Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Στην Πάτρα την Πέμπτη ο Γιάννης Τσιρώνης για το βιβλίο του, "Η μετακαπιταλιστική άνοιξη"

Στην Πάτρα την Πέμπτη ο Γιάννης Τσιρώνης...

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Πολύεδρο στις 20.00

Το βιβλίο του Γιάννη Τσιρώνη με τίτλο «Η μετακαπιταλιστική άνοιξη και ο μαρασμός των ιδεολογιών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα παρουσιαστεί στο Πολύεδρο την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, στις 8 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν στην εκδήλωση ο Κώστας Μάρκου, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μανώλης Βέμης, Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων και ο Δημήτρης Πεφάνης, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Την συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Μπαϊρακτάρης.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:

Μπατακλάν, κλιματική αλλαγή, ξενοφοβία, Brexit, Τραμπ. Ένα ολόκληρο σύστημα σε αστάθεια. Η οικονομική κρίση είναι κρίση πολιτική και κοινωνική. Προαναγγελθέν έγκλημα, απότοκο συστημάτων που χρεοκόπησαν και συμπαρασύρουν στην πτώση τους την οικονομία και τις ιδεολογίες που τα υπηρέτησαν. Η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού και η προσκόλληση της σοσιαλδημοκρατίας στις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού δημιούργησαν τη φενάκη του τέλους της ιστορίας. Ο καπιταλισμός όμως οδεύει αναπόδραστα στην καταστροφή του. Θα οδηγηθούμε άραγε σε έναν μεταβιομηχανικό μεσαίωνα;

Η ζωή όμως δε χρεοκοπεί και τα σημερινά αδιέξοδα βρίσκονται στα μυαλά όσων διαβάζουν το μέλλον με εργαλεία του παρελθόντος. Στη νέα εποχή μια μετακαπιταλιστική κοινωνία δημιουργείται. Η συνάντηση της νέας Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τα πράσινα κινήματα γεννά το νέο επαναστατικό υποκείμενο. Ποια πρέπει να είναι η δομή της συμμετοχικής δημοκρατίας, της εναλλακτικής οικονομίας, ώστε να σέβεται τον άνθρωπο και τη φύση; Ποια πρέπει να είναι η δομή της δικής μας μετακαπιταλιστικής κοινωνικής άνοιξης;

Ο  συγγραφέας σημειώνει τα εξής στην Εφημερίδα των Συντακτών.

 «Σε έναν κόσμο όπου η μεσαία τάξη απειλείται με φτωχοποίηση και η μικρομεσαία επιχείρηση συνθλίβεται, η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις επιλογές της: είτε θα επιμείνει στην πρόσδεση στο νεοφιλελεύθερο άρμα, είτε θα συνομιλήσει με την υπόλοιπη αριστερά». «Με αυτό το βιβλίο έρχομαι σε πλήρη αντίθεση με όσους ευαγγελίζονται την αιωνιότητα του καπιταλισμού. Με μία ιστορική οικονομική αναδρομή στο βιβλίο επισημαίνονται οι αντικειμενικές αιτίες που η κυβερνώσα Αριστερά παρήκμασε, είτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού είτε στις δυτικές χώρες, ως σοσιαλδημοκρατία».

Ο Γιάννης Τσιρώνης έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1958, είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο της εκλογικής συνεργασίας του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδρυτικό στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Πολιτικά δραστήριος και κοινωνικά ευαισθητοποιημένος από τα νεανικά του χρόνια, συμμετείχε δυναμικά στο φοιτητικό κίνημα με τον «Ρήγα Φεραίο» και μετέπειτα με τη Β' Πανελλαδική και υπήρξε μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης του Χημείου το 1979.

Από το 1983, κατανοώντας τα τότε αδιέξοδα, βλέπει την Πολιτική Οικολογία ως μοναδική ριζοσπαστική διέξοδο και γίνεται ιδρυτικό μέλος της ΕΚΟ (Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων). Από τότε μάχεται για τη Ριζοσπαστική Οικολογία που ο Χρόνης Μίσσιος χαρακτήρισε ως τη μοναδική κοσμοθεωρία που δίνει προοπτική στον άνθρωπο. Πιστεύει πως η πολιτική χωρίς όραμα δεν έχει στόχους, αλλά και πολιτική χωρίς λύσεις σήμερα δεν είναι χρήσιμη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture