτις από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα - δημιουργός της ήδη βραβευμένης στο Φεστιβάλ Βερολίνου, ταινίας με τον τίτλο “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με αφορμή την προβολή των 3 φιναλίστ ταινιών που διαγωνίζονται φέτος για το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία της κ. Μιτέφσκα αντλεί το θέμα της από ένα πραγματικό γεγονός που διάβασε - όπως η ίδια ανέφερε σήμερα στη Θεσσαλονίκη - σε μια εφημερίδα της χώρας της πριν από πέντε χρόνια...

...Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Ενάντια σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Μαζί τους και η τοπική εξουσία (θρησκευτική και πολιτική). Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Η ταινία διεκδικεί το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το ίδιο βραβείο υποψήφιες είναι οι ταινίες: “Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ” του Μάντς Μπρίγκερ (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο), και “Ο έκπτωτος του Ροδρίγο Σορογκογιέν” (Ισπανία, Γαλλία).

Στην παρουσίαση των ταινιών στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Κρασσακόπουλος, διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ και μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX και ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ο οποίος αφού διαπίστωσε πως και οι τρεις τελικές ταινίες φέτος πραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με την εξουσία, τη διαφθορά και τα προβλήματα στον χώρο της πολιτικής, υπογράμμισε πως «παρότι το 60% των ταινιών που προβάλλονται στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκές παραγωγές, μόνο το 30% των θεατών βλέπει ευρωπαϊκές ταινίες. Πολλές από αυτές μάλιστα δεν βγαίνουν εκτός των συνόρων της χώρας τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της γλώσσας». Σημείωσε δε ότι οι τρεις φιναλίστ του βραβείου LUX εξασφαλίζουν δωρεάν υποτιτλισμό στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ η νικήτρια θα υποτιτλιστεί και για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας της στην ΕΕ η κ. Μιτέφσκα απήντησε ότι η εξέλιξη αυτή της άφησε μια πικρή γεύση, αφού, όπως είπε, «βλέπω το μέλλον της χώρας μου ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Έχουμε προβλήματα ως κοινωνία, όπως η διαφθορά, αλλά το να είμαστε μέρος της  Ευρώπης θα μας ωθούσε στη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία».

Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2019 στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu, ή στη σελίδα των Βραβείων στο Facebook. Το βραβείο κοινού θα ανακοινωθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο του 2020.

Η ταινία “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” διάρκειας 100 λεπτών είχε προγραμματιστεί να προβληθεί την Παρασκευή 1/11 στις 20.30 στην αίθουσα “Σταύρος Τορνές” του Λιμανιού, παρουσία της σκηνοθέτιδας στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο έχει φέτος ως θεματική του την "Πανοραμική οπτική" - "Overview Effect".

Το 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture