Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Δελτίο Ειδήσεων Άγριες Μέλισσες Κορωνοϊός Πανελλήνιες Εξετάσεις 2020
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Αιτία πολέμου» για την Πάτρα η μη ίδρυση της Νομικής Σχολής

«Αιτία πολέμου» για την Πάτρα η μη ίδρυση της Νομικής Σχολής

Τι λένε στο thebest.gr βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων

Στις προτεραιότητες της νέας υπουργού παιδείας Νίκης Κεραμέως είναι η κατάργηση του ασύλου και η ακύρωση της τέταρτης Νομικής στην Πάτρα, γεγονός που στην Πάτρα προκαλεί αντιδράσεις με το που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση. Άλλωστε η  Υπουργός Παιδείας, Νίκη Καραμέως ήδη πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είχε δηλώσει ως υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ότι, αν εκλεγεί το κόμμα της, η Νομική σχολή στην Πάτρα δε θα προχωρήσει. Μια δήλωση που επανέλαβε λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος και στηθούν οι κάλπες της Κυριακής. 

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα καταργήσει τη Νομική Σχολή των Πατρών. 

Στο άκουσμα της είδησης ότι ιδρύεται η συγκεκριμένη σχολή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. Υπήρξαν αυτοί που υποστήριξαν την ίδρυση της αλλά και εκείνοι που θωρούσαν πως πρόκειται για ένα βήμα που δεν έπρεπε να γίνει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος– Εκπρόσωπος Δημοτικής Αρχής Πάτρας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου – Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών, ο Θανάσης Ζούπας- Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, ο Κώστας Ζαφειρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, μιλούν στο thebest.gr για τις εξελίξεις σχετικά με την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα που όπως φαίνεται είναι ένα σχέδιο που μένει πίσω.  

 

Η στάση των βουλευτών της ΝΔ

Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με  τρεις βουλευτές Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελο Τσιγκρή, Ανδρέα Κατσανιώτη, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας ζήτησε χρόνο προκειμένου να τοποθετηθεί

 

Κώστας Μάρκου – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Η εξέλιξη αυτή θα μας βρει σφόδρα αντίθετους και όχι γιατί η ίδρυση της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας ήταν κάτι που στηρίζαμε με όρους μιας συντεχνιακής εντοπιότητας, αλλά γιατί είχε ορθολογισμό αυτή η επιλογή και πρέπει να προχωρήσει.

Σία Αναγνωστοπούλου- Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Η νέα υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να υλοποιήσει τη νομοθετημένη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την λειτουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που -όπως προβλέπεται από το νόμο θα υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο 2020. Αφού ευχηθώ στην κ. Κεραμέως καλή επιτυχία στο Υπουργείο Παιδείας, θα ήθελα να επισημάνω ευθύς εξαρχής ότι η ίδρυση της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αδιαπραγμάτευτη για όλους μας στην περιοχή μας. Εν αναμονή λοιπόν των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Υπουργού.

Ανδρέας Αντωνόπουλος – Εκπρόσωπος Δημοτικής Αρχής Πάτρας

Προτεραιότητα για τη δημοτική Αρχή της Πάτρας, είναι τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, με κυρίαρχα την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και προσωπικού, αλλά και την αναγνώριση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Συχνά η δημοτική Αρχή γίνεται κοινωνός των προβλημάτων των φοιτητών από τους ίδιους τους φοιτητές, για τις ελλείψεις σε αίθουσες και καθηγητές, για το πανάκριβο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες, για τις έλλειψη σε φοιτητικές εστίες, κτλ, στους οποίους συμπαραστέκεται.

Υπό το πρίσμα αυτό προσεγγιζουμε και την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα

 

 

Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση της Νομικής Σχολής, δεν υπάρχει νομοσχέδιο, ούτε καν Βουλή. Υπάρχει μια δήλωση πρόθεσης κατάργησης από τη νέα Υπουργό Παιδείας, η οποία εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η δική μας θέση είναι πως δεν είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη λογική, καθώς δεν πειθόμαστε από τα επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι διαφωνούν στη νέα Σχολή και έχουν να κάνουν με την ανεργία του κλάδου.  Να τονίσω πως εγώ είμαι δικηγόρος και μάλιστα απόφοιτος της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Στη συζήτηση που θα πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό, πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία και κάθε φορέας, με πρώτο το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η δική μας άποψη παραμένει η ίδια, όπως και προεκλογικά.

Πάντως, σκοπεύω να προκαλέσω μια γενικότερη συζήτηση ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και στην Υπουργό Παιδείας για το θέμα. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες που θα έχω επαφές με Υπουργούς της νέας κυβέρνησης, θα θέσω το θέμα στην κυρία Κεραμέως.

Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, συνεπείς προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Πλάτωνας Μαρλαφέκας – Πρόεδρος Επιμελητήριου Αχαΐας

Ως Επιμελητήριο φροντίζουμε να υπάρχει ανάπτυξη, εισόδημα και να δουλεύουν επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση για ίδρυση της Νομικής μας βρήκε θετικούς, καθώς θα έρθουν νέοι φοιτητές. Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης, από ό,τι διαβάζουμε είναι να μην γίνει. Η αναγκαιότητα ή μη της Νομικής Σχολής των Πατρών είναι ένα θέμα πανεπιστημιακό που δεν μπορούμε να έχουμε άποψη.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις Νομικές Σχολές της χώρας δεν θα αυξανόταν από τη λειτουργία της Νομικής της Πάτρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Νομική Σχολή δεν είναι μόνο για μάχιμους στα δικαστήρια δικηγόρους, αλλά μια σειρά άλλων ειδικεύσεων που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα.

Εμείς, ως Επιμελητήριο Αχαΐας,  θέλουμε να υπάρξει νέα Σχολή στην Πάτρα. Εάν παρόλα αυτά, καταργηθεί τελικώς η Νομική, θέλουμε νέα Σχολή που θα αυξάνει το εισόδημα στην τοπική κοινωνία.

 

 

Βενετσάνα Κυριαζοπούλου – Πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών

Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, η οποία κίνησε όλες τις ακαδημαϊκές διαδικασίες για την ίδρυση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, ερωτήθηκε από το thebest.gr, ωστόσο για την ώρα επιφυλάχθηκε να πάρει θέση, κάτι που όπως είπε θα το πράξει εάν και εφόσον υπάρξει επίσημη απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας.

Θανάσης Ζούπας- Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Το ότι δεν θα ιδρυθεί η Νομική Σχολή στην Πάτρα ήταν προεκλογικές εξαγγελίες. Αυτό που γνωρίζω, και σε αυτό μένω, είναι ότι έχει ήδη ιδρυθεί μία Νομική σχολή στην Πάτρα. Υπάρχει νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί και ξέρουμε ότι η σχολή θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2020. Αν αλλάξει κάτι, αν η μία κυβέρνηση νομοθετεί και η άλλη ακυρώνει, θα πρέπει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

Κώστας Ζαφειρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας από την αρχή έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ίδρυσης Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο, καθώς θα φέρει ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία. Για εμάς όποιος τάσσεται υπέρ της μη λειτουργίας της Σχολής είναι εχθρός της πόλης και της περιφέρειας.

Δεν μπορεί επειδή δεν θέλει η Νομικής Κομοτηνή και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας να μην έρθει η Νομική στην Πάτρα. Δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το πράγμα και θα θέσουμε τους βουλευτές όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους.

Είμαστε αποφασισμένοι, ως εμπορικός κόσμος, να αντιδράσουμε δυναμικά σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της Πάτρας, σε περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα έχει πει για το θέμα, η νέα υπουργός Παιδείας.

 

Νίκος Νικολόπουλος

Με αφορμή την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα, που βρίσκεται στον αέρα, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πρώην Υπουργός Νίκος Νικολόπουλος πρέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σαν Πρόεδρος του ΧΡΙ.ΚΕ και πολιτικός με 30 χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής θα «ντύνω» πάντα με ατράνταχτα επιχειρήματα την αλήθεια και θα μένει γυμνό το ψέμα.

Πρώτη αλήθεια: Η νέα Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αρνείται την ίδρυση Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Πρώτη λοιπόν… κεραμίδα στους Αχαιούς, καθώς η κ Κεραμέως εμφανίζεται πλήρως συνταυτισμένη με τον Πρωθυπουργό και υποψήφιο βουλευτή Αχαΐας Κυριάκο Μητσοτάκη, που κι αυτός αρνείται την ίδρυση και μάλιστα χωρίς ουδείς να ενοχλείται. Είναι ν’ απορεί κανείς. Δώσανε οι Αχαϊοί 55.000 ψήφους στον κύριο Μητσοτάκη κι αυτός εχθρεύεται την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας! Πολύ φοβάμαι ότι θα ‘ναι πληκτικό το έργο που πρόκειται να δούμε. Πρωθυπουργός και Υπουργός αρνούνται ένα δίκαιο αίτημα 40 χρόνων, που εξασφαλίζει την πληρότητα σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την ίδια στιγμή οι νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ Αχαΐας σιωπούν. Μια σιωπή, όμως, που εναντιώνεται τα συμφέροντα της τρίτης πόλης της χώρας.

Δεύτερη αλήθεια: Πρόκειται, αναμφίβολα, για πρωτοφανή και πρωτόγνωρη αφωνία. Αλλά και για σχήμα οξύμωρο, αφού για πρώτη φορά πρωθυπουργός αποσυνδέεται από μια απόφαση, που θα πρόσθετε οντότητα και κύρος στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Άλλοι Πρωθυπουργοί, προγενέστερα, συνέδεσαν το όνομά τους με την ίδρυση του Πανεπιστημίου, την κατασκευή των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης, τον Άγιο Ανδρέα, την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους κ.ο.κ. και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, με την δια νόμου ίδρυση Νομικής σχολής στην Πάτρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 35 του Νόμου 4610/2019 προβλέφθηκε η ίδρυση Σχολής Νομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και του αντίστοιχου Τμήματος Νομικής, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Νομική Επιστημών.

Μάλιστα στις 4 Ιουλίου 2019 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, στο οποίο προβλέπεται η σύσταση εννεαμελούς επιστημονικής Επιτροπής από τον τέως Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, προεκειμένου να καταρτίσει το πρώτο πρόγραμμα σπουδών του νεοσύστατου Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο όπως φαίνεται  δεν θα λειτουργήσει ποτέ.

Η καλή μέρα λένε ότι φαίνεται από το πρωί, αλλά για την Αχαΐα κι όλη τη χώρα οι απανωτές ψυχρολουσίες δεν κρύβονται. Κι εδώ ακριβώς οδηγούμαστε στην τρίτη αλήθεια, που αφορά το νέο πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, που κατά το ήμισυ σχεδόν δεν έχει την επικάλυψη της λαϊκής ετυμηγορίας. Οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί τεχοκράτες σίγουρα δεν έκαναν κλικ στην Ελληνική κοινωνία. Απλώς, πρόκειται για, καλοκουρδισμένα ζόμπι του νεοφιλελευθερισμού, που επελέγησαν για να «κάνουν τη δουλειά» του Eurogroup, της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM και του Δ.Ν.Τ.

Ίσως πουν κάποιοι ότι σπεύδω και βιάζομαι να προεξοφλήσω την εφαρμογή αντιδημοφιλών πολιτικών για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους. Δεν χρειάζεται, όμως, να περιμένουμε για επαληθεύσεις ή διαψεύσεις. Τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι τόσο ευδιάκριτα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Ούτε διαπραγμάτευση αποδέχονται για το πρωτογενές πλεόνασμα, ούτε φοροελαφρύνσεις επικροτούν. Οι οδηγίες είναι σκληρές και συγκεκριμένες κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνος από την νεοφιλελεύθερη πολιτική φύση του να τις ακολουθήσει. Άρα, να περιμένουμε ότι θα είναι το ίδιο ή και πιο «υπάκουος» από τον Σαμαρά. Κι έχει τα πολιτικά εργαλεία, τους Βρούτσηδες και τους τεχνοκράτες, για να φανεί αρεστός στα αφεντικά του, των Βρυξελλών και του Βερολίνου».

 

Ειδήσεις