Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Λαμπερή & συγκινητική η τελετή έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Λαμπερή & συγκινητική η τελετή έναρξ...

Παρέστη & ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης - Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και τις 29/9/2019

Την Τετάρτη 18/9/2019 πραγματοποιήθηκε η τελετή Έναρξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας με λαμπερούς καλεσμένους, σε εορταστικό κλίμα και παρουσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η τελετή έναρξης έλαβε χώρα στο Παλλάς στην οδό Βουκουρεστίου και τους σινεφίλ που κατέκλυσαν το χώρο χαιρέτισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας. Η ταινία έναρξης όπως είχε ανακοινωθεί, η οποία και προβλήθηκε στο Παλλάς ήταν το φιλμ «Παράσιτα» σε σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν-Χο, το οποίο τιμήθηκε τον περασμένο Μάιο με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής.

Πιο συγκεκριμένα η οθόνη του Παλλάς φωτίστηκε και πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος εμφανίστηκαν, κι αυτό δεν ήταν άλλο από τον περίφημο κινηματογράφο Αττικόν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο Απόλλων της Σταδίου, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα.

Στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο “σπίτι” μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες».

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, απευθύνθηκε με ενθουσιασμό στους καλεσμένους, μίλησε για την αγάπη του για τον κινηματογράφο, την αξία του ως «βιωματική εμπειρία που μας ενώνει όλους» και τη σημασία των Νυχτών Πρεμιέρας για την πολιτιστική ιστορία της πόλης, ως ορόσημου, «ενός Φεστιβάλ που ξεκίνησε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Αθήνα και πλέον εξελίχθηκε ως Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας», με ευρωπαϊκή εμβέλεια και σπουδαία πολιτιστική συμβολή. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και πριν κηρύξει επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ o κ. Μπακογιάννης ευχήθηκε με τη σειρά του αλλά και δεσμεύτηκε ως Δήμαρχος να «βάλουμε όλοι μαζί ένα στοίχημα να ανοίξουν ξανά οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων και να πάμε όλοι μαζί και να μοιραστούμε αυτή τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου».

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ),  Άννα Ροκοφύλλου, η Πρόεδρος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, ο Διευθυντής στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο Διευθυντής του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Μουσείου και του Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς,  ο Βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Παππάς και η Μουσειολόγος και Ιστορικός Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά.

Ακόμα, με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή οι διεθνείς προσκεκλημένοι όπως ο Γερμανός ηθοποιός Γιόνας Ντάσλερ που πρωταγωνιστεί στην ταινία το «Χρυσό Γάντι» του Φατίχ Ακίν, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Άνταμ Ντούμπιν, ο Γερμανός σκηνοθέτης της ταινίας «Ανάσα», Ούλι Σούπελ, και η Κάιλι Πενγκ, σύντροφος εν ζωή και συνεργάτης του σπουδαίου Ταϊβανού σκηνοθέτη Έντουαρντ Γιανγκ, στον οποίο και πραγματοποιεί το φετινό Φεστιβάλ εκτενές αφιέρωμα.

Επίσης έδωσαν το παρών πολλοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κ.α.

Πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Νυχτών Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας αναφέρθηκε στο Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που εγκαινιάστηκε φέτος και «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι.

Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» αναμένεται να προβληθεί ως ταινία λήξης μετά την τελετή των βραβείων το Σάββατο 28/9/2019 στον χώρο του Παλλάς.

Τις Νύχτες Πρεμιέρας, έναν πράγματι καθιερωμένο και αγαπημένο θεσμό κάθε χρόνο επισκέπτονται και Πατρινοί σινεφίλ.

*Οι φωτ. μας εστάλησαν από το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ - Νύχτες Πρεμιέρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight