Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" ανεβάζουν μαζί τα ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας & Ιωαννίνων

Το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα"...

Ξεκίνησαν οι πρόβες για την επανάληψη της παράστασης "Οι Τόποι είναι Ήχοι" με τον Γεράσιμο Γεννατά

Δυναμικά ξεκινά η νέα χειμερινή περίοδος στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας που μάλιστα φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με στόχο την ουσιαστικότερη σύνδεσή του με τον κόσμο της πόλης των Πατρών και την προσέγγιση ενός καινούργιου, ευρύτερου θεατρικού κοινού, το ΔΗΠΕΘΕ κάνει και φέτος μία ξεχωριστή επιλογή έργων ενώ συνάμα ρίχνει βάρος και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους. Την ίδια ώρα σε λίγες μέρες (σύμφωνα με πληροφορίες στις 29/10) θ’ ανακοινωθούν και οι 12 νέοι σπουδαστές της σχολής δραματικής τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ που επιλέχθηκαν μέσα από ένα πολύ καλό δυναμικό υποψηφίων σπουδαστών.  

Για τη νέα θεατρική σαιζόν το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Σταύρος Τσακίρης επέλεξαν σημαντικά θεατρικά έργα και συνεργάζεται κι όπως αφήνεται να εννοηθεί θα συνεργαστεί και με καταξιωμένους δημιουργούς του Ελληνικού Θεάτρου.

Βασικός άξονας του είναι φυσικά οι παραστάσεις στην Κεντρική και την Παιδική Σκηνή, παράλληλα με αυτή του ευέλικτου σχήματος «Άρμα Θέσπιδος» ενώ έμφαση θα δοθεί και στο Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης και φυσικά την Όπερα.

Όπως ήδη έχουμε γράψει, στο πλαίσιο της ενότητας «Για ένα Θέατρο της αφήγησης και της επινόησης», θα επαναληφθεί το έργο του Γιάννη Ζουγανέλη «Οι Τόποι είναι ήχοι», σε σκηνοθεσία Μάρια Φλωράτου με τον Γεράσιμο Γεννατά και μάλιστα ήδη ξεκίνησαν οι πρόβες για το φρεσκάρισμα της παράστασης που πρωτοανέβηκε και χειροκροτήθηκε θερμά τον περασμένο Μάρτιο.

Πρόκειται για μία θεατρική πρόταση που ξεκίνησε την θεατρική περίοδο 2018-2019 με θέμα: Αναμνήσεις από την Πάτρα.

Στο έργο  παρακολουθούμε την πορεία του τουμπίστα  Γιάννη Ζουγανέλη από το αναμορφωτήριο του Κορυδαλλού έως το πέρασμα του από την Πάτρα του ’60 και την ανάδειξή του σε έναν διεθνούς φήμης μουσικό.

Η υπόθεση: Η παράσταση επικεντρώνεται στην παραμονή του Γιάννη Ζουγανέλη στην Πάτρα, όπου ήρθε ως υπαξιωματικός του στρατού. Η ιστορία εξελίσσεται στα τέλη του 1950, μετά το πέρας του πολέμου, όταν η πόλη εισέρχεται στη περίοδο αντιπαροχής, της αστικοποίησης και της ραγδαίας εκβιομηχάνισης. Μια χαρτογράφηση των τόπων και των ήχων της Πάτρας του παρελθόντος.   

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Μάρια Φλωράτου   

Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη   

Σύνθεση - Μουσική Επιμέλεια: Ανδρέας Ζαφειρόπουλος    

Μουσική Τεχνολογία – Βίντεο: Γαβριήλ Καμάρης        

Κίνηση: Κατερίνα Τασσύ        

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος  

Ερμηνεία: Γεράσιμος Γεννατάς.

Στην συγκεκριμένη παράσταση συμμετέχουν πολίτες της Πάτρας και η Μπάντα του Δήμου Πατρέων.

Πρωτότυπο Κείμενο Κωνσταντίνου Μάγνη «Όλα Τούμπα». 

Τα αποσπάσματα από την αλληλογραφία του  Ερνέστου Τσίλλερ με το Θεόφιλο Χάνσεν (1861-1890), που ακούγονται στην παράσταση, είναι ευγενική παραχώρηση της Μαριλένας Ζ. Κασσιμάτη από την  Αλληλογραφία Ερνέστου Τσίλλερ [Αθήνα] - Θεόφιλου Χάνσεν. Εκδ. ΜIET Αθήνα 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράσταση θ’ ανέβει στις 29 και 30/11 και την 1η Δεκεμβρίου, στις 6, 7 και 8/12/2019.

Στην κεντρική σκηνή, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων λίγο πριν τα Χριστούγεννα αναμένουμε το ανέβασμα του κλασικού Αμερικάνικου έργου «Άνθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ  και φυσικά έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες μέρες ποιος θα σκηνοθετήσει την παράσταση και ποιοι ηθοποιοί θα παίξουν.                                                                                                      

Το έργο εκτυλίσσεται στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, όπου ο γιγαντόσωμος κι απλοϊκός Λένι και ο μικρόσωμος κι έξυπνος Τζορτζ γυρνούν από τόπο σε τόπο, πλάνητες, αναζητώντας δουλειά. Ο Λένι δεν μπορεί να ξεχωρίσει το σωστό απ' το λάθος και του αρέσει ν' αγγίζει τα απαλά πράγματα - τη γούνα ενός ζώου, τα μαλλιά μιας κοπέλας. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν δουλειά σ' ένα αγρόκτημα, και εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του μοχθηρού Κέρλι, που είναι ο γιος του αφεντικού, ξετυλίγεται μία τραγωδία

Το «Άνθρωποι και ποντίκια» είναι μια σκληρή μα και βαθιά ανθρώπινη ιστορία διαψευσμένων ονείρων. Από το 1937 που εκδόθηκε, έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεωρείται από τα αναμφισβήτητα αριστουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας του 20ού αιώνα.

Η παράσταση θ’ ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Για την άνοιξη του 2020 προγραμματίζεται στην Κεντρική σκηνή το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα «Ο Ήχος του Κώδωνος». Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό τρίπρακτο δράμα, της νεοελληνικής δραματουργίας, ενώ έχει μακρά ιστορία που ξεκίνησε το 1943 με μια δικαστική περιπέτεια και συνεχίστηκε με απόρριψη από τις Κρατικές σκηνές.

Μεταφερόμαστε στην Χαλκίδα του '50. Μια παντρεμένη γυναίκα, στοιχηματίζει με τον άντρα της ότι μπορεί να παντρευτεί όποιον θέλει και εκείνος της υπογράφει ένα χαρτί, ότι αν βρει κάποιον που να θέλει να την πάρει, θα της δώσει διαζύγιο. Εκείνη τηλεφωνεί σε κάποιον, που ήταν ερωτευμένος μαζί της πριν παντρευτεί και......

Τέλος στην Παιδική Σκηνή ανεβαίνει το αγαπημένο έργο πολλών παιδιών και μεγαλυτέρων, το «Ένα Παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία της Μαίρης Ανδρέου.

Η παράσταση θα είναι συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

Το αριστούργημα του Μενέλαου Λουντέμη, «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», που έχει «μαγέψει» γενιές και γενιές, ανεβαίνει φέτος τον χειμώνα από την Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο «Καμπέρειο Θέατρο» (η πρεμιέρα ετοιμάζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) και εν συνεχεία θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, τον Ιανουάριο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα και με σχετική επιστολή που διαβιβάστηκε στα γυμνάσια και δημοτικά σχολεία της περιοχής, το έργο θ' αρχίζει να παίζεται σε πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων (την ίδια μέρα το βράδυ θα δοθεί παράσταση για τους εκπαιδευτικούς) και θα συνεχιστεί έως τις 26 Φεβρουαρίου 2020.

Η ιστορία:

Ένα ορφανό, χαρισματικό αγόρι, ο Μέλιος, διψάει για μόρφωση. Η λαχτάρα του για μάθηση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει,  του δίνει ώθηση και φτερά. Φως, στήριγμα και οδηγός του σε αυτή την διαδρομή είναι ο δάσκαλός του, ο οποίος τον βοηθάει να φύγει απ’ το χωριό και να συνεχίσει τις σπουδές του στην πόλη.

Αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, ζει μια μεγάλη περιπέτεια και παίρνει δύναμη από τα γράμματα, τη γνώση και τα βιβλία .

Στο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος «Συννεφιάζει», το ορφανό αγόρι, στο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» αποκτάει όνομα, γίνεται ο Μέλιος, που «πιάνει φιλία» με τα βιβλία για να μάθει όσα του κρύβουν οι μεγάλοι. Με πείσμα, με πάθος και με ελπίδα τραβάει ολομόναχος για τη μεγάλη πολιτεία, το μεγάλο σχολείο.

Στα δύσκολα βήματα του, συναντά καλούς φίλους, αλλά και σκληρούς ανθρώπους. Και παλεύει να φτάσει ψηλά στ’ άστρα. Γνωρίζει την προδοσία και τη φιλία, το μίσος και την τρυφερότητα, δοκιμάζεται και αδικείται, αγαπά και αγαπιέται, υποστηρίζει με πάθος την ειλικρίνεια και την αλήθεια, παλεύει με θάρρος ενάντια στην αδικία. Το ταξίδι του αυτό προς την ενηλικίωση, που κυλά όπως το μεγάλο ποτάμι της πολιτείας του, άλλοτε με ορμή και άλλοτε γαλήνια, άλλοτε με πικρές και άλλοτε με χαρές, θα τον σημαδέψει για πάντα. Και σημαδεύει μαζί και εμάς, γιατί ο κόσμος του Μελιού που φαντάζει μακρινός, δε διαφέρει πολύ από τον δικό μας κόσμο.

Σκηνοθεσία: Μαίρη Ανδρέου

Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Ρήγας

Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ

Πρωτότυπη μουσική: Κλέων Αντωνίου

Κίνηση: Κωνσταντίνα Λάλλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Μάγια Ανδριανού

Φωτισμοί: Richard Antony Λούκας.

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Βάσω Ασίκογλου, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Ευαγγελίνα Καριοφύλλη, Σοφία Μπλέτσου, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Χρήστος Τσιώτας.

Να προσθέσουμε πως το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του συγγραφέα και μαζί με τα μυθιστορήματα «Συννεφιάζει» «Αγέλαστη Άνοιξη» και «Κάτω απ’ τα κάστρα της Ελπίδας» αποτελούν μια τετραλογία που μιλάει για την ζωή και τις αντίξοες συνθήκες ενός προσφυγόπουλου από την Κωνσταντινούπολη του Μελιού Καδρα.

Είναι ένα έργο - ύμνος για το βιβλίο, το σχολείο και τον δάσκαλο. Ένα αριστουργηματικό κείμενο που σημαδεύει όποιον το διαβάζει. Ο Μέλιος προσφέρει στον Λουντέμη την ευκαιρία να αναπλάσει ένα κοινωνικό μωσαϊκό με το οποίο έχει εξοικειωθεί από καιρό: τους αστούς και τους μεροκαματιάρηδες της επαρχίας, τα βλάχικα κονάκια, τους αλήτες του σχολείου και τους γύφτους. Το παιδί που μετράει τ’ άστρα κάνει παρέα με όλους. Εντυπωσιάζει τους ευυπόληπτους πολίτες και τους δασκάλους του, μαθαίνει γράμματα στους αγράμματους, ανακηρύσσεται σε αρχηγό της σχολικής «συμμορίας» διαποτίζοντας με το ευεργετικό του πνεύμα τα μέλη της.

*Αναμένεται και φέτος να υπάρξει συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τα σχολεία της Πάτρας ώστε να παρακολουθήσουν την παιδική παράσταση όσοι περισσότεροι μαθητές γίνεται.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στη φωτ. ο Τζον Στάινμπεκ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture