Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κατ'αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά και Ράικου ζητά ο Παπαγγελόπουλος

Κατ'αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά και ...

Τα κόμματα καλούνται να πάρουν θέση για τη δικογραφία και τον κατάλογο μαρτύρων

Με την υποσημείωση της ΝΔ ότι «το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα και για άλλες υποθέσεις παρεμβάσεων σε δικαστικούς λειτουργούς», τα κόμματα καλούνται, το απόγευμα της Τρίτης, να λάβουν κατ΄αρχήν θέση επί της δικογραφίας και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

 Το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα από τη Novartis έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, και όλα δείχνουν ότι θα θελήσει να το αξιοποιήσει, κρίνοντας ότι είναι ένα ακόμη ντοκουμέντο που «καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας», ιδίως με τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την πρακτική εταιρειών όπως η Novartis.

Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis. Η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:

- ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών

- πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος

- ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος

- ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση

Παπαγγελόπουλος: Θα ζητήσω κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με Σαμαρά και Ράικου

Επαναλαμβάνοντας πως κάποιοι τον έχουν στοχοποιήσει, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι η υπόθεση της Novartis είναι “το μεγαλύτερο σκάνδαλο από καταβολής ελληνικού κράτους“. Υποστήριξε δε ότι “πριν από εμένα το είχε πει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου ότι η Novartis είναι η κορωνίδα των σκανδάλων“.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε πως σήμερα (22.09.2019) ο δικηγόρος του, Δημήτρης Τσοβόλας, θα καταθέσει στην προανακριτική αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή “και όποιον άλλον θελήσει, ώστε να με κοιτάει στα μάτια και να λέει ό,τι θέλει“.

Υποστήριξε δε ότι σε συνάντησή τους, η Ελένη Ράικου του είχε ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία θα αποκαλύψει, είπε, στην Προανακριτική. Είπε πως θα πρέπει να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου γιατί εκείνος δεν φοβάται τίποτα. Το πολύ πολύ, είπε, να χάσω κάποιους φίλους γιατί “με άλλους τους κοροϊδεύαμε“.

Μεταξύ των αιτημάτων του, που αναφέρονται στο έγγραφο που θα καταθέσει ο Δημήτρης Τσοβόλας θα είναι και το να κληθούν να καταθέσουν όσοι δικαστές και εισαγγελείς υπηρέτησαν σε νευραλγικά πόστα κατά την διάρκεια της θητείας του. Για τον κ. Μανιαδάκη ανέφερε ότι “άλλαξε στρατόπεδο“. Και αναρωτήθηκε: “από που προκύπτει ότι πίεσα την κυρία Τουλουπάκη; Ποιος το λέει;“.

Για τον Κώστα Καραμανλή: Δεν έχει διαταραχθεί η σχέση μου μαζί του. Απλώς έχω φροντίσει να διακόψω τις σχέσεις μαζί του, από όταν άρχισε ο θόρυβος για σκευωρία, για να μην του δημιουργήσω πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τόνισε πως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και τη Δικαιοσύνη και υπεραμύνθηκε των κινήσεών του. “Για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες πολιτικών προσώπων δημιουργήθηκε η θεωρία της σκευωρίας… Στόχος ήταν να με φοβίσουν. Επειδή δεν φοβήθηκα και η δικογραφία αποδεικνύεται φιάσκο – με βάση το κατηγορητήριο – προσπαθούν απεγνωσμένα να φτιάξουν κάτι, επικαλούνται μυστικές υπηρεσίες, ανακαλύπτουν επεμβάσεις μου σε άλλες υποθέσεις… Ρωτάω: έχει εξελιχθεί κάποια υπόθεση στα δικαστήρια ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή καταρρέουν οι κατηγορίες για την δήθεν σκευωρία προσπαθούν να φτιάξουν άλλη υπόθεση… Ωστόσο καμιά φορά στην ιστορία νικάει και ο Δαυίδ. Τους περιμένω, ξέρω τι πάνε να κάνουν, το μόνο που θα χάσω θα είναι χρόνος μελετώντας την δικογραφία. Δεν πρόκειται να φοβηθώ. Κομανέτσι εγώ δεν πρόκειται να γίνω“.

Για την εμπλοκή εισαγγελέων στην υπόθεση της σκευωρίας είπε ότι “ένα κομμάτι της ΝΔ εκμεταλλεύεται τους εισαγγελείς“. Για το κατηγορητήριο εναντίον του υποστήριξε ότι “είναι αστείο… Αν έστησα σκευωρία, γιατί επτά στις δέκα υποθέσεις για τους πολιτικούς τέθηκαν τελικά στο αρχείο; Τι σόι Ρασπούτιν είμαι; Δεν υπάρχει Ρασπούτιν στην υπόθεση αυτή“.

Αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους πολιτικούς. Για τον Κώστα Καραμανλή που τον είχε τοποθετήσει στην ΕΥΠ είπε “τον θεωρώ έναν πολύ καλό άνθρωπο και έναν καλό πρωθυπουργό“. Είπε ακόμη ότι όσο ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε μαζί του αλλά και με άλλα στελέχη της κεντροδεξιάς. Μιλούσε – είπε – με τον Αντώνη Σαμαρά και με τον Προκόπη Παυλόπουλο, όχι όμως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί είναι νεότερος αλλά με τον πατέρα του. Ποτέ όμως, είπε, για εκκρεμείς υποθέσεις.

Για την Ελένη Ράικου: Μήπως η κ. Ράικου προτίμησε ηρωική έξοδο και τα περί Ρασπούτιν είναι μυθεύματα που ήρθαν αρκετούς μήνες μετά;

Για την σχέση του με την εισαγγελέα Ελένη Ράικου αρνήθηκε ότι της άσκησε πίεση προκειμένου να στείλει την δικογραφία της Novartis με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Βουλή. “Η κυρία Ράικου βρέθηκε σε πανικό και αυτά θα φανούν στην προκαταρκτική εξέταση… Θα μετατρέψω τους κατηγόρους μου σε κατηγορούμενους… Ας ανοίξουν τα τηλέφωνα όλων όσοι ενέχονται σε αυτή την ιστορία. Δεν υπήρξε τηλεφώνημα με την κ. Ράικου. Μετά την παραίτησή της συναντηθήκαμε και μου ζήτησε κάτι συγκεκριμένο“, ανέφερε.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις