Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Παιχνίδια στον αστερισμό της Νομικής

Παιχνίδια στον αστερισμό της Νομικής

Άρθρο του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, σύμβουλου εκπαίδευσης, συγγραφέα

Η δήλωση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας  και Θρησκευμάτων για κατάργηση της Νομικής στην Πάτρα και η ανάκληση της εννεαμελούς επιτροπής που συστάθηκε με το ΦΕΚ 428/4.7.19, προκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση μεγάλου μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ιστορικά η λειτουργία της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί αίτημα της κοινωνίας της πόλης, των θεσμικών οργάνων και των φορέων της από το 1998. Η λειτουργία της θεωρείται δίκαιη στο τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Πανεπιστήμιο Πατρών που πλέον «έχει αποκτήσει μια συνεπή παρουσία στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι». Από τα 35 τμήματά του μόνο 5 έχουν σήμερα αντικείμενο μελέτης τις ανθρωπιστικές επιστήμες -  αυτά της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας, των Θεατρικών Σπουδών και τα νεοϊδρυθέντα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Αγρίνιο) και Μουσειολογίας (Πύργος) -  ποσοστό που αγγίζει το 14,3%. Αυτή την εκπαιδευτική ανισότητα καθώς και το κενό στη νομική εκπαίδευση για την περιοχή, έρχεται να καλύψει η ίδρυση της Σχολής στην Πάτρα. Η Σύγκλητος του ιδρύματος στο ψήφισμά της (15 Ιουλίου 2019) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής». Εξάλλου δεν συνιστά ακαδημαϊκή κανονικότητα το γεγονός ότι σε μια μεγάλη περιοχή της χώρας και όχι μόνο, που συγκεντρώνει τον πληθυσμό 5 περιφερειών (Στερεάς Ελλάδας 547.390, Πελοποννήσου 577.903, Ιονίων Νήσων 207.855, Δυτικής Ελλάδας 679.976 και Αττικής 3.827.624), συνολικά 5.842.568 κατοίκους (απογραφή 2011), να αναλογούν λόγω χιλιομετρικής απόστασης μόνο 435 θέσεις εισακτέων της Νομικής Αθήνας από τις 1283 που προσφέρουν συνολικά οι τρεις Νομικές της χώρας για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Οι νέοι λοιπόν από τη νότια και κεντρική Ελλάδα που θέλουν να σπουδάσουν τη Νομική Επιστήμη θα πρέπει να καταφύγουν στην Αθήνα ή στη Βόρεια Ελλάδα για να πετύχουν το στόχο τους με αποτέλεσμα όχι μόνο να αποκόπτονται από τον τόπο τους, αλλά να αυξάνονται λόγω απόστασης και οι δαπάνες φοίτησής τους. Ανάλογες περιπτώσεις φιλοδοξεί να θεραπεύσει η λειτουργία της Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Κάποιοι από τους λόγους της ίδρυσής της αποσκοπούν στην «εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας» και στο δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας. Εφαρμόζοντας αναπτυξιακές επιλογές το νέο τμήμα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και έχοντας τις δικές του καινοτομίες και ως «εργαστήρι πρακτικής» το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, θα προάγει τη νομική επιστήμη.

Επίσης, σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, από το Μάρτιο του 2018 έχει εκπονηθεί και κατατεθεί μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής, καθώς και η δέσμευση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου. Από καιρό, μάλιστα, έχει σταλεί στο περιφερειακό συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.

Παρόλα αυτά η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο υπουργείο, εξαγγέλλει την κατάργηση του νόμου για την ίδρυση της 4ης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών συμπληρώνοντας: «Η χώρα μας έχει χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, δεν χρειάζεται 4η Νομική». Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει κορεσμός στον κλάδο των Νομικών με αποτέλεσμα οι νέοι δικηγόροι να αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της ανεργίας, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Το επιχείρημα αυτό της υπουργού από μόνο του φαντάζει αδύναμο, κινδυνεύοντας στη συνέχεια να χαρακτηριστεί «αστείο». Όλα τα επαγγέλματα του «λευκού κολάρου» γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι μαστίζονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Μαζί τους, δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μηχανικοί και άλλες ειδικότητες που παραμένουν για καιρό στις λίστες της ανεργίας ή υποαπασχολούνται. Η Ελλάδα, από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 25-34, που είναι 28%. Με βάση, λοιπόν, το σκεπτικό της Υπουργού για την ανεργία θα πρέπει να κλείσουν τμήματα μηχανικών, εκπαιδευτικών, υγείας, γεωπονίας κ.α.

Συνεπώς με τη λογική της ηγεσίας του υπουργείου θα πρέπει να κλείσουν πολλά τμήματα μηχανικών αφού η ανεργία τους, που φτάνει το 40%, είναι μεγαλύτερη από αυτή των δικηγόρων. Χαρακτηριστικά, ένας στους τέσσερεις απόφοιτους των ελληνικών πανεπιστημίων τα επόμενα χρόνια, θα είναι απόφοιτος πολυτεχνικού τμήματος. Φέτος 11.251 εισακτέοι, δηλαδή το 14,4% του συνολικού αριθμού τους, θα εισαχθούν σε 68 πανεπιστημιακά τμήματα μηχανικών, αρκετά από τα οποία έχουν προέλθει από την τελευταία τεχνητή «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ. Προβλήματα ανεργίας αποτυπώνονται και στον κλάδο των γιατρών, γεγονός που επιτρέπει να τεθεί το ερώτημα: ποιος θα μπορούσε να αναλάβει το πολιτικό κόστος να κλείσει και μία από τις 7 Ιατρικές Σχολές με τους 945 εισακτέους φέτος;

Εφόσον καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα φοβούμενη να αναλάβει το πολιτικό κόστος δεν επένδυσε στη μείωση του αριθμού εισακτέων και επειδή το Πανεπιστήμιο προσφέρει γνώση η αναγκαία περίπου ισόποση ανακατανομή των περίπου 1200 θέσεων στα τέσσερα τμήματα της Νομικής (μαζί με το νέο της Πάτρας) σε καμία περίπτωση δεν επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση στον κλάδο των νομικών προκαλώντας υπερκορεσμό. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή πολλά ακόμα ελληνόπουλα σπουδάζουν την επιστήμη της Νομικής σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως στην Κύπρο. Θα ήταν αδιανόητο να πάψει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. να αναγνωρίζει αυτά τα πτυχία…

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις