Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Έρχονται κέντρα κλειστού τύπου αλλά που; Τα μέτρα για το προσφυγικό

Έρχονται κέντρα κλειστού τύπου αλλά που;...

Οι προθέσεις της κυβέρνησης ανακοινώθηκαν χθες χωρις ομως λεπτομέρειες.

Νέα πιο “σφιχτή” διαδικασία ασύλου, η οποία θα ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις μήνες και εν συνεχεία μεταφορά όσων η αίτηση τους απορρίπτεται ή κρίνεται ότι έχουν “εισέλθει παράνομα” στη χώρα σε κλειστά κέντρα, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για την παροχή ασύλου, που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προβλέπει την κατάργηση του τέταρτου βαθμού προσφυγής και μόνο τρία στάδια διαδικασιών.

Αποφασίστηκε επίσης η κατάρτιση λίστας “ασφαλών χωρών” για την επιστροφή προσφύγων, χωρίς επί του παρόντος να διευκρινίζεται ποιες είναι οι χώρες αυτές, με στόχο να αυξηθούν οι επιστροφές σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Ενδεικτικό πάντως της αντίληψης που επικρατεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα, είναι ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας τα μέτρα που συζητήθηκαν στο υπουργικό δήλωσε ότι: “Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.” Ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για πάταξη της αναρχίας, για ιδεοληψία του μέχρι σήμερα ισχύοντος συστήματος ασύλου και για παρελκυστικές τακτικές αιτούντων.

Με δεδομένη λοιπόν αυτή την αντίληψη της κυβέρνησης, η λογική του νομοσχεδίου για τη χορήγηση ασύλου είναι εν πολλοίς αποτρεπτική, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται το νομοθετικό πλαίσιο άτομα που δεν δικαιούνται άσυλο με αποτέλεσμα να “φρακάρει” το σύστημα και να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Προβλέπεται μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, θα χάνουν το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και θα ξεκινούν οι διαδικασίες επιστροφής τους, με ρητό στόχο την εξασφάλιση της “συνεργασίας” τους.

Ταυτόχρονα στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθεί η Μόρια και γενικότερα τα νησιά μέσα σε δύο μήνες, με προγράμματα μεταφοράς στην ενδοχώρα ιδίως ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, αν και στις επίσημες ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε λεπτομέρειες. Πληροφορίες πάντως ανέφεραν ότι θα τρέξουν δύο προγράμματα για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, το ένα εκ των οποίων θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αφορά συνολικά 40.000 ευάλωτα άτομα και το έτερο θα αφορά στη μεταφορά 16.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και δομές ανά την επικράτεια. Το τι όμως σημαίνει ευάλωτο άτομο αλλάζει και το σχετικό πλαίσιο αυστηροποιείται, με το μετατραυματικό στρες να παύει να θεωρείται λόγος ευαλωτότητας.

Ειδικότερα ο κ.Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 

“Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Kατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.”

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες είναι οι “ασφαλείς χώρες”, που θα συμπεριληφθούν στη λίστα αυτή. Δεν έχει επίσης διευκρινιστεί επί του παρόντος πόσοι ακριβώς και σε ποιες δομές θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, πέραν της αναφοράς σε μεταφορά 16 χιλιάδων ατόμων σε ξενοδοχεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις