Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Είδαμε τον «Τζόκερ»… κι έχεις πολλούς λόγους να το κάνεις κι εσύ!

Είδαμε τον «Τζόκερ»… κι έχεις πολλούς λό...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Όλη η ταινία είναι μία «γροθιά στο στομάχι»

Μία από τις πολυαναμενόμενες ταινίες που προβάλλεται τις τελευταίες μέρες στο σινεμά είναι ο «Τζόκερ».

Από τη πρώτη στιγμή οι καλές κριτικές αλλά και οι υψηλές προσδοκίες έφεραν γεμάτες κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και θεατές που δεν κατάφεραν με την πρώτη προσπάθεια να μπουν μέσα σε μία και να δουν την ταινία.

Εμείς σπεύσαμε στα Odeon Vesso Mare, είδαμε τις ουρές για τον «Τζόκερ» αλλά καταφέραμε να δούμε και τον ίδιο… και έχεις πολλούς λόγους να το κάνεις κι εσύ, αν δεν το έχεις κάνει ήδη!

Καθηλωτικός ο Χοακίν Φοίνιξ ως «Τζόκερ»

Ο Χοακίν Φοίνιξ στο ρόλο του «Τζόκερ» είναι καθηλωτικός, σκιαγραφώντας ένα τρυφερό αλλά και τρομακτικό πορτρέτο του ανθρώπου που υποφέρει από ψυχική οδύνη. 

Η ερμηνεία του μπορεί να τον οδηγήσει στο να κερδίσει Όσκαρ!

Υποδύεται τον  Άρθουρ που δουλεύει ως κλόουν το πρωί και ως stand up κωμικός τα βράδια. Πολύ γρήγορα, συνειδητοποιεί ότι ο περίγελος είναι ο ίδιος και όχι αυτά που λέει ή κάνει.

Το ανεξέλεγκτο γέλιο του, που ξεσπά τις λάθος στιγμές, αποδεικνύει ότι αδυνατεί να συντονιστεί με το κοινό του. Κι όσο προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση, τόσο περισσότερο γελοιοποιείται και αφήνει τον εαυτό του εκτεθειμένο, ακόμα και σε περιστατικά βίας.

Καθώς κινείται σε έναν υπαρξιακό φαύλο κύκλο, μεταξύ πραγματικότητας και τρέλας, αρκεί μια λανθασμένη επιλογή του, για να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση κλιμακούμενων και, τελικά, ολέθριων γεγονότων.

Ο καθρέφτης της κοινωνίας…. «γροθιά στο στομάχι»

Το πού μπορεί να οδηγηθεί ένας άνθρωπος με ψυχική διαταραχή, όταν τον αφήσεις μόνο και εγκαταλελειμμένο σε μία κοινωνία που του φέρεται «σαν σκουπίδι» είναι πραγματικά – το λιγότερο- «γροθιά στο στομάχι.

Είναι αυτό ακριβώς- μεταξύ άλλων- που σκέφτεται ο θεατής. Τι μπορεί να προκαλέσει η σκληρότητα, η βιαιότητα ή αδιαφορία  της κοινωνίας.

Πολλές φορές αρνούμαστε να το δούμε, κλείνουμε τα μάτια ... αλλά όχι, η ταινία δεν το επιτρέπει. Σε φέρνει αντιμέτωπο με αυτό που αρνείσαι να δεις, γιατί δε σε βολεύει να το δεις ή γιατί φοβάσαι να το δεις!

Είναι όμως και κάτι πιο σοβαρό…

Η ταινία σε βάζει να μπεις- θέλοντας και μη- στη θέση κάποιου άλλου. Είναι αυτό που λέμε, ενσυναίσθηση. Σε προκαλεί να τον καταλάβεις, να δεις την άλλη πλευρά αλλά και το γεγονός ότι τίποτα δεν γίνεται ξαφνικά.

Την ιστορία του «κακού» δεν μπορείς να την φανταστείς … αλλά υπάρχει, κι αν τη μάθεις – αν δεν τον δικαιολογήσεις- τουλάχιστον θα αναγνωρίσεις ότι δεν οδηγήθηκε μόνος του εκεί που κατέληξε.

Κατά τ' άλλα, οι ανατροπές έρχονται η μία πίσω από την άλλη…Όσο κι αν νομίζεις τι θα γίνει το επόμενο δευτερόλεπτο, «είσαι λάθος». Μπορεί να μην μιλάμε για μία ταινία δράσης, όμως θα μείνεις με κομμένη την ανάσα πολλές φορές!

 Η σκηνοθεσία, η φωτογραφία και η μουσική μπορεί να είναι εξαιρετικά όμως τα πολλά μηνύματα που σου δίνονται για να επεξεργαστείς που ίσως δεν προλαβαίνεις να το σκεφτείς…

Λίγα λόγια για την ταινία 

Ο σκηνοθέτης Τοντ Φίλιπς συνυπογράφει και το σενάριο με τον Σκοτ Ρίβερ.

Εκτός του Χοακίν Φίνιξ, πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ζάζι Μπιτζ, Φράνσις Κόνροϊ, Μαρκ Μάρον, Μπιλ Καμπ, Γκλέν Φλέσλερ, Σι Γουίγκαμ, Μπρετ Κάλεν, Ντάγκλας Χοτζ και Τζος Πάις.

Ο Joker του σπουδαίου και τρεις φορές υποψήφιου για Όσκαρ πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ (The Master, Walk the Line) και του ευφυούς δημιουργού Τοντ Φίλιπς (Hangover, Σκυλιά του Πολέμου) μετά τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, δείχνει να έχει σοβαρές πιθανότητες να κατοχυρώσει μία θέση στην ερχόμενη Οσκαρική κούρσα.

Η πολυσυζητημένη νέα εκδοχή του νοσηρού ήρωα (τον έχουν υποδυθεί κατά τον παρελθόν οι Τζακ Νίκολσον, Χιθ Λέτζερ και Τζάρετ Λέτο) κάνει τη διαφορά και επικεντρώνεται στη γένεση του εμβληματικού κακού, όπως ξεπήδησε από την περιθωριακή προσωπικότητα ενός μοναχικού ανθρώπου στην εχθρική Γκόθαμ των ‘80ς, που ποτέ δεν του έδωσε μία ευκαιρία.

Ο Φίλιπς ξετυλίγει μεθοδικά μία αλληγορική σπουδή χαρακτήρα και ο Φίνιξ, ένας ξεχωριστός, ιδιοσυγκρασιακός ηθοποιός μεταμορφώνεται εντυπωσιακά σε μία καθηλωτική ερμηνεία. Στην ταινία εμφανίζεται σε ρόλο κλειδί και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Taxi Driver, Οργισμένο Είδωλο), με τον οποίο λέγεται πως ο Φίνιξ είχε αρκετές δημιουργικές, καλλιτεχνικές διαφορές στη διάρκεια των γυρισμάτων.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture