Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Εγκαινιάζεται η έκθεση "Δρόμοι της Θάλασσας" τιμώντας τους δημιουργούς του Εικαστικού Εργαστηρίου

Εγκαινιάζεται η έκθεση "Δρόμοι της ...

Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν και τα μέλω των αποστολών και όσοι έρθουν στην Πάτρα για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες

Η ομαδική έκθεση «Δρόμοι της Θάλασσας» εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουλίου 2019 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στην οδό Μαιζώνος και το πρωί της Τετάρτης δόθηκε συνέντευξη Τύπου όπου για τη σημασία της έκθεσης μίλησαν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Τάκης Πετρόπουλος και οι ιστορικοί τέχνης,  που έχουν και την επιμέλειά αυτής, Γρηγόρης Αναγνώστου, Ξένια Γιαννούλη και Georget Geraldine.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Πετρόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση τόνισε, πως αιτία για την πραγματοποίηση της, αποτέλεσε η  πρόθεση του Δήμου να τιμήσει τους ανθρώπους που από τη δημιουργία του Εικαστικού εργαστηρίου μέχρι σήμερα, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ως διδάσκοντες. Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε πως 1η φορά πραγματοποιείται μία τέτοια έκθεση και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, συμπληρώνοντας, ότι θέση της Δημοτικής Αρχής είναι, πως και σε επίπεδο τέχνης, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μία τοπική κοινωνία, αν δεν στηριχθεί στο δικό της δυναμικό.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης  Γρηγόρης Αναγνώστου επεσήμανε, ότι «πρόκειται για μία σημαντική έκθεση, πολλαπλής σημασίας η οποία αποτελεί αυτοτελή παραγωγή  της Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνεργασία με το εικαστικό τμήμα του Δήμου Πατρέων. Η έκθεση είναι προϊόν ζύμωσης και προέκυψε μέσα από συζητήσεις. Στόχος είναι να τιμηθούν οι διδάσκοντες  του εικαστικού τμήματος από το 1999 μέχρι σήμερα, με παράλληλη ανάδειξη του ρόλου και τη συμβολής τους στον πολιτισμό της Πάτρας,  του εικαστικού εργαστηρίου καθώς  και τον αναντικατάστατο  ρόλο τους ως διδασκόντων». 

Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε επίσης, "πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα η Δημοτική Πινακοθήκη προχωρά σε ομαδική έκθεση Πατρινών καλλιτεχνών". Πρόσθεσε ακόμα ότι προφανώς και συμβάλει στην πραγματοποίηση της έκθεσης το γεγονός της διοργάνωσης  των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και συνεπώς θα μπορούν να την επισκεφτούν όχι μόνο οι πολίτες της Πάτρας αλλά και μέλη αποστολών και επισκέπτες. Σε ότι αφορά στον τίτλο και το θέμα της έκθεσης ο κ. Αναγνώστου είπε, «πως δεν επιλέχθηκε τυχαία το υγρό στοιχείο και η θάλασσα – έννοια  με πολλαπλές σημασίες, από κοσμολογικό στοιχείο με βάση του πρώτους φιλοσόφους μέχρι τη σύνδεση που αποκτά με την πόλη της Πάτρας, μέσω του λιμανιού, τη δουλειά, τη ζωή γενικότερα, τον αγώνα του λαού της για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου».

Η κ. Geraldine Georget σχετικά με το θέμα της έκθεσης, ανέφερε πως η θάλασσα σχετίζεται με την πόλη που ζούμε και πως αρχική επιθυμία ήταν η αναγνώριση του ρόλου που έπαιζε και συνεχίζει να παίζει η θάλασσα για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου η εκ των επιμελητών της έκθεσης και ιστορικός τέχνης  τόνισε, πως «έπρεπε να δώσουμε ένα πλαίσιο στην ιδέα αυτή και επιλέξαμε τους δρόμους της θάλασσας, καθώς για πολλούς, η λέξη θάλασσα ταυτίζεται άμεσα με την ιδέα του ταξιδιού». Σε ότι αφορά στο ερώτημα που προκύπτει στη συνέχεια είναι «ποιο ταξίδι, τι είδους ταξίδι…», για να συμπληρώσει πως «την απάντηση την αφήσαμε στους εικαστικούς , δίνοντάς τους μία πλήρη ελευθερία ερμηνείας και ένα ευρύ πεδίο συλλογισμού και τοποθέτησης».

Τέλος η κ. Ξένια Γιαννούλη από την πλευρά της  είπε πως μέσα από την έκθεση δίνεται ένα βήμα στους εικαστικούς που ασχολήθηκαν και δίδαξαν στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για να παρουσιάσουν ένα δείγμα της δουλειάς τους. Αφορμή είναι ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός γιατί είναι συνδεδεμένο με την πόλη της Πάτρας και αφετέρου έχουμε τη χαρά να παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Οι καλλιτέχνες εκφράζονται διαφορετικά εικαστικά μέσα , όπως ζωγραφική, κολάζ, κεραμική μικρογλυπτική, video art και μορφές ψηφιακής τέχνης. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίου εμφανίζει ποικιλία και ένα ιδιαίτερο χρώμα στην έκθεση.

Καταλήγοντας η κ. Γιαννούλη κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση που εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ:

ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΑΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ, ΒΙΚΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ, BRESSOUD GANAELLE, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ, ΚΕΝΤΡΩΤΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑ ΤΟΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΩΛΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΡΑΤΤΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΡΕΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΤΟΜΑΡΑ ΑΝΘΗ,  ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΩ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΥΣΚΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.

 Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ

 Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης),

www.patrasculture.gr

facebook.com/patrasgallery.

*Να προσθέσουμε πως η συγκεκριμένη, ιδιαίτερα σημαντική έκθεση εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, με αφορμή τη διοργάνωση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων που θα φιλοξενηθούν το χρονικό διάστημα, 25-31 Αυγούστου στην Πάτρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture