Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Aργεντίνος σκιτσογράφος Mordillo

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Aργεντίνος σ...

Στα 86 του χρόνια - Ο θάνατος του σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση

Λύπησε πολλούς η είδηση του θανάτου του Αργεντίνου σκιτσογράφου Γκιγιέρμο Μορντίγιο σε ηλικία 86 ετών στο ισπανικό νησί Μαγιόρκα.

«Επιβεβαιώνουμε με μεγάλη θλίψη ότι ο Μορντίγιο (Mordillo) πέθανε τη νύχτα της 29ης προς 30ή Ιουνίου», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου Rubinstein, με έδρα την Ολλανδία, ο οποίος κατέχει τα δικαιώματα του έργου του.

Τα σκίτσα του ήταν εμποτισμένα με ένα μαύρο χιούμορ που ο ίδιος χαρακτήριζε «η τρυφερότητα του φόβου».

Ένα από τα έργα που μεταδόθηκαν πιο πολύ με την ανακοίνωση του θανάτου του στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης το μαρτυρά: δείχνει έναν άνδρα που συλλαμβάνεται χωρίς πολλά- πολλά από τους αστυνομικούς ενώ έχει μόλις ζωγραφίσει στη στέγη του σπιτιού του τεράστια κόκκινα κύματα, σε έναν δρόμο με ομοιόμορφες απελπιστικά γκρίζες επαύλεις.

«Οι άνθρωποι με ρωτούν μερικές φορές πώς μου έρχεται μια ιδέα. Για εμένα είναι σαφές: οι ιδέες είναι σαν τις πεταλούδες, φτερουγίζουν με τρόπο πρόσκαιρο και προσπαθώ να τις τσακώσω», έλεγε σε μια συνέντευξη το 2011.

Ο Μορντίγιο είχε γεννηθεί στο Μπουένος Άιρες το 1932, το ίδιο έτος με τον συμπατριώτη του Κινό και τον Γάλλο εικονογράφο Σανπέ, με τους οποίους συγκρινόταν συχνά.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη διαφήμιση και στην εικονογράφηση προτού ιδρύσει σε ηλικία 20 ετών το στούντιο κινουμένων σχεδίων Calas, σύμφωνα με τον Glenat, τον Γάλλο εκδότη των έργων του που βρίσκονται στο όριο ανάμεσα στο κόμικ και τη γελοιογραφία.

Το 1963 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου οι γελοιογραφίες του δημοσιεύθηκαν από τα Lui, Paris-Match, Marie-Claire ή ακόμη το Pif Gagdet. Στη συνέχεια πήγε στην Ισπανία, σύμφωνα με τον Glenat, που υπογράμμιζε κυρίως «την αστρονομική επιτυχία του στην Αγγλία και στη Γερμανία».

«Έχουμε λάβει πολλά συλλυπητήρια διά μέσου των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πόσο αγαπητός ήταν σε όλον τον κόσμο και τον σεβασμό τον οποίο ενέπνεε σε όλες τις γενιές», ανέφεραν σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Πίτερ και η Τζεραλντίν Ράντζμιν, του οίκου Art Petrus με έδρα το Μονακό, που κυκλοφορούσε κυρίως τις συλλογές των έργων του.

Η έκθεση παιδικού βιβλίου της Μπολόνια, στην Ιταλία, του είχε αφιερώσει το 1998 μια ειδική έκθεση με τίτλο «ο μυστικός κήπος του Μορντίγιο», ως έναν «τρυφερό φόρο τιμής σε έναν από τους πιο σημαντικούς εικονογράφους του αιώνα».

Η έκθεση εκείνη περιελάμβανε το πρώτο κινούμενο σχέδιό του, που πραγματοποίησε σε ηλικία 12 ετών, τα πρώτα σκίτσα του στη δεκαετία του 1950 στην Αργεντινή και στο Περού, τα παραμύθια του για παιδιά χωρίς διαλόγους της δεκαετίας του 1970 ή ακόμη τα κινούμενα σχέδιά του με καμηλοπαρδάλεις.

Μια τελετή θα λάβει χώρα την Πέμπτη στη Mαγιόρκα, σύμφωνα με την Art Petrus.

Πηγή: ΑΠΕ

*Τα σκίτσα του ήταν γνωστά και δημοφιλή και στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις